hirdetés
hirdetés

Szerszámgyártás

Megjelent az EDGECAM legújabb verziója

A Hexagon megjelentette az EDGECAM 2020.1 verzióját, ami több mint 30 fejlesztést tartalmaz a megmunkálási ciklusok, a felfogótömb kezelés és additív (anyaghozzáadással történő) megmunkálás területén.

hirdetés

Az EDGECAM egy piacvezető számítógéppel támogatott szerszámpályatervező-rendszer (CAM), alkatrészek CNC forgácsolásának programozásához. A szoftvercsomag legújabb verziója, az EDGECAM 2020.1 több mint harminc új és továbbfejlesztett funkciót tartalmaz.
A Hexagon Manufacturing Intelligence Production Software üzletága által fejlesztett EDGECAM legújabb verziójában bevezették a szerszámpálya asszociativitást a síkmaró ciklusban, a szerszámpálya meghosszabbítás funkciót a párhuzamosan láncolt ciklusban és továbbfejlesztették az alámetszések kezelését a láncolt anyaghozzáadás ciklusban. A legújabb verzióban, a Hexagon új, Designer nevű gyártáselőkészítő CAD modulja leváltotta a korábbi, Part Modeler alkalmazást. Az alkatrész tervezésétől a modell javításáig és módosításáig, az EDGECAM Designer a leghatékonyabb megoldás a geometria előkészítéséhez és megmunkáláshoz.

EDGECAM Designer

Több mint ötven újítást tartalmaz a tervező szoftver, amelyek közül a három legjelentősebb:

  • Az új felület attribútumok utasítással lehetővé vált, a modellek és felületek felületminőségi és tűrés információkkal történő felruházása. Az EDGECAM figyelembe veszi ezeket az információkat az alaksajátosságok létrehozása során, így ezek felhasználhatóak megmunkálási stratégia kiválasztásakor, valamint a sebességek és az előtolások beállítása során.
  • Az új Határgörbe szerkesztés utasítás, ami lehetőséget nyújt a felületek levágásának módosítására közvetlenül testmodellen vagy lemezalkatrészen, anélkül, hogy bármilyen felületet vagy élt le kellene másolni hozzá.
  • Az új felhasználói felület és az automatikus kényszerezés segítségével könnyedén hozhatók létre összetett felületek.

Anyaghozzáadás ciklus

Az EDGECAM 2020.1 verzióban továbbfejlesztették a láncolt anyaghozzáadás ciklus "alámetszés"-funkcióját, lehetővé téve, hogy a felhasználó beállítsa a maximális túlnyúlási szöget. Az EDGECAM márkamenedzsere – John Buehler szerint: „Erre azért volt szükség, mert különböző anyagok és megmunkálások, különböző negatív anyagfelépítést igényelnek, attól függően, hogy milyen alakot szeretnénk létrehozni. Ha az alámetszési szög túl nagy, akkor ezt kompenzálni lehet a maximális túlnyúlási szög beállításával, valójában felülírva az alkatrészen megadott szöget.”
A "határgörbe vezérlés"-funkció is bekerült a láncolt anyaghozzáadás ciklusba, ami ugyanazt, a lehetőséget nyújtja, mint más maró ciklusoknál, ez lehetővé teszi az anyaghozzáadás jobb kontrollálását.

Élletörés ciklus

Az új verzióban jelentősen fejlesztették az él letörő ciklust. Öt új funkció került hozzáadásra, amelyek hasonlóak a profilozás ciklusban használt funkciókhoz. Az új fogásmélység és a Z-ráhagyás módosítóknak köszönhetően a szerszámpályát jobban befolyásolhatjuk. „Korábban, ha nagymértékű anyagot kellett eltávolítani, akkor több élletörő ciklust kellett létrehoznunk. Mostantól, a felhasználó egyszerűen beállíthatja a fogásmélység értékét, amely nem csak több fogást eredményez, hanem jelentős mértékben növeli a szerszám élettartalmát is.”
Hat különböző sarokstratégia került hozzáadásra, amelynek köszönhetően a programozó, meghatározhatja, hogy a szerszám hogyan viselkedjen a sarkok körül. Ez különösen akkor hasznos, mikor lágyabb irányváltási mozgásra van szükség.
Az útvonal optimalizálás és láncolási sávszélesség opcióval csökkenthető a ciklusidő, annak köszönhetően, hogy meg lehet határozni a ciklus végrehajtásának sorrendjét.

Síkmarás és előgyártmány fejlesztése

„A szerszámpálya asszociativitás alapvető fontosságú tényező az alkatrészek programozása során, mivel a CAD fájl utólagos módosítása jelentősen megnövelheti a programozás idejét.” – mondta John Buehler. „Az EDGECAM 2020.1 kiküszöböli az ilyen időveszteséget, mivel a síkmaró ciklus figyelembe veszi az előgyártmány modelljét. Ha az előgyártmány vagy az alkatrész modellje megváltozik, akkor a program automatikusan beállítja a szerszámpálya X-Y és Z magasságát.”
Továbbá, a rá-és leállási opció lehetőséget nyújt ’Vízszintes’ ráállás alkalmazására, ami segít növelni a szerszám élettartalmát, mivel ennek köszönhetően a szerszám a kezdőfelület elé tud állni, ami csökkenti e forgácsolási erőket.

Simító és beszúró ciklus – Előgyártmány asszociativitás

A korábbi verziókban, a "Nagyoló beszúrás" használata csökkentette a ciklusidőt, viszont ez megnövelte az ütközések esélyét, ahol az előgyártmány nagyobb volt, mint a beszúrási alaksajátosság. Ezt a problémát az új verzió kiküszöböli az "Aktuális előgyártmány alkalmazása"-funkció segítségével, amely biztosítja, hogy a ciklus minden esetben magasabban kezdjen, mint az aktuális előgyártmány.

Párhuzamosan láncolt ciklus – Meghosszabbítás

A párhuzamosan láncolt szerszámpálya mostantól meghosszabbítható. A funkció hasonlóan működik a profilozásban alkalmazott meghosszabbításhoz, és a felhasználók kérésére vezették be. A meghosszabbítások követik a forgácsolás irányát, mintegy meghosszabbítva a szerszámpályát, így jobb felületi minőséget lehet elérni, és lehetővé teszi a ciklus számára, a szerszámpálya túlméretes előgyártmányra történő kiterjesztését.

Nagyoló esztergálás – Forgácsolási idő megadása

A forgácstörési opciók újabb lehetőséggel bővültek, így mostantól megadhatunk egy konkrét időtartamot percekben, amíg a szerszámlapka megmunkálásban maradhat. Ahogy John Buehler elmondta, ez különösen abban az esetben lehet hasznos, ha kemény anyagot munkálunk meg, és szükséges felügyelni a lapkakopás mértékét.
„A szerszám visszatér a kiemelési pozícióba, amikor a beállított idő lejárt. Az EDGECAM automatikusan meghívja a Program Állj utasítást, lehetővé téve, hogy a felhasználó ellenőrizze a lapka állapotát, mielőtt folytatja a megmunkálást.”

Felfogótömb fejlesztések

A felfogótömb menedzser különösen hasznos eszközzé vált olyan alkatrészgyártók számára, akik egy felfogásban több alkatrésszel dolgoznak. A legújabb verzió két jelentős fejlesztést is bevezetett a szerszámok alkalmazásának vezérlésére, az új „Prioritás” funkcióval.
Egyrészt a ’Szerszámonként, majd síkonként” opció szerszám szerint ésszerűsít, majd ezt követi a beforgatások számának csökkentése. Másrészt a „Síkonként, majd szerszámonként” opció, megmunkálási sík/nullpont szerint egyszerűsít, mielőtt csökkentené a szerszámcserék számát.

Revolverfejek – Félpozíciók támogatása

Az EDGECAM 2020.1 verziója teljes mértékben támogatja a félpozícióba beforgatható revolverfejek használatát is. Ezek a revolverek az óra számlapjához hasonlóan pozíciókat tartalmaznak, valamint további pozíciókba is beforgathatók a fő pozíciók között. Általában egy 24-helyes revolverfej a következő sorrendben van felszámozva: 1, 13, 2, 14, 3, 15 stb. A szimulátor mostantól megjeleníti a szerszámokat a helyes relatív helyzetükben, így valósághű szimulációt nyújt a felhasználó számára. Ez különösen akkor hasznos, amikor a szomszédos szerszámok túl közel kerülnek az előgyártmányhoz és az alkatrészhez.
Ezekkel az új és továbbfejlesztett opciókkal az EDGECAM 2020.1 a maró és esztergáló felhasználók számára is jelentős hatékonyságnövelést biztosít.

(forrás: Enterprise Group)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés