hirdetés
hirdetés

Solid Edge 2020

Könnyebb és rugalmasabb tervezés

A Siemens DI Software június 10-én mutatta be az egyik zászlóshajójának legújabb verzióját, a Solid Edge 2020-at. Mára a szoftver mindenki számára elérhető, és tartogat érdekességeket a versenytársak felhasználói számára is. Az új verzióban a portfólió-kialakítás mellett a tradicionális CAD területen is újdonságok, fejlesztések történtek, amelyeket az Enterprise Group – Solid Edge csapata webinárokon keresztül mutatott be.

hirdetés

Solid Edge a saját útját járva, de figyelembe véve az iparági trendeket és a felhasználói elvárásokat fejlődik tovább, erre jó bizonyíték a 2020-as verzió is. Két éve elindult egy Solid Edge portfólió-kialakítás, amely most a befejezéséhez közeledik. A mechanikai tervezés, az elektronikai tervezés, a szimuláció, az adatkezelés, a megmunkálás, a dokumentációkészítés és a felhőalapú szolgáltatások területén olyan összekapcsolt, folyamatorientált tervezési lehetőségek nyílnak meg az ügyfelek előtt, amelyek a XXI. század kiélezett versenyében hathatós előnyt jelentenek.

Általános fejlesztések

Ezek azok a területek, ahol a felhasználói visszajelzésekre leginkább építenek a fejlesztők. Így került bele ebbe a verzióba az egyszerűen szabályozható Automatikus vázlatskálázás, ahol az elsőnek elhelyezett méret értékének átírásával módosul a vázlat méretaránya. A Solid Edge számos lehetőséget biztosít az alakelemek kiosztására, most ez a mintázási lehetőség elérhetővé vált vázlat szinten is, így a layoutok létrehozása is egyszerűbbé vált. De ide vehetjük azt a teljesítménynövekedést, amelyet mind 2D-ben, mind 3D-ben produkál az új verzió, kitolva a határokat. A 3D-s környezetekre kiterjedő új, metszett mód is el fogja nyerni mindenkinek a tetszését, hisz egyszerűen létrehozható ez megjelenítési mód.

Alkatrészmodellezés, hálómodellezés fejlesztések

Ez a terület sem maradhatott érintetlenül, sőt talán itt van a legtöbb újdonság. A Siemens által fejlesztett Parasolid geometriai magnak köszönhetően már nem kell lemondani a hálómodellek (stl, obj, 3mf stb…) szerkeszthetőségéről. Ez a modellezési metódus kiválóan támogatja szkennelt állományok módosítását is, vagy éppen a B-rep geometria visszaépítését. Az új Igazít parancsnak köszönhetően a hálómodell egyszerűen pozícionálható a kiválasztott koordinátarendszerhez, de az Újrahálózás parancs segítségével jobban kezelhető háromszögelt modellel dolgozhat a felhasználó. A Felületmodellezés eszköztára is bővül, ahol a Metszés parancs új opciói mellett megjelent a Metszett vázlat, így egyszerűen kinyerhetőek a modellezésnél használt keresztmetszetek, amelyet felhasználhatunk az újramodellezésnél, szerkesztésnél. A 3D-nyomtatáshoz megfelelő geometria előállításában fog segédkezni az a parancscsoport, amellyel a jelképes menetábrázolást valós menetté konvertálható, vagy eltávolíthatóak a belső üregek, de ellenőrizhető a falvastagság is. 

Falvastagság vizsgálat
Falvastagság vizsgálat

Lemezalkatrész fejlesztések

Azt nem kell taglalni, hogy ez mennyire fontos, hisz szinte nincs olyan gép vagy berendezés, amely ne tartalmazna lemezalkatrészt. A Hajlítás átmenet parancs teljes vérátömlesztést kapott, amely még jobban igazodik a felhasználói igényekhez, szem előtt tartva a gyártástechnológiai sajátosságokat. Arra is odafigyeltek a fejlesztők, hogy a kis rádiuszú hajlításoknál keletkező deformációt technológiahelyesen lehessen kezelni, így bekerült az eszközök közé a Hajlítási kicsípés parancs. Ehhez a témakörhöz tartozik, hogy megjelent egy új kiegészítő modul a Solid Edge 2D Nesting, mellyel a megtervezett alkatrészekre készíthető kiosztás lemeztábla optimalizálás mellett. Ez az alkalmazás minden olyan területen használható, ahol az előgyártmány valamilyen 2D-s geometria és az alapanyag táblaszerű, példaként említve a faipar is hasznát veheti.

Hajlítási átmenet
Hajlítási átmenet

Szereléskörnyezeti fejlesztések

Már korábban is volt szó, hogy egy úgynevezett Teljesítmény módot kapott a szereléskörnyezet, ennek köszönhetően a forgatási teljesítmény még jobbá vált. A konstrukciós elemek megjelenítése, elrejtése is érezhetően gyorsabb lett nagy szerelések használata közben, ami hasznos lehet a videókártyákat használók számára. Mostantól beállításként szabályozható, hogy a szereléstörténtből drag&drop technikával lehessen-e beszerelni modellt, de a kicserélt tartóelemekhez korábban szereléskényszerrel csatlakozó alkatrészek alapkényszerei automatikusan visszaépítésre kerülnek.

Szimulációs fejlesztések

Ma egy termék megalkotása során gyakran van használatban a végeselemes technika. A Solid Edge 2020-ban dolgozó NX Nastran végeselemes megoldó jobb kihasználása érdekében gyorsabb hálózás tapasztalható, illetve nem állandó hőterhelésekkel is dolgozhat a tervező, jobban támogatva a valós működési folyamatot. A forgó, mozgó berendezések ellenőrzése esetén figyelembe vehetőek a Harmonikus válaszok, amelyek nagyban befolyásolhatják a működést. Az újonnan kialakított szimulációs csomagoknak részévé vált a kinematikai és dinamikai vizsgálatokra alkalmas Dynamic Motion modul, ahonnan a kiszámított vizsgálati eredmények átemelhetők a végeselemes vizsgálatba.

Végeselemes szimuláció
Végeselemes szimuláció

Produktivitást érintő fejlesztések

Évekkel ezelőtt jelent meg a 2D-s műhelyrajzok összehasonlítását támogató eszköz a Solid Edge-ben, most itt van a 3D-s modellekre is. Ez használható alkatrészekre, lemezalkatrészekre, szerelésekre, de támogatja a menedzsel dokumentumokat is. Azon ügyfeleknek lesz ez kiváltképp hasznos, akik a megrendelőiktől kapják a modelleket gyártásra, mert valljuk be, szokott abból „kavarodás” lenni, hogy mit is gyártsunk.

A Kiterjesztett valóság (Augmented Reality) egy új lehetőség lesz a Solid Edge felhasználók kezében, hogy valós, fizikai környezetbe helyezve vizsgálják meg a terveiket. Ennek egyik alappillére a Solid Edge Portál, ahol az a QR kód generálható, amely alapján a modell behelyezésre kerül a valós környezetbe. Ez a nagy biztonságú, felhő alapú szolgáltatás ingyenesen 5Gb tárhelyt biztosít azoknak, aki beregisztrálnak. Mindemellett a feltöltött modellek megtekinthetőek, korrektúrázhatóak, és sok más funkcionalitás mellett a megfelelő jogosultsággal rendelkezők le is tölthetik azokat.

Model Based Definition modul használata elősegíti a papírmenetes információáramlást, így kisebb ökolábnyomot hagyhatunk magunk után, de gazdasági szempontból is hasznos a bevezetés.

A Solid Edge PCB Collaboration modull közvetlen beolvasási lehetőséget biztosít idx formátumú nyomtatott áramkörtervekhez, amelyeknél szükség esetén beállítható az asszociatív adatkapcsolat a Solid Edge PCB Design szoftverrel is. Ezzel új lehetőség nyílik meg a mechanikai- és az elektronikai tervek összekapcsolására, amelyen keresztül akár gyorsabb és pontosabb CFD vizsgálat végezhető el.

Mechanikai és elektromos tervezés
Mechanikai és elektromos tervezés

Adatkezelés

A beépített adatkezelés használata olyan szinten megkönnyíti a felhasználók életét, hogy aki már alkalmazza, az azt mondja, miért nem volt ez hamarabb. Ettől a verziótól kezdve munkafolyamatokon keresztül érhető el egy terv gyártásba adása, miközben a háttérben a 3D-s modellről automatikusan előre definiált köztes formátumba kimentődik a fájl, de a műhelyrajzokról pdf vagy dxf készülhet. A megfelelő munkafolyamat kiválasztása esetén egy ellenőrzési lépés is beiktatható, így biztosítható, hogy jó információ fog megfelelő helyre kerülni.

A Solid Edge és a Teamcenter együttműködése példaértékű szintre emelkedett, amely a mai adatállomány kezelésében elengedhetetlen. Az új verzióhoz tartozó interfész gyorsabb keresési opciókat biztosít, de Active Workspace használata esetén lehetőség van topológia alapú keresésre is, amely egy speciális módja a 3D-s modellek lekérdezésének. A megrendelőkkel, beszállítókkal való egyszerűbb adatcsere érdekében könnyebbé válik a tervek szabványos adatcsere formátumba való kimentése és kezelése, míg a rajzok klónozása is nagyobb rugalmasságot biztosít a korrekt dokumentáció előállításához. Ezek a fejlesztések is jól igazodnak a magyar kkv szektor elvárásaihoz, így a Teamcenter és a Solid Edge 2020 párosa kiváló megoldást nyújt az ott felmerülő kihívásokra.

Teamcenter Active Workspace
Teamcenter Active Workspace

Portfólió

A fentebb említett újdonságok csak egy részét képezik annak a portfóliónak, amely a Solid Edge 2020-val elérhetővé fog válni a felhasználók számára. A klasszikus mechanikai és elektronikai tervezési határok összemosódására, megbízhatóbb termékek előállítására, valamint a felhasználói igények növekedésére a Solid Edge 2020-as portfólió jó választ fog adni.

A portfólió
A portfólió

„A Solid Edge 2020-as portfóliójában rejlő lehetőségek bevezetés után valós értéket fognak képviselni a vállalatok, cégek életében” – mondta Szűcs Imre, az Enterprise Group ügyféltámogatási vezetője. Az új, integrált végeselemes vizsgálati lehetőségek hatékony eszközöknek bizonyulnak a minőségibb terméktervezésben, míg az adatkezelés megoldást nyújt a tervadatokban való eligazodásra és túlmatatva azon, egyfajta szervezettséget hoz a vállalkozás életébe. Elektronika nélkül ma már nincs mechanika, így a tervezés ez irányú közeledése, összeolvadása versenyelőnyhöz juttatja a felhasználókat. „A bevezetésre idén is nagy hangsúlyt fektetünk, így szeptembertől elkezdjük a Solid Edge 2020 újdonságok konzultációkat, amelyekre már lehet jelentkezni” – tette hozzá Szűcs Imre.  

További információk: 
Solid Edge 2020 a weben
Solid Edge 2020 Újdonságok konzultáció

(forrás: Enterprise Group)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés