hirdetés
hirdetés

SolidWorks 2016

Hogyan dolgozhatunk minél gyorsabban és egyszerűbben?

Nap mint nap mintegy 3 millió felhasználó több mint 200 000 cégnél közel 80 országban dolgozik SolidWorks tervezőrendszerrel. Ez a hatalmas közösség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az évente megjelenő új verziók egyre tökéletesebbé csiszolódjanak. A SolidWorks 2016 idén is arra fokuszál, hogy a mérnökök minél gyorsabban és könnyebben tudják elvégezni feladataikat.

hirdetés

A SolidWorks születése óta sok kinézetbeli változáson esett keresztül, de volt valami, ami mindig ugyanaz maradt: az ikonok színvilága. Idén teljesen újrarajzolták a felhasználói felületet. Nem csupán a színtévesztők lesznek elégedettek a SolidWorksszel, hanem a nagy felbontású (4K) vagy érintőképernyős monitorral rendelkezők, valamint a modern, egységes stílus kedvelői is.

A SolidWorks mindig nagy hangsúlyt fektetett a felhasználó által alkotott modellek átláthatóságára: például hogy könnyen megtalálhassuk a tervezői fában, hogy az egyik vázlat vagy alakzat melyiktől függ. A tavaly bevezetett segédnyíl ez évben már a szülői függés mellett a gyermekalakzatokra is rámutat.

Tovább javítja az átláthatóságot egy teljesen új funkció. Egy elem kiválasztáskor az eddig ismert gyorsmenün kívül minden kényszert, alösszeállítást, testet, felületet, alakzatot, vázlatot és kényszert kigyűjt nekünk a program az automatikusan megjelenő Szemezgető segítségével. A „veterán” felhasználók elmondhatják, hogy ez egy olyan funkció, amelyre elégedetten csettint minden tervező. Nem kell kutakodni a keresett dolog után a fában, a program mindent lehetőséget rögtön odatesz a képernyő tetejére.

Fókuszban a tervezés, nem a szoftverkezelés

A SolidWork 2016 tervezési szakasza is természetesen megerősödött. Vázlatolásnál bármikor megváltoztathatjuk az ofszet irányát, és nem kell már két irányba eltolnunk a vonalláncunkat, ha a végeit le akarjuk zárni egyenesekkel vagy rádiuszokkal. Hasznos újítás továbbá, hogy az azonnali méretváltoztatás – Instant 3D – már vázlatoláskor is elérhető: akár egy kattintásos átírás formájában, akár vonszolással. Ennek az új funkciónak a neve ezentúl Instant 2D.

Menet modellezése
Menet modellezése

Menettel rendelkező öntött alkatrészeknél fontos a pontosan legyártható profil. Az új SolidWorksben külön parancs áll rendelkezésre erre a célra. Nem kell már előre lemodellezni az útvonal és a profil vázlatát. Egyszerűen, mintha csak furatvarázslóval csinálnánk, paraméterek megadásával tervezhető meg a kívánt külső vagy belső menetprofil. Ezzel analóg módon söpréskor sem kell bajlódnunk egy kör keresztmetszet megrajzolásával, egyetlen opcióval két alakzat létrehozását spórolhatjuk meg, ráadásul a söprést egyszerre két irányba is végezhetjük.

A terméktervezéskor is rengeteg apró újdonság lesz hasznunkra. Stílusszplájnként használhatunk mostantól B szplájnokat is. Ezekkel a görbékkel sokkal könnyebb létrehozni olyan finom felületeket, ahol hirtelen megváltozhat a görbület mértéke. Meglevő görbéinket bármikor lecserélhetjük B szplájnokra. Továbbfejlődött a felületek vágása is. A kölcsönös vágásnál most már egyértelműen előre láthatjuk, hogy mi lesz a vágás végeredménye. Külön modellezés nélkül tehetünk lezárást a nyitott felületmodellünkre, meggyorsítva a tömör testté alakítás folyamatát. A termékünket az élek görbület folytonos lekerekítéseivel tehetjük véglegessé.

Az összeállítások elkészítése is tovább egyszerűsödött, gördülékenyebbé vált. A helyzetérzékeny gyorskényszerekhez érkeztek újabb tagok. Ha bármilyen felületkombinációt előre kijelölünk, akkor annak megfelelően ajánlja fel a hozzájuk adható kényszert a program. Mostantól tehát a szélesség, a horony, a szimmetrikus, bütykös tapintó és a profil középkényszer végrehajtásához sem kell már menükben tallóznunk.

Gyorskényszerek: profilközép
Gyorskényszerek: profilközép

A kényszerek hibajavítása is kézenfekvőbbé vált. Ha olyan alkatrészt rajzolunk át, amely sokszor szerepel az összeállításban, akkor minden olyan kényszer, amely a változtatás miatt „elszállt”, helyrehozható csak az egyik alkatrész kényszerének módosításával. Ezután már az összes ugyanolyan alkatrésznél kijavítódik a hibás párosítás. Ez is remek példája annak, hogy apró dolgok mennyire tudják segíteni, hogy a tervező ne azt érezze, hogy ugyanazon a dolgon sokszor, unalomig ismételten kell átmennie. Személyes kedvenc lehet az összeállításban szintén egy apróság: a Műveletkezelő tervezői fában úgy lehet átnevezni az alkatrészt, hogy az a fájl nevében is változást hoz, továbbá természetesen minden függést is átír az új elnevezésre – tehát például a rajz vagy az alösszeállítás is már az új névre fog hivatkozni.

A tervezés nem lineáris folyamat. Soklépcsős művelet még egy apró alkatrész kitalálása is. Folyamatos módosítások, egyeztetések és kompromisszumok révén érjük el a kívánt terméket. A végeredmény ezáltal akár lehet egy kilométeres tervezői fa is, benne ezer meg egy művelet, amelyekről már azt se tudjuk, hogy mi az, amit használunk, és mi az, amit nem. Ezentúl ezeket a felesleges műveleteket/alkatrészeket „kipucolhatjuk” modelljeinkből és összeállításainkból.

3D-s felület terítése felhasítással
3D-s felület terítése felhasítással

Az idei év egyik legjobb újdonsága szintén az összeállításokban található. Ez a funkció a Kényszervezérlő. Meghatározott kényszereket tudunk mozgatni, kontrollálni, megfelelő értékekre állítani. Az ezek által létrejött pozíciókat menthetjük, és működési animációkat készíthetünk, mindezt a konfigurációkészítés fáradalmai nélkül. Ezeket az animációkat természetesen felhasználhatjuk mozgási szimulációk, tanulmányok készítésére is.

Nagy figyelmet fordít a SolidWorks a felhasználókra, a közösségi oldalakra, valamint arra, hogy minél könnyebben akár önállóan is elsajátítható legyen a szoftver kezelése. A program felületéről kereshetünk immár közvetlenül a SolidWorksről szóló a fórumokban, blogokon, de akár CAD-modellek között vagy önképzéshez szükséges példatárakban, de ugyanitt találhatunk YouTube-videókat, valamint Twitter-bejegyzéseket.

Komplex problémák megoldása egyszerűbben

A tavalyi verzióba a SolidWorks behozta a 3D-s felületek terítését. Idén továbbfejlesztette a funkciót. Most már teríthetünk belső kivágással rendelkező felületeket is, és ha esetleg a terítés során túl nagy húzás vagy zömülés keletkezne, akkor ezeket kicsípésekkel oldhatjuk fel, majd a végeredményt azonnal tudjuk {{dxf}}-be menteni megmunkálási célzattal.

Önmagával összecsavarozott test
Önmagával összecsavarozott test

Az idei évben a Simulation legfontosabb fejlesztései leginkább azoknak a felhasználóknak kedveznek, akik nem napi rendszerességgel használnak szimulációs programokat. Ilyen fejlesztés

  • az új hálózási algoritmus, amely az összetett, bonyolult összeállítások hálózását segíti azoknak, akiknek nincs megfelelő gyakorlatuk ezen a terén,
  • az alulhatározott testek felismerése, ami megmutatja, hogy a modellünket melyik irányba nem kötöttük le,
  • a javított automatikus Bonding- (ragasztott) kapcsolat a felületmodelleknél,
  • a megoldó hibaüzeneteit összekapcsolták a SolidWorks tudásbázisával, ahol megoldásokat lehet találni a hibákra,
  • a Simulation, a Flow Simulaton és a Plastics modul bekapcsolása esetén az Analysis Preparation (analízis-előkészítés) fül bekapcsolható, amely a legsűrűbben használt modellegyszerűsítő/-módosító műveleteket tartalmazza (a fül tartalma személyre szabható).

Ezeken az újdonságokon kívül a főbb fejlesztések a

  • hálózás metszése,
  • egyenlettel vezérelt Plotok (ábrák), amelyekkel lineáris szimulációk esetén az eredményeink valahányszorosát tudjuk ábrázoltatni, a szimuláció újrafuttatása nélkül,
  • fejlesztették az ábrázolási lehetőségeket,
  • az időfüggő szimulációknál az előírt elmozdulások most már ki is kapcsolhatók, így szakadások is létrehozhatók a vezérlőgörbében,
  • egy testen belüli csavarkapcsolatok létrehozása.

A Flow Simulation legtöbb újdonsága a hálózással kapcsolatos. A kezelőeszközöket jobban integrálták a megszokott felhasználói felületbe, emellett a kontrolsíkok alkalmazása is egyszerűsödött. A háló helyi sűrítésére ezentúl nem szükséges külön testeket modelleznünk, azok a parancson belül megadhatók, így összességében a hálózás folyamata sokkal intuitívabbá vált. Az érdektelen, kis hézagok lezárására automatikus eszköz áll rendelkezésre. A háló minőségének ellenőrzését segíti az automatikus előnézet és a Quality plotok (hálóminőségi ábrák). Lehetőség van testek körül finomított, egyenközű háló előállítására, ami sok esetben jobb konvergenciát eredményez.

Háló metszése
Háló metszése

További újdonság, hogy a számítási eredmények a szimmetriasíkok mentén tükrözhetők, így az egyszerűsített félmodellek kiértékelése során szemléletesebb képet alkothatunk a folyamatról. Tranziens szimulációnál újabb eszközökkel gyorsíthatjuk a számítást, eredményeinket pedig időben átlagolva is vizsgálhatjuk. Ezentúl manuálisan megadhatók a mentendő paraméterek, így a tárhellyel is spórolhatunk. Az új verzióban a napsugárzásra vonatkozó peremfeltételek összeköthetők a SolidWorksbe bevitt adatokkal.

Párhuzamos folyamatok felgyorsítása

A termékadat-kezelés (Product Data Management, PDM) és a csoportos munkavégzés mára elkerülhetetlen része lett a mérnöki tevékenységeknek. Ezen a területen is folyamatos a fejlesztés, mi több, ebben az évben új terméket is üdvözölhetünk ebben a szegmensben. A jelenleg ismert Enterprise PDM mostantól két verzióban lesz elérhető: SolidWorks PDM Standard, valamint SolidWorks PDM Professional néven fognak futni. Ebben az a legkellemesebb újdonság, hogy a 2016-os verzióktól minden SolidWorks Professional és Prémium licenchez járni fog a SolidWorks PDM Standard verziója. A PDM Standard a jelenlegi Enterprise PDM egy korlátozott verziója, de funkcióit tekintve mindent tud, amit a Workgroup PDM, sőt annál még jóval többet is.

Rendkívül hasznos újdonságnak számít, hogy mostantól a PDM-ben lehetőség van SolidWorks nélkül {{dxf/dwg-}}, valamint MS Office-fájlokat {{pdf-}}be konvertálni, és az átalakított fájlok tulajdonságait tudjuk írni/olvasni adatkártyákon keresztül. A PDM-be való migrációt fogja segíteni egy olyan újdonság, amely kiolvassa a meglévő fájl revízióját, és beállítja a PDM-ben is. Ezt korábban csak revíziónöveléssel tudtuk megtenni.

A régebbi felhasználóknak jó hír, hogy külön migrálóprogram fogja segíteni a Workgroup PDM-ről való zökkenőmentes váltást SolidWorks PDM-re.

Hatékonyabb térfogati háló
Hatékonyabb térfogati háló

Egyre komplexebbek manapság a termékek. Nem csak arra kell megoldást találni, hogy kinematikailag, statikailag vagy kinézetileg megfelelőek legyenek a termékeink. Arra is szükség van, hogy akár a vezérlést vagy az elektromos és mechatronikai tervezést is párhuzamosan, azonos felületen tudjuk a mechanikai feladatokkal végezni. A SolidWorks Electrical ebben nyújt megoldást. A 2016-os verzióban már az eDrawings segítségével is elláthatók jegyzetekkel az Electricalban készített dokumentumok, kapcsolási rajzok, valamint integrálódott a CircuitWorks Lite is. A CircuitWorks Lite segítségével automatikusan készíthetők SolidWorks-komponensek egy nyomtatott áramkör tulajdonságait leíró {{eda- (ecad-)}} fájlból, amelyek aztán beilleszthetők SolidWorks Electrical projektekbe is.

Az Electrical projektvezetői vagy magasabb jogosultsággal rendelkező felhasználói még kifinomultabb lehetőségekkel állíthatják be a tervezői csoportok különböző tagjainak felhasználói jogait a különböző dokumentumokhoz.

Új panelek segítik a tervezők munkáját, hogy könnyebben juthassanak információkhoz, és még kevesebb kattintással tudjanak elvégezni egy-egy műveletet.

Gyorsítósávban a gyártásig

Költségeink felbecsüléséhez kiváló társnak bizonyult a SolidWorks. Ettől a verziótól kezdve már teljes összeállításokra is kalkulálhatunk, és adhatunk még pontosabb árajánlatot leendő partnereinknek a legteljesebb magabiztossággal.

Egy termék eladható anélkül is, hogy költséges legyártásba kezdenénk. Viszont hiába vagyunk mi magunk teljesen elégedettek a dizájnnal, ha ügyfelünk nem érzi azt, hogy neki pont erre van szüksége. Ekkor sajnos nem fogja rögtön a pénzt a zsebünkbe tömködni. A tapasztalat az, hogy a legjobb (és egyben legköltséghatékonyabb) étvágygerjesztést a termékről készült fotó vagy film tudja biztosítani.

Indexkép
Indexkép

A SolidWorks 2016 fotorealisztikus renderelési újdonságai között a legfontosabb a megvilágítási indexkép. Általunk meghatározott számú variációból választhatjuk ki a nekünk megfelelő fényhatású renderelt képet, amelyet ezután teljes felbontásban el is készít a PhotoView 360.

Az élethűség újabb mérföldköve idén a mozgási elmosódás. Nemcsak animációban alkalmazhatjuk, hanem kiragadhatunk egy mozgás közbeni fázist, és erre elkészíthetjük az elmosódott elemekkel rendelkező állóképet is.

Mozgási elmosódás
Mozgási elmosódás

De mi van, ha a termékeinket már nem elég csak monitoron vagy papírra nyomtatva látnunk, de éreznünk is kell, kézbe venni, és feltenni a kérdést: „Ilyen lovat akartam?” A SolidWorks felületéről közvetlenül végezhető 3D-s nyomtatás a tavalyi év újdonsága volt. Idén nagyot fejlődött ez a funkció is. A SolidWorks felismeri, hogy mely felületeknél szükséges megtámasztani a nyomtatandó darabot. Megfelelő irányba állíthatjuk a terméket, és akár léptékeztethetjük a darabot a nyomtató határméreteire is. A RealView-technológia itt nem csupán a szebb megjelenítésért felelős, hanem a bump mapping eljárás láthatóvá teszi a nyomtatási szinteket is, ezáltal már előre felbecsülhetjük, figyelembe vehetjük a 3D-s nyomtatási technológiából adódó pontatlanságokat is.

Az Inspection a SolidWorks fennállásának legjobban induló terméke lett. Sikerét annak köszönheti, hogy óriási hiánypótlás a minőség-ellenőrzés területén. Csak egy egyszerű alkatrész példáját említjük: egy a MEO által kiadott ellenőrző lap elkészítése minimum 1 órát vesz igénybe. Ugyanez Inspectionnel 6-7 perc, maximum. Az idei verzió legnagyobb újdonsága az OCR- (optikai szövegfelismerő) szerkesztő, amellyel lehetőségünk van megtanítani a programot az egyéni betűtípusok felismerésére, ha {{tif}} vagy {{pdf}} kiterjesztésű műhelyrajzokkal dolgozunk. Utána ezt az úgynevezett szótárt lementhetjük, majd bármikor újrahasználhatjuk.

3D-nyomtatási szintek
3D-nyomtatási szintek

A SolidWorks felhasználói mind tudják már: nem csak egy egyszerű tervezőprogramba fektettek be. Egy olyan komplex rendszert használnak, amellyel gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban jutnak el a tervezéstől a gyártásig, és amelynek a képességeit kihasználva biztosak lehetnek abban, hogy termékeik abban a formában születnek meg, ahogy az elképzeléseikben megfogantak.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés