hirdetés
hirdetés

CAD/CAM/CAE

Piacra kerülhet a nyomtatott autó

A Creo tervezőrendszer olyan különleges új funkciói kerülnek előtérbe, mint a nagy összeállítások kezelése, illetve a 3D-s nyomtatás támogatása.

hirdetés

A Crossrail-projekt keretében 42 km hosszú alagút készül egy új föld alatti vonalhoz Londonban. Az alagút elkészítéséhez alkalmazott alagútfúrót a német Herrenknecht cég készítette. A gép közel 1000 tonnás, átmérője 7,1, teljes hossza pedig 150 méter. A Creo különleges, nagy összeállítások tervezésére szolgáló képességei még az ilyen gigantikus berendezések megalkotását is lehetővé teszik. Ahogy a gépezet halad a talajban, és kialakítja az üreget, készre gyártott betonszegmenseket szállít előre egy konvejoron, majd hatalmas hidraulikus karok mozgatják azokat a helyükre.

A Creo segítségével az ilyen gigantikus gépek is megtervezhetők(forrás: S&T)
A Creo segítségével az ilyen gigantikus gépek is megtervezhetők(forrás: S&T)

Mindegyik szegmens 3000 kg tömegű, és nyolc szegmens alkot egy 1,6 m hosszúságú gyűrűt. Amint egy gyűrű elkészül, nagynyomású habarccsal rögzítik, majd a gép erre támaszkodva előretolja magát. Alagútfúró mércével a gép gyorsan halad, egy műszakban 16 méter hosszúságú alagút készül.

3D-s nyomtatás Creo 3.0-ban

A 3D-s nyomtatás lassan kikerül a prototípusgyártás világából. Manapság egyre több cég vizsgálja a technológia sorozatgyártásban történő alkalmazásának (additive manufacturing) lehetőségeit. A 3D-s nyomtatásnak a Creo gyártója, a PTC is nagy figyelmet szentel. A Creo 3.0 egyik új fejlesztésével sokkal egyszerűbbé válik a 3D-s nyomtatás. A PTC szerződést kötött a Stratasys céggel, és a leggyakrabban alkalmazott nyomtatóira közvetlenül kiküldhetők a modellek. A szoftverben láthatók az adott nyomtató paraméterei, a nyomtatási munkaterület, és anyagot is választhatunk a nyomtatáshoz. Beállíthatjuk a kívánt pontosságot kézzel, vagy alkalmazhatjuk az előre definiált értékeket. A nyomtatási térben a rendszerrel optimalizálható a modellek elhelyezése, és megtekinthető a megtámasztó rendszer is. Vágósíkokkal betekintést nyerhetünk a modellek belsejébe.

A Creo 3.0 fejlesztésében nagy figyelmet kapott a 3D-s nyomtatás támogatása
A Creo 3.0 fejlesztésében nagy figyelmet kapott a 3D-s nyomtatás támogatása

A nyomtatás előtt a szoftver elemzi a nyomtatandó modelleket, és kiszűrhetők a nyomtatási hibákat okozó vékony falak vagy szűk csatornák. A szoftver kiszámítja a nyomtatás idejét, valamint a felhasználásra kerülő anyagok mennyiségét. A felhasználók saját nyomtatókat is definiálhatnak, így a szoftverrel más gyártók nyomtatói is használhatók. A Creo 3.0-ban megjelent funkciók csak az első lépést jelentik. A Creo 4.0-ban további haladó funkciókkal fog bővülni a 3D-s nyomtatás eszköztára.

3D-s nyomtatóval készült autó

A Phoenixben működő Local Motors nevű cég elkészítette Strati nevű, Creo-tervek alapján készült, teljesen működőképes nyomtatott autójának prototípusát, és 2014 szeptemberében az első tesztvezetések is megtörténtek. Most újabb nagy állomásához ért a projekt. A Kevin Lo által megtervezett autó sorozatgyártásba és a következő évben piacra kerül.

– Az autógyártók több mint 100 éve hasonló módon készítik az autókat. Nekünk most egy olyan technológiánk van, amellyel gyorsabbá tesszük a gyártási folyamatot az online és az offline világ direkt gyártáson keresztüli összekötésével. Ez a folyamat jobb és biztonságosabb termékeket eredményez – mondta az alapító és ügyvezető John B. Rogers. Az autó „lelkének” megalkotására mindössze három hét állt Lo rendelkezésére.

A Creo új eszközeivel könnyedén készíthetők 3D-s nyomtatóbarát tervek, és kezelhetők az autó különböző változatai
A Creo új eszközeivel könnyedén készíthetők 3D-s nyomtatóbarát tervek, és kezelhetők az autó különböző változatai

– Az alapötlet az volt, hogy egy olyan karbonszálas központi egységet építsünk, amely magában foglalja az akkumulátorokat, a motort, az alvázat, a kerekeket, és a végén olyan karosszériát helyezhetünk rá, amilyet csak akarunk. Ezzel a dizájnmegoldással bármelyik alkatrész könnyedén eltávolítható, és helyettesíthető egy másik, 3D-nyomtatott elemmel – hívta fel a figyelmet Kevin Lo. A Creo segítségével a 3D-s nyomtatás specialitásai is figyelembe vehetők, és a termékvariációk sokasága készíthető el egyszerűen.

Megújult a YouTube-csatorna

Az S&T Consulting Hungary Kft. kiemelt figyelmet fordít a felhasználók tájékoztatására. Ebben kulcsszerepet játszik az ezen a címen elérhető CAD/CAM/PLM csatorna, amely a nyár folyamán átszerkesztésre került, hogy a hatalmas mennyiségű információ jobban áttekinthető legyen, és az érdeklődők egyszerűbben megtalálhassák a számukra releváns videókat. A csatornán rengeteg magyar nyelvű oktatóanyag, öntanító és webinar található. Ezek segítségével a CAD/CAM/CAE technológiákkal kapcsolatban érdeklődők a saját tempójukban képezhetik magukat, ezenfelül természetesen böngészhetnek az érdekességek között is.

S&T Focus 2015
Az S&T Focus a magyar gépészmérnök-társadalom legnagyobb éves CAD/CAM/PLM szakmai összejövetele már két évtizede, és nem lesz ez másképp idén sem. Az idei év kulcstémája az oktatás és az ipar szerves együttműködése, valamint az új innovatív technológiák. A Focus október 16-án, a Budapest Kongresszusi Központban kerül megrendezésre. A program és a regisztráció itt érhető el.
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés