hirdetés
hirdetés

Fűtés, szellőztetés, klímaszabályozás

Makrókat vezetnek be az épületautomatizáláshoz

Az Eplan Platform 2018 őszén bevezetésre kerülő 2.8-as verziója makróprojektjének köszönhetően a rendszer megtette az első lépést ahhoz, hogy az épületautomatizálás makrótörzsadatait is a felhasználók rendelkezésére bocsáthassa.

hirdetés

A projekt alapadatai úgy funkcionálnak, mint a motorolaj. Használatukkal a folyamat simább – egyszerűen jobb. Sok idő takarítható meg azzal, ha teljes makrókat használunk, és nem kell azokat létrehoznunk. A 2.8-as verziótól kezdődően – folyamatosan bővülő tartalommal – az Eplan-rendszer az épületautomatizálás terén is átfogó makrógyűjteményt kínál a felhasználóknak. Az ingyenesen elérhető adatok növelik a felhasználói előnyöket, és kiegészítik az Eplan Data Portal eszközadat-gyűjteményét. Az érdeklődők az első pillantást a márciusi frankfurti Light & Building kiállításon vethették az Eplan új szolgáltatására.

Légkondicionálás makró: külső hőmérséklettől függő hőmérséklet-szabályozás (forrás: Eplan)
Légkondicionálás makró: külső hőmérséklettől függő hőmérséklet-szabályozás (forrás: Eplan)

Az Eplan Platform ősz folyamán bevezetésre kerülő 2.8-as verziója már a fűtés/szellőztetés/klímavezérlés terén érdekelt vállalkozások számára is izgalmasnak ígérkezik. A rendszer fejlesztője most először az épületautomatizálás rendszerdiagramjait tartalmazó makróprojekteket is beemeli a szoftverébe, jelentősen leegyszerűsítve az ilyen rendszerek tervezéséhez szükséges munkafolyamatokat. A makrók a P&I-diagramokon (piping and instrumentation) a csövek és műszerek teljes kijelölt sorrendjét és elrendezését tartalmazzák. Az új szolgáltatás számos alkalmazásban használható.

Ezek az úgynevezett ablakmakrók ingyenesen lesznek elérhetők az Eplan által meghatározott formátumban – a gyártó ehhez hamarosan egy weboldalt is létrehoz. A tervlapmakrók, többek között a PCT-logikai hurkok a jelenlegi DIN EN ISO 16484-3 és a VDI 3813/3814 szabványok mindegyikének megfelelnek. Az épületautomatizálás terén tevékenykedő felhasználók a kiegészítő makrótörzsadatokkal sokkal gyorsabban tudnak dolgozni. A becslések szerint a kapcsolási rajzok létrehozásában 50-70 százalékos időmegtakarítás érhető el.

Kültéri légkondicionálás makró: tartalmazhat például egy légtisztítót, egy fűtőberendezést és egy egyszerű hőmérséklet-páratartalom szabályozót
Kültéri légkondicionálás makró: tartalmazhat például egy légtisztítót, egy fűtőberendezést és egy egyszerű hőmérséklet-páratartalom szabályozót

Az előzetes tervezés részeként a felhasználók a folyamat korai szakaszában kezdhetik el a projekt műszaki vonatkozásainak tervezését az Eplan Platformmal. A tervezés előkészítési fázisában kidolgozzák a rendszer technikai hatókörének koncepcióit, megbecsülik az előzetes számokat és mennyiségi struktúrákat. A cél a műszakilag legelőnyösebb megoldás meghatározása és a későbbi részletes tervezési specifikációk megállapítása. A későbbiekben a vázlatok létrehozása és részletezése már az előzetes tervezésben meghatározottak alapján történhet meg.

(forrás: Eplan/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés