hirdetés
hirdetés

CAD/CAM/PLM

Szoftverbérlés vagy öröklicensz-vásárlás?

A CAD/CAM/PLM piac hagyományosan konzervatív, ez leginkább annak köszönhető, hogy a felhasználók ragaszkodnak a régi és bevált elképzeléseikhez, megszokásaikhoz. Most egy új szoftver felhasználási modell előnyeit és hátrányait ismertetjük.

hirdetés

A szoftvervásárlás klasszikus módja, amikor egy CAD szoftver legális használatához szoftvervásárláson keresztül jut el egy vállalat, és eldöntheti, hogy köt-e szoftverkövetési szerződést vagy sem. A szoftver mindenképpen örökre a cég tulajdonába kerül, így az azzal előállított adatokhoz, modellekhez bármikor hozzáférhet.
Amennyiben a cég nem köt szoftverkövetési szerződést, azt egyszeri beruházásnak, kiadásnak tekinthetjük, de ezáltal a megvásárolt szoftver tudása folyamatosan kopik, hisz az új verziók többet tudnak, jobban kielégítik az újabb felhasználói igényeket. Bár igaz, hogy sok esetben hosszú évekig elég egy szoftver a vásárlás pillanatában elérhető funkcionalitása, mégis van ennek a megoldásnak egy hátránya: a hazai forgalmazók egy része nem támogatja azon ügyfeleket, akik régebbi verzióval rendelkeznek. Az Enterprise Group – PLM üzletágára ez nem igaz, a cég nagy figyelmet fordít azon ügyfelek segítésére, kiszolgálására is, akik szoftverkövetés nélkül vásároltak Solid Edge-t.

Ezzel szemben az vásárló, aki szoftverkövetésben van, a havi szoftverkövetési díj ellenében megkapja a karbantartási csomagokat és az évente megjelenő nagyverziókat. Többcsatornás támogatásban részesül szakmai segítségkérés esetén, és olyan előnyöket élvezhet az Enterprise Groupnál, mint például a konzultációkon való kedvezményes részvétel. Másik előnye ennek a megoldásnak, hogy személyes kapcsolat alakul ki a forgalmazó és a felhasználó között, amely segíti a szoftver hatékony bevezetését.

Szoftver licensz bérlés (licenszbérlet)

Ez egy újhullámos szoftverhasználati megoldás, amelynek előnyös és kevésbé előnyös oldala is van. Fontos megjegyezni, hogy a szoftverfejlesztők egy része csak ilyen konstrukcióban hajlandó az általa fejlesztett alkalmazásokat az ügyfelei „birtokába” adni, egyfajta kényszerpályára állítva őket. Ennek – elsősorban gazdasági – előnye, hogy nem szükséges megvásárolni, egyszerre kifizetni a szoftver(ek) árát, havonta kell előre utalni a havi bérleti díjat, amely egy előre kalkulálható költségként jelentkezik a szolgáltatást igénybe vevő vállalatnál. Rugalmas, mert több számítógép esetén többet használ az ügyfél, kevesebb esetén kevesebbre, tehát jól igazítható egy projekthez vagy a munkaerő mennyiségéhez.
A bérlés ideje alatt az ügyfelek minden esetben hozzáférnek a karbantartási csomagokhoz és az új főverziókhoz, illetve támogatást is kell kapniuk a forgalmazó részéről. Lehetőség van rövid távú, havi vagy tartós, évi bérletet vásárolni – utóbbinak kedvezőbbek az árai.

A megoldás hátránya – amelytől sokan tartanak –, hogy amennyiben nincs kiegyenlítve a bérleti díj (ez elsősorban a havi előfizetés esetén jelenthet problémát), nem indul el az alkalmazás és nem lehet hozzáférni a tervadatokhoz. Továbbá, miután bérlést bárki kezdeményezhet, ezzel a személyesség is a háttérbe szorul, ez pedig rontja a szoftver bevezetési és használati hatásfokát.

Előnyök és hátrányok
Előnyök és hátrányok

A fenti táblázatból jól látható, hogy mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a kérdés inkább az, hogy a szolgáltatók hagyják-e a felhasználót szabadon dönteni, vagy az kénytelen igazodni a szoftverfejlesztő kínálatához.

Enterprise Group beszállítóinak licenszpolitikája

A Siemens PLM Software (Solid EdgeNXTeamcenter) és a Hexagon AB (EdgecamRadanVISI) is, mint az Enterprise Group PLM üzletágának beszállítói, egyaránt lehetővé teszik szoftvereiek használatát öröklicensz vásárláson és licenszbérlésen keresztül is. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél maga dönti el, hogy mely szoftverhasználati formát választja, sőt akár a vegyes mód mellett is dönthet, mint ahogy ezt már többen meg is tették. Itt a fejlesztők valóban az ügyfelei(n)k igényeit nézik, amely a hosszú távú együttműködés elengedhetetlen alapja.

Solid Edge licenszvásárlás: https://enterprisegroup.hu/plm/szolgaltatasaink/szoftverberlet

Solid Edge licenszbérlés: https://enterprisegroup.hu/plm/solid-edge/solid-edge-berles

Szűcs Imre, Enterprise Group PLM Üzletág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés