hirdetés
hirdetés

CAD

Külcsín a fürdőszobában

A fürdőszobai szerelvények területén megfigyelhető általános trendekről, a formatervezés kiugró szerepéről, illetve a Solid Edge 3D-s tervezőrendszer bevezetése és gyakorlati használata során szerzett tapasztalatokról beszél Fekete Gyula, a Teka Magyarország konstruktőre.

hirdetés

A széles körben ismert Mofém Zrt. neve idén januártól hivatalosan Teka Magyarország Zrt.-re változott. Ám az anyacég a Mofém márkanevet továbbra is megőrzi az olyan piacokon, ahol ez régóta és jól bevezetett, mint például Oroszországban. A Mosonmagyaróváron található gyár fürdőszobai és ipari szerelvények előállításával és forgalmazásával foglalkozik.

Fekete Gyula 1986 óta dolgozik tervezőmérnökként a Mofém konstrukciós osztályán, amely ma fürdőszoba-divízióként a Teka csoporthoz tartozik. A tervezés több helyen történik, és csak egy része folyik Magyarországon, ahol részben önálló gyártmánytervezésen, részben teljes termékek tervezésének egy-egy részfázisán dolgoznak a szakemberek.

A fürdőszobai szerelvényeket a cégen belül három helyen is tervezik, míg a golyóscsapok, radiátorszelepek stb. tervezése a csoporton belül egyedül Mosonmagyaróváron történik. Feladatuk összetett: új konstrukciók kifejlesztése mellett a meglévő gyártmányokat is menedzselniük kell, illetve ellátják a gyártás feletti műszaki felügyeletet.

A műszaki életben és a mindennapokban is lépten-nyomon tetten érhető változások, az igények növekedése, az új irányzatok megjelenése vajon érinti-e a fürdőszobai szerelvények iparágát? Milyen új kihívásoknak kell ma megfelelni a szerelvényiparban?

A fürdőszobai szerelvények dizájntermékek, tehát a vevő alapkritériumként várja el a hibátlan működést, és ami ezen felül igazán fontos, hogy a termékek szépek, elegánsak legyenek, a kornak megfelelő dizájnnal. Egy csaptelep az egész fürdőszoba egy részét alkotja, és ma már nem lehet önálló termékként tekinteni rá.

A fürdőszobaszalonok napjainkban eleve komplett látványtervben, egységesen megjelenítve mutatnak be mindent: kiegészítőket, szerelvényeket, burkolatokat egyaránt. Azaz az egész fürdőszobát felépítik egy 3D-s terven, mert az együttes hatás számít a leendő használóinak. Folyamatosan figyelni kell a konkurenciát, az új termékeiket, a kiegészítő termékek újdonságait: például ha megjelenik a piacon egy szögletes mosdó, akkor a csaptelep tervezőjének is „ugrania kell”, és gyorsan kihozni egy hozzá illő csaptelepet.

A Solid Edge nagyon jól használható valamennyi célterületünkön
A Solid Edge jól használható minden célterületünkön
Az általános fejlődéssel összhangban a szerelvények esetében új szakmai, technikai igények is jelentkeznek. A hagyományos két kezelőelemes csaptelepeket az elmúlt 10-15 évben teljesen kiszorították az egykaros, kerámiabetétes csaptelepek. De ennek a konstrukciós megoldásnak is talán már kimerülőben vannak a lehetőségei, nagyon sok újdonságot a továbbiakban már nem lehet belevinni.

A jelenlegi trend, hogy kisebbfajta berendezéseket gyártunk: érintés nélküli, infraérzékelős csaptelepeket vagy termosztátos csapokat, amelyek maguktól egy beállított hőfokon tartják a kifolyó vizet. Ezek a csaptelepek elektronikus alkatrészeket is tartalmaznak, amelyeket ugyan nem mi gyártunk, de meg kell találjuk a módját annak, hogy az elektronikát beépítsük a csaptelepbe.

Más okból is terjedőben vannak az érintés nélküli csaptelepek: az EU ezeket írja elő kórházak és közintézmények számára. Egyre növekszik az igény a vevők részéről a termosztátos csaptelepekre is, részben kényelmi, részben víztakarékossági szempontokat követve. A víztakarékosság korunk nagy kihívása, egy óriási program, az elmúlt években a szerelvényiparban, valamennyi berendezésben erősen előtérbe kerültek a takarékos megoldások.

Ide sorolandók az automata, illetve gombnyomásra induló szerelvények, amelyek működési idejét be lehet állítani, és ennek letelte után automatikusan lezárnak. Ezeket a műszaki igényeket kell optimálisan ötvözni a formatervezéssel kapcsolatos szempontokkal, ugyanis nem lehet a versenyképességet megőrizni manapság olyan termékekkel, amelyek a műszaki újdonság kedvéért elrontják a szép formát.

Teljesen más jellegű kihívást jelent az ivóvízzel érintkező fémes és nemfémes anyagok minőségével kapcsolatos szigorú EU szabványok teljesítése, amelyek rövidesen egységesen életbe lépnek. A teljes szerelvényiparra vonatkozó új uniós szabványok gyakorlatilag készen állnak. Idáig országonkénti előírások voltak életben ezen a területen, de rövidesen – ebben az évben, illetve a következő évben – ezek is egységessé válnak az Európai Unióban, és ez a régi anyagok egy részének lecserélést vonja maga után, helyettük más, új anyagokat kell keresni.

A nemzetközi kiállításokon egészen új, „jópofa” megoldásokkal is lehet már találkozni. Ilyen például az a csaptelep, amelynél a kifolyó vizet megvilágítják egy LED-del, amelynek színe utal a vízsugár hőfokára: ha hideg, akkor kék színű a víz, ha forró, akkor vörös. Az ehhez hasonló ötleteket a fogyasztók értékelik, és elfogadott megoldássá válnak, amint a gyártási költségek egy bizonyos megfizethető szint alá szorulnak. Az elektronikák ilyen szinten is bekerülnek a csaptelepekbe, nem pusztán a vezérlésbe.

Egy kereskedelmi forgalomba kerülő terméknél a piacra dobáskor már biztosnak kell lenni az üzleti sikerben. A kedvező fogadtatás érdekében milyen folyamaton keresztül jut el egy termékük az ötlettől a jóváhagyásig és gyártásig?

Az új termékfejlesztési igények a kereskedelmi osztályon keresztül jönnek. A kiterjedt területi képviselői rendszer munkatársai egész évben járják az országot, és begyűjtik az információkat a legkisebb boltokból is arról, hogy mit igényelnek a vásárlók. Mivel jelentős exporttevékenységet is végzünk, így onnan is áramlik vissza ilyen jellegű információ. Az információgyűjtést a kereskedelmi osztály fogja össze, és ott fogalmazzák meg, hogy mire van kereslet és igény. Ezután kidolgozunk egy pontos követelményprofilt, amely a lehető legtöbb információt adja a konstruktőrnek a tervezendő termékről. Ezek feldolgozása néha egyszerűbb, néha oda-vissza történő egyeztetéssel jár, amíg ki nem alakul a végső elképzelés.

Csaptelepek esetén a fő szempont mindig a dizájn, és az az első kérdés, hogyan sikerül a formával kapcsolatos igényeket megoldani. Azt, hogy a csap szerkezetileg jól működik, mindenki természetesnek veszi. A projekt sikerét a külső forma határozza meg, ezért a dizájnt kell elsősorban jól megoldani és elfogadtatni. Amikor ez megvan, utána tudunk foglalkozni tervezői szinten a belső műszaki megoldásokkal.

Aminek mindig szűkében vagyunk: az az idő. Amikor kész a terv, már szinte késő is, mert jó lenne, ha a termék azonnal meglenne. Főleg olyankor van ez így, amikor egy friss piaci kihívásra kell gyorsan reagálnunk. Ekkor jelent óriási segítséget a 3D-s technika a virtuális prototípusok készítésének lehetőségével.

A régi időkben még pauszpapírral és ceruzával dolgoztunk, és rajzokat készítettünk. De a kereskedelmi kollégák ebből nem látják, hogyan fog a termék kinézni. 3D-s szoftverekkel jól be tudjuk mutatni a megtervezett formákat, és az értékesítési munkatársak zsűrizni tudják a terveket a számítógép előtt. A zsűrizés során a készített formavariációkat leszűkítjük maximum két típusra.

Bár ma már az is lehetséges lenne, hogy a készített virtuális modellt elvisszük a gyárból a kereskedőhöz véleményeztetésre, a jelenlegi uralkodó gyakorlat még az, hogy amint a dizájnváltozatokat leszűkítették egyre vagy kettőre, ezekből azután fizikai prototípust kell készíteni. A prototípus főleg abban segít, hogy a krómozott felületű csaptelep fényhatásait a lehető legrealisztikusabban be lehessen mutatni, még jobban, mint ahogy egy szoftver képes rá.

Mivel a 3D-s tervezőrendszerrel megtervezett csaptelep tervezői szempontból gyakorlatilag készen van, ezért a prototípus gyártása nagyon egyszerű. A szerszámgyártásunk révén rendelkezünk CNC marógéppel, amelyet ilyenkor a prototípus készítésére is fel tudunk használni.

Többfajta gyors prototípus-készítési eljárás létezik, például a 3D-s nyomtatás, ám ez az eljárás – mivel műanyagot használ nyersanyagként, amelyet körülményes krómozni – a mi céljainkra kevésbé használható. Nem érnénk el vele a kívánt vizuális hatást. Ezért a jelenlegi gyakorlatunk szerint a prototípusok külső dizájnját sárgarézből készítjük el – sok esetben a csaptelep belseje ebben a fázisban még nincs is kész –, és azt a szériagyártásnál is bevett technológiával megcsiszoljuk, fényezzük, rongykoronggal bekrómozzuk. Ezeket a valóságos prototípusokat fogadtatjuk utána el a vevőkkel a kereskedelmi hálózatunkon keresztül.

Milyen 3D-s alapokra épül ez a tervezési és prototípus-gyártási munka? Milyen szempontokat kellett figyelembe venni, amikor elkötelezték magukat valamely 3D-s rendszer mellett?

2005 körül kezdtünk el 3D-s technikát használni. Első időben egy alapszintű 3D-s tervezőrendszert alkalmaztunk, azonban hamar elértük annak korlátait, és úgy éreztük, megérett az idő és a helyzet egy középkategóriás szoftver beszerzésére. Akkor néztünk körül a piacon, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő középkategóriás szoftvert.

Meghívtunk minden forgalmazót, és megnéztük mindegyikük bemutatóját. Szerencsére nem estünk a kiválasztás során az „ágyúval lőni verébre” hibába. Azt értem ezen, hogy ha a bemutatón mutatottak alapján választunk, akkor egy gigaszoftvert vettünk volna meg. Ezzel szemben mi kitartottunk amellett, hogy egy olyan szoftvert vásároljunk, amelyet jól ki is tudunk használni.

A választásban segített, hogy a műszaki osztály fiatal diplomás gépészmérnökei több ilyen rendszer ismeretét hozták magukkal az egyetemről, így az ő véleményeiket is kikérve döntöttünk végül a Solid Edge program mellett. A választásunkat az is indokolta, hogy nemcsak a konstrukciós részleg dolgozik a szoftverrel, hanem a technológiai is. Van öntőüzemünk, öntvénymodelleket készítünk, öntő- és kovácsolószerszámokat tervezünk, tehát a technikai részlegen dolgozó kollégák is aktív használói a szoftvernek.

Megismerve a Solid Edge-t, megtetszett nekünk az egész program, a működése, az egyszerűsége. Fontos szempont volt továbbá az is, hogy a felhasználói felület, a súgó részek és a beépített oktatóanyagok mind magyar nyelvűek, mivel ez jelentősen gyorsítja a betanulási időszakot, valamint a könnyíti a majdani tényleges munkát is.

Melyek a szoftver használatával kapcsolatos legfontosabb tapasztalatok?

Mind említettem már, a szoftvert kompletten használjuk, a konstrukciós részleg ugyanúgy, mint a technológiai részleg. Ők öntőszerszámokat, valamint kisebb szerelőkészülékeket is terveznek vele. Mindegyikünknek az a tapasztalata, hogy a Solid Edge nagyon jól használható valamennyi célterületünkön. Gyakorlatilag nem találkoztunk olyan problémával, amit ne tudtunk volna megoldani vele.

Segít a szoftver használatában graphIT Kft.-től rendelt szoftverkövetés és online segítségnyújtás. Velük már a szoftvervásárlás idején kialakult a jó kapcsolat, amely azóta csak erősödött. Részt vettünk az általuk szervezett alapfokú és haladó tanfolyamokon, és azóta is kiváló kollegiális viszony van közöttünk. Összességében elégedettek vagyunk a cég szolgáltatásaival, hozzáállásával.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[140412] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés