hirdetés
hirdetés

Gépészeti tervezés

Követőből éllovas a CAD világában

A ZWCAD program fejlesztése során 2004-től kezdve a minél tökéletesebb CAD-kompatibilitás elérése volt a fő szempont. Ez 8 év alatt szinte teljes mértékben sikerült is, mint ahogyan azt a program több százezer elégedett felhasználója visszaigazolta.

hirdetés

De a program fejlesztői nem álltak meg itt. Gondoltak egy nagyot, és 2012-től az elérhető árfekvésű tökéletes másolat helyett a kezdetektől mindent újraértelmezve próbáltak meg alapvetően jövőbe mutató értékeket teremteni. A tökéletes dwg-kompatibilitást megtartva ennek a gondolatnak a jegyében született meg a tervezőrendszer ZWCAD+ névre keresztelt új generációja.

Az új fejlesztési koncepció középpontjában az a tapasztalat állt, hogy a CAD rendszerek egymás után következő verziói a felhasználók szemében áttekinthetetlenül nagyra nőttek. A legtöbb CAD-fejlesztő korábban csak a funkciók halmozására fókuszált. Ezek egyre sokrétűbbé váltak, de a könnyen kezelhetőség irányában nem sikerült komolyabb lépéseket tenni. Pedig csak egy alapvetően felhasználóbarát program lehet igazi segítség a tervezésben.

Egyszerűbb a tervezés, de nőtt a hatékonyság és a felhasználói élmény

A ZWCAD+ tervezőprogram által kínált „intelligens” funkciók elsősorban a könnyű kezelhetőséget támogatják. Az alábbiakban ezeket a funkciókat tekintjük át.

Intelligens kijelölés: lehetővé teszi, hogy a tervező a hasonló objektumokat a megfelelő tulajdonságok megadásával válassza ki. Ha a tervező bizonyos típusú objektumokat, mint például blokkhivatkozásokat kíván kijelölni, a pontos pozíció behatárolásához többé nincs szükség a Keres parancs használatára.

Blokkhivatkozások egyszerű kijelölése
Blokkhivatkozások egyszerű kijelölése

 Intelligens egér: segítségével a leggyakrabban használt utasításokat az egér megfelelő mozgatásával is aktiválhatjuk, ami jelentősen felgyorsíthatja a tervezési munkát. Például a vonal rajzolását az egérmutató L alakban történő mozgatásával is kezdeményezhetjük.

Hangkommentezés a helyszíni szemlén
Hangkommentezés a helyszíni szemlén

Intelligens hang: különösen helyszíni bejárások esetén lehet hatékony segítség. Nem kell laptopot magunkkal vinnünk, egy mobil applikáció segítségével a ZWCAD-ben készült terveinket tableten vagy okostelefonunkon is megjeleníthetjük, és a szükséges módosításokkal kommentezhetjük. Ez akár úgy is történhet, hogy az adott revíziófelhőhöz egy hangfelvételt rendelünk, amelyet mobileszközünkre mondunk rá, majd később visszahallgatunk. Így elkerülhetjük az egykezes gépelés kellemetlen és lassú műveletét. A szükséges változtatások hazatérve otthoni gépünkre visszatölthetők.

Tervek verzióinak kezelése átláthatóan

Egy összetett terv általában több lépcsőben, számos változtatáson keresztül készül el. Gyakran arra is szükség van, hogy egy korábbi verzióhoz nyúljunk vissza akár csak bizonyos tervrészletekért. Ha nem dokumentáltuk részletesen az egyes verziókban bekövetkezett változtatásokat (márpedig valljuk be, ez néha előfordul!), a változtatások utólag csak fáradságos munkával és gyakran nem is teljes körűen deríthetők fel.

Erre nyújt segítséget a ZWCAD+ verzió összehasonlító funkciója. Az adott terv két verzióját összehasonlításra kijelölve a program különböző színekkel jelöli a rajzon a törölt, módosított és az újként berajzolt objektumokat.

Jelentős lehet az időmegtakarítás

A hivatkozásmenedzser és a szupersraffozás funkciókkal jelentős időmegtakarítás érhető el. A hivatkozásmenedzserrel a rajzban lévő összes hivatkozás hatékonyan kezelhető.

Az összes hivatkozás hatékonyan kezelhető
Az összes hivatkozás hatékonyan kezelhető

Ha módosítani akarjuk ezeket, nem kell egyenként megkeresni őket a rajzban, hanem központi helyen kigyűjtve átírhatók.

A sraffozandó terület határa utólag is módosítható
A sraffozandó terület határa utólag is módosítható

A szupersraffozás funkció segítségével utólag is módosíthatjuk egy sraffozandó terület határait, nem kell teljesen új területet definiálnunk. A dinamikus előnézet pedig megmutatja nekünk a sraffozandó terület új határait.

Utómunkálatok minimalizálása

A tervezés átfutási idejének radikális csökkentése az utómunkálatok minimalizálásával lehetséges. A dinamikus blokk funkció egy különösen hatékony segédeszköz arra, hogy az ismétlődő elemeket, amelyek hasonlóak, de mégsem teljesen egyformák, azonos módon kezelhessük. Az egyszer már átgondoltan létrehozott dinamikus blokkokat számtalan helyen újból felhasználhatjuk a tervezés során. Mindössze a paraméter-hozzárendelést kell megváltoztatni vagy a fogópontot az egérrel elhúzni.

A dinamikus blokk könnyen paraméterezhető
A dinamikus blokk könnyen paraméterezhető

A gépészeti rajzok esetében alapkövetelmény a több nézetből történő ábrázolás. Igen gyorsan válthatunk egyik nézetről a másikra, ha a különböző nézeteket egyetlen dinamikus blokkba fogjuk össze. Így, miután beállítottuk az objektumra jellemző közös tulajdonságokat, csak a megjelenítendő nézetet kell kiválasztanunk az egér segítségével. Mivel a dinamikus blokkban a méretezés és az egyéb jegyzetelési formák is előre definiálhatók, ezekkel a műveletekkel is jelentős időmegtakarítást érhetünk el.

Mit várnak el a tervezők?

A tervezők többségének véleménye szerint egy felhasználóbarát program tartalmazza a megszokott praktikus funkciókat, mégis korlátozott méretű. Nyitott struktúrájú, azaz számos interfésszel rendelkezik, és többféle lehetőséget is biztosít a felhasználó számára, hogy saját maga is új funkciók programozásával bővíthesse a szolgáltatásokat. Minimális hardverfüggőség jellemzi, és egy, a korszerűség tekintetében átlagosnak tekinthető számítógépen is kielégítő sebességgel képes működni, valamint memóriaoptimalizálásának köszönhetően nagy méretű rajzokat is valós időben képes kezelni.

Egyszerű váltás különböző nézetek között
Egyszerű váltás különböző nézetek között

A ZWCAD+ tervezőprogram fejlesztése továbbra is ezeknek az elveknek megfelelően történik, elsődlegesnek tekintve a tényleges tervezői igényeket és a tervezői gyakorlatban történő felhasználhatóságot.

(forrás: CAD-design)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[159438] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés