hirdetés
hirdetés

PLM-optimalizáció

Így lehet hatékony a tervezés

Egy termékhez kapcsolódó tervezési feladatok számos kihívás elé állítanak egy vállalatot. Kérdések merülhetnek fel tervezési problémával (CAD), gyártással (CAM), analízissel (CAE), vagy termékadatkezeléssel (PLM) kapcsolatban. A graphIT létrehozott egy hatékonyság-központú auditot, amely hozzásegíti a vállalatokat a hatékonyabb terméktervezéshez és előállításhoz.

hirdetés

Egy termék előállításához és elindításához rengeteg információra van szükség, ezek megkeresése, értelmezése, adaptálása is sok időt vesz igénybe. A graphIT Kft. kidolgozott egy olyan hatékony felmérési, auditálási folyamatot, amelynek segítségével ezek a területek gyorsan feltérképezhetők és azonnali javaslatokkal orvosolhatók.

Az auditálási folyamat területei
1. Hatékonyságnövelő felmérések
2. Standardizálási lehetőségek
3. Tervezőcsapat bekapcsolása a gyártásba, beszerzésbe
4. Gyártástervezési audit
5. Gyártástervezési benchmark
6. Versenyképes termékekhez analízis

Hatékonyságnövelő felmérések

Egy termék fejlesztési folyamatait többször érdemes felülvizsgálni, a nem produktív részeket elhagyni és egy optimalizált új folyamatot kialakítani. A hatékonyságnövelő felméréseket érdemes akkor elvégezni, ha több erőforrásra van szükségünk, például abban az esetben, amikor ugyanazt a fejlesztési munkát kevesebb fővel kell megoldani vagy épp a tervezési munka több lett, de meghatározott humánerőforrással bír a cég és a határidőt tartani kell. Érdemes ezt a hatékonyságnövelő felmérést elvégezni akkor is, ha vannak olyan lépések a tervezésben, amelyet szokások alapján csináljuk, de nem ismerjük a tervezési hátteret. Néhány éve még elegendő volt jelen tervezési metódus, de most már a tervezés lett a szűk keresztmetszet.
A felmérés során a graphIT Kft. auditálja a céges folyamatokat, kiszűri a felesleges vagy bonyolult lépéseket és javaslatot tesz arra, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni a tervezést.

Standardizálási lehetőségek

Ha ismétlődő vagy hasonló 3D-modellekkel dolgozik egy tervező, akkor a tervezés lehet gyorsabb és költséghatékonyabb is. A standardizálási lehetőségeket akkor kell megvizsgálni, ha gyakran egy korábbi tervből indul ki a tervező és csak azt alakítja át, vagy ugyanazon, vagy nagyon hasonló alkatrészekből állnak a tervek. Egy alkatrész nevére keresve sokszor szerepel hasonló a modellek közt, csupán méretbeli különbség van a tervek közt. Ilyen esetekben a standardizálás hatékonyabb és olcsóbb terveket és gyártást tesz lehetővé, ráadásul a standard modellek egyszerűen, gyorsan újrahasznosíthatók.
A felparaméterezett, intelligens modellek helyben módosíthatók és az egységes attribútumok könnyebb kezelést tesznek lehetővé a beszerzés számára.

Tervezőcsapat bekapcsolása a gyártásba, beszerzésbe

A legtöbb fejlesztési projekt esetén felmerül a kérdés, hogyan lehet a tervezőcsapatot hatékonyabban bekapcsolni a gyártásba, beszerzésbe. Ehhez is segítséget biztosít a graphIT hatékony felmérési folyamata. Érdemes felmérni ezt a területet, ha adódnak félreértések a tervezők és a beszerzés vagy a gyártás között, de akkor is, ha vannak olyan termékmodellek, amelyeket kisebb, érdemi átalakításokkal költséghatékonyabban is lehetne gyártani. Előfordulhat, hogy a tervek folyamatosan változnak és ezt nehezen követik a folyamatban résztvevők. Hatékonyabbá teheti a tervezőcsapat munkáját akkor is, ha vannak már hasonló tervek, korábbi termékek tervezéséből és ezeket akarja újrahasznosítani.
A felmérés segít kivédeni a tervező és a gyártás, illetve a beszerzés közötti félreértésekből adódó gyártási hibákat. Transzparens és működő kommunikációt tesz lehetővé a tervezők és a gyártás között. A korábbi gyártási terveket segít újrahasznosítani a folyamat és a tervezés során létrehozott összes változást könnyű lekövetni.

Gyártástervezési audit

A vállat vezetéssel közösen az audit során áttekintik a gyártási folyamatokat és olyan ajánlásokat tesznek, amelyek integrálásával hatékonyabb gyártás érhető el. Érdemes a gyártástervezési auditot igénybe venni, ha nem egységesek a technológiai beállítások, más-más formátumú NC-programokat használ a gyártó, illetve nincsenek optimalizálva a programok és emiatt sokáig tart a CAM-programozás. A felmérés során a vállalat által használt CAM-tervezési folyamatot feldolgozzák, amely során megállapítható, hogy melyek azok a pontok a folyamatban, amelyek lassítják a programozást.
Az auditot követően a graphIT Kft. elvégzi az egységes és hatékony beállításokhoz szükséges módosításokat, a munkafolyamatok automatizálásához sablonok és további beállításokat, és szükség esetén a megfelelő poszt processzor készítésével segíti az egységes CAM programozás támogatását.

Gyártástervezési benchmark

Sokszor előfordul, hogy egy megrendeléshez szükség van tervezésre, NC programokra és próbagyártásra. Ehhez nyújt segítséget a gyártástervezési benchmark. Az adott próbamunkát NX CAM -mel elkészíti a graphIT és így a nagyobb volumenű megrendelést megkapja a benchmark auditot igénybe vevő cég. Ez különösen akkor hasznos, ha beszállítói pályázatra készül a cég, ha hatékonyabb CAM-tervezést akarnak elérni, egységesíteni akarja a technológiai beállításokat, vagy egyszerűen arra kíváncsi, hogy milyen más megoldások léteznek ugyanarra a megmunkálásra.
A felmérést követően elkészül az optimális CAM-megmunkálás, amely technológiának és az elvárásoknak megfelel, a hozzátartozó technológiai adatbázist megkapják a CAM-programozók, valamint javaslatot arra vonatkozólag, hogy egy-egy célterület megmunkálását miként lehet optimalizálni a célgéphez és a kívánt technológiához. Hogy biztosan ütközésmentes legyen, szimulálják a teljes NC-programot egy saját gépmodellen.

Versenyképes termékekhez analízis

Ahhoz, hogy egy termék versenyképes maradjon, folyamatos támogatást igényel. Az analízissel elérhető, hogy növekvő és folyton változó követelményeknek a termék megfeleljen, optimalizálható különböző külső – például környezeti – hatásokra. Az elemzés lehetővé teszi, hogy korszerűbb, egyszerűbb és olcsóbb termékeket állítson elő egy cég, ugyanis ezek az egyedi elemzések leírják egy-egy termék viselkedését, ezáltal olyan optimalizálási javaslatokat készít, amelyek használatával a termék jobban megfelel a minőségi követelményeknek, könnyebb vagy épp olcsóbb lesz. A termékanalízis olyan – eddig nem ismert – termékjellemzőkre is rávilágít, amelyek a tervezést nagyban befolyásolhatják.

Ezen kihívások bármelyikének felmerülése esetén érdemes a részletekért ellátogatni a graphIT Kft. weboldalára, ahol még több információ található a folyamattal kapcsolatosan, hiszen a graphIT szakértő NX CAD és CAM területén is. Magyarországon több mint 500 ipari cégnél működik napi használatban graphIT gépészeti szoftver, ez garanciát jelent arra, hogy a kiválasztott PLM-megoldás sikeres lehet bármely iparvállalat esetén. Az implementáció kiterjed a kiválasztott PLM-rendszer üzembe helyezésére, konfigurálásra, testreszabására és betanítására. Kiemelt figyelmet fordítanak az utánkövetésre és segíti felhasználóit a PLM-megoldás sikeres alkalmazásában.

(forrás: graphIT)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés