hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0 a realitások talaján

November 7-én a Kongresszusi Központban került sor a több mint kétszáz érdeklődőt vonzó S&T Focus 2017 rendezvényre.

hirdetés

Napjainkban nemzetközi megatrendje a digitális és a fizikai világ konvergenciája, amely újradefiniálja az eddigi piaci erőviszonyokat az iparban. Azok a cégek, amelyek jól alkalmazzák az új technológiákat, a változások nyertesei lesznek, akik nem lépnek időben, versenyhátrányba kerülnek. Azonban egészen más lehetőségeket rejt magában az ipar 4.0 egy hatalmas tőkeerővel rendelkező multi és egy magyar kkv számára. A Focus ipari digitalizációs nap rendezvényen bemutatásra kerültek napjaink legkurrensebb, a magyar cégek számára is elérhető ipar 4.0 technológiái.

A digitális és fizikai világ konvergenciája: IoT

2020-ra 50 milliárd olyan eszköz lesz a Földön, amely képes valamilyen kommunikációra más eszközökkel. A fizikai és digitális világ az eddigieknél sokkal szervesebben fog együttműködni. Ezek az új kihívások nem kezelhetők a régi IT-eszközökkel. Az internet az emberek közötti kommunikációt forradalmasította, az Internet of Things (IoT) a gépek, eszközök, berendezések és IT-rendszerek között teremt kapcsolatot. Az új világ kulcstechnológiája az IoT.

Mintegy kétszáz érdeklődőt vonzott a digitalizációs szakmai nap (forrás: S&T)
Mintegy kétszáz érdeklődőt vonzott a digitalizációs szakmai nap (forrás: S&T)

Minden cégnek eltérőek az adottságai, a lehetőségei, ezért nem létezik általános, mindenkire alkalmazható recept az ipari digitalizáció vonatkozásában. A Focuson több előadás is foglalkozott a reálisan megvalósítható projektek megalapozott megtervezésével. Az S&T rengeteg cégnél végzett felméréseket, ezen gyakorlati tapasztalatokra, valamint a PTC módszertanára alapozva alakította ki saját digitalizációs útitervét. Ez az eszköz segít eligazodni a lehetséges ipar 4.0 fejlesztések rengetegében, és egyben kiválasztani a legnagyobb hatású, leggyorsabban megvalósítható és megtérülő következő lépést.

ThingWorx IoT – vezető ipari IoT platform

A Focuson a résztvevők előadások és élő bemutatók során ismerhették meg többek között a ThingWorx rendszert. A PTC több mint 1 milliárd dollárt áldozott a ThingWorx fejlesztésére és a kapcsolódó felvásárlásokra. A legelismertebb piaci elemzők, mint például a Forrester Research vagy az IDC egyértelműen a vezető IoT platformnak tekinti a rendszert. A ThingWorx erőssége, hogy bármilyen meglévő informatikai vagy gépi rendszerbe képes betekinteni, és az adatvagyont áttekinthetővé tenni a menedzsment számára anélkül, hogy a régi rendszereket ki kéne dobni, vagy meg kéne változtatni. Mindezt villámgyorsan: nem kell hónapokat várni, az első eredmények napok alatt jönnek!

A ThingWorx platform mindent tartalmaz, ami egy sikeres IoT projekthez kell: adatkapcsolat kialakítása a gépekkel, gyors üzletilogika-fejlesztés drag & drop módszerrel, tájékoztató dashboardok kialakítása, big data analízis, augmented reality.

A ThingWorx alkalmazásának kulcs területei:

  • Digital Twin: intelligens termékek fejlesztése valós idejű mért adatok alapján.
  • Okosgyárak: transzparenssé tehető a gyártás, kideríthetők a problémák gyökérokai, maximalizálható az OEE.
  • Prediktív karbantartás: megelőzhetők a hatalmas veszteségeket okozó nem várt leállások.
  • Okos városok: közművek, közlekedés felügyelete, jobb szervezése.

 

A Navigate közös felületen teszi elérhetővé a CAD-es és az SAP adatokat
A Navigate közös felületen teszi elérhetővé a CAD-es és az SAP adatokat

Termékbejelentések

Az S&T tudatosan építi termék portfólióját a digitális transzformáció maximális támogatása érdekében. A Focuson több olyan új termék bejelentésére is sor került, amelyek kimondottan a magyar igényekre reflektálnak.

S&T Creo Standard csomag: átfogó termékfejlesztői csomag, amely mindazt tartalmazza, amit a felhasználók általában keresnek: összetett alkatrészek, nagy összeállítások, komplex acél- és vázszerkezetek modellezése, haladó lemeztervezés, formatervezés, augmented reality, szimuláció, stb.

S&T Cloud PLM: a PTC sikeres Windchill Navigate PLM rendszere a Microsoft Azure rendszeren futtatva, teljes S&T termék és rendszeradminisztrációs támogatással.

MES Pharis Express: Csehország vezető Manufacturing Execution System szoftvere, amely gyártás ütemezést, OEE- és KPI-mérést, ERP-összekötést, gyártási logisztikát és még sok mást nyújt egyetlen rendszerben. Az S&T a cseh gyártóval szorosan együttműködve tovább optimalizálta a csomagrendszert és a bevezetési szolgáltatási csomagot, így sikerült a költségeket mintegy 30%-kal lejjebb szorítani, így már a kisebb cégek számára is elérhetővé vált.

A MES Pharis Express-szel átláthatóvá válik a termelés, javítható az OEE
A MES Pharis Express-szel átláthatóvá válik a termelés, javítható az OEE

elearning.snt.hu: az S&T elindította elearning megoldásának béta változatát, egyelőre hat díjmentes tananyaggal. A tartalmak folyamatosan bővülnek a CAD/CAM/PLM, IoT és MES témákkal. A rendszer kiváló kiindulási pont a technológiákkal ismerkedők számára.

A rendezvény nagy figyelemmel kísért része volt, amikor egyes alkalmazó cégek esettanulmányok, sikertörténetek formájában szemléltették a S&N termékeinek gyakorlati felhasználásával elért eredményeiket.

(forrás: S&T/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés