hirdetés
hirdetés

CAD

Előnyök az elektronikai tervezésben

Az RS Components a DesignSpark Electrical program bemutatásával célul tűzte ki, hogy megismertesse a tervezői szoftverek által nyújtott előnyöket mindazokkal, akik még soha nem használtak elektronikai CAD-eszközöket. Az új szoftver főleg az elektronikai tervezőmérnököket és szakembereket célozza meg, jelentős idő- és pénzbeli megtakarítást kínálva számukra.

hirdetés

DesignSpark Electrical kiterjedt funkciókkal rendelkező elektronikai CAD-szoftvercsomag, amelyet kifejezetten professzionális elektronikai tervezési projektek létrehozására alkottak meg. A Schneider Electric által támogatott rendszer kulcsfontosságú előnyöket nyújt a vezérlőpanelek és gépek elektronikai rendszerének tervezésében részt vevő mérnökök számára: ez a nagy pontosságú és hibakerülési funkciókkal ellátott szoftver gyorsabb és hatékonyabb tervezési folyamatot tesz lehetővé, így segít időt megtakarítani a szakembereknek.

A DesignSpark Electrical számos intuitív és könnyen használható funkcióval bír, többek között intelligens, specializált elektronikai tervezői, illetve valós idejű hivatkozási és érvényesség-ellenőrzési eszközöket tartalmaz. A szoftverben tervrajzkészítő alkalmazás, bekötési diagramok és kétdimenziós panel- és házelrendezések is helyet kaptak, az SQLite adatbázisban tárolt és valós időben frissülő projektadatok pedig teljes körű kontrollra adnak lehetőséget.

Alapelemek a szoftverben

Alkatrészkönyvtár A DesignSpark Electrical terjedelmes könyvtárral rendelkezik, amely több mint 250 000 alkatrészt és komponenst (ebből 80 000 a Schneider Electrictől származik) tartalmaz – ezek az elemek egyszerűen hozzáadhatók az egyéni tervekhez. A szoftverbe integrált kényelmes és könnyen használható Anyagjegyzék- (BOM-) jelentés segítségével gyorsan előállítható az anyagjegyzék-ajánlatkérés, amelynek segítségével a felhasználó egyszerűen megrendelheti a tervhez szükséges alkatrészeket az RS-től.

Projektmenedzser A szoftver projektmenedzser funkciója révén a felhasználó megnyithatja a korábban létrehozott projekteket, illetve új projektet is létrehozhat, akár az előre beállított sablonok alapján is, amelyek mindegyike szabványos konfigurációt, valamint projektadatokat és dokumentumokat tartalmaz. A sablonok használatával időt takaríthat meg, mivel ezek már tartalmazzák az alapvető beállításokat, például a mértékegységet (metrikus, angolszász), a használni kívánt szimbólumkönyvtárat (IEC vagy ANSI szabvány stb.), a grafikus opciókat és így tovább. A haladó felhasználók természetesen üres projektet is nyithatnak, amely nem tartalmaz konfigurációt, adatokat és dokumentumokat – ebben az esetben a projekten való munkavégzés előtt minden opciót a felhasználó állíthat be.

A felhasználó igényei szerint testre szabható felület (forrás: RS)
A felhasználó igényei szerint testre szabható felület (forrás: RS)

Helyszínek Az egyszerű dokumentumkönyvek kezdetben általában egy fedlapot, vázlatlistát, bekötési diagramot és elektronikai sémavázlatot tartalmaznak. A szoftverben a projektekhez úgynevezett helyszín (például motorterem, vezérlőpanel vagy csatlakozódoboz) tartozik; az adott projekt különböző helyszíneit pedig általában kábelek kötik össze. Minden kiválasztott elektronikai alkatrészhez – relé, motor, kontaktor, sorkapocs stb. – tartozik egy helyszín, így az elektronikai alkatrészek helyszínspecifikus listákba rendezhetők. A vázlatokhoz is tartozik helyszín, és a vázlatokhoz csatolt szimbólumokat a rendszer automatikusan az adott helyszínhez társítja. A helyszín funkció segítségével a mérnökök ugyanazt a szoftvert használhatják, legyen szó akár kis léptékű, egyhelyszínes projektről, akár jóval nagyobb, többhelyszínes tervekről.

Makrók A szoftver lehetőséget nyújt arra is, hogy a felhasználó eltárolja a vázlatok bizonyos elemeit (úgynevezett makróit), ezeket pedig a makrókezelő segítségével csoportokba rendezze. Kijelöljük, majd a makróböngészőbe húzzuk az alrendszereket – a program automatikusan megszámozza és tárolja őket, de a folyamatot a felhasználó is irányíthatja. A létrehozást követően a makrók szűrőfeltételek alapján különböző csoportokba sorolhatók, és bármely későbbi projektben felhasználhatók – ez lerövidíti a tervezési folyamatot, valamint lehetővé teszi a gyakran használt rendszerek és alrendszerek állandó újrafelhasználását és javítását.

Felhasználói kezelőfelület

A programot könnyen használható felhasználói felülettel látták el, amelyet a felhasználó igényei szerint testre szabhat, és hozzájárul, hogy a mérnök – dolgozzon kis- vagy nagyvállalatnak – gyorsan megtervezhesse és piacra juttathassa termékét. A DesignSpark Electrical felépítése lehetőséget nyújt rá, hogy a felhasználó az általa megválasztott bonyolultsági szinten dolgozzon, így a felület mindig letisztult és átlátható marad. A programot megnyitva alkalmazója öt menüt lát, amelyek közül négy (Fájl, Nézet, Eszközök, Súgó) minden Windows-felhasználó számára ismerős lesz, az ötödikből (Könyvtár) pedig a könyvtárak érhetők el. A menük száma azonban elektronikai sémavázlat szerkesztése esetén tizenháromra bővül.

A felület mindig letisztult és átlátható marad
A felület mindig letisztult és átlátható marad

Az egyes menükhöz tartozó opciók a DesignSpark Electrical főablakának tetején található sávban láthatók. Ezenfelül alkatrészpaneleket is találunk, amelyeket egyszerűen kiválaszthatunk, helyükre húzhatunk, majd elhelyezhetünk a vásznon. A komplexebb funkciókat (például alkatrész-tulajdonságok módosítása) az objektum kijelölése után dupla kattintással vagy a jobb gombbal lehet elvégezni.

A testre szabható gyorselérési eszköztár a gyakran használt műveleteket, egy, a dokumentum- és alkatrészböngészőket megjelenítő panelt, valamint számos egyéb funkciót tartalmaz. Ezenfelül a felhasználói felület grafikus megjelenését is saját ízlésünkhöz igazíthatjuk, például módosítani lehet a háttér és a kijelölők színét, a vonaltípusokat, a szövegstílust, meg lehet határozni a kurzor és az egér beállításait, illetve azt, hogy metrikus vagy angolszász mértékegységeket szeretnénk használni.

Revíziók és megosztás

A revíziókezelés nyomon követi, hogy mikor melyik felhasználó milyen dokumentumokat hoz létre és módosít, illetve az ellenőrzés és a hitelesítés dátumát, ezenfelül lehetőséget nyújt a további részletek egyéni beállítására. A megosztás is egyszerű, akár a nyomtatókezelő segítségével ténylegesen kinyomtatott példányokról, akár az Import/Export menüben generálható PDF- vagy a legtöbb CAD-program által használt DWG-formátumú dokumentumokról van szó. Többfelhasználós környezetben a projektek egy központi szerveren archiválhatók, így a tervezőcsapat különböző tagjai bármikor elérhetik azokat, és elvégezhetik, majd menthetik a módosításaikat.

Számos intuitív és könnyen használható funkciót tartalmaz
Számos intuitív és könnyen használható funkciót tartalmaz

A program használatához a helyi számítógépen tárolt, így kapcsolat nélkül is használható súgó és oktatóanyagok, valamint az online súgó nyújt segítséget. Ezenkívül a kényelmesen elhelyezett oktatópanelt is be lehet kapcsolni, amelyről részletes oktatóanyagok, letölthető példák és azokhoz tartozó videók érhetők el közvetlenül a felhasználó alapértelmezett böngészőjében. Az indulást az első lépéseket bemutató PDF-dokumentáció könnyíti meg, amely különösen a CAD-szoftverek használatában járatlan felhasználók számára hasznos, hiszen többek között a program alapvető funkcióit is bemutatja.

A DesignSpark Electrical angol, német, francia, olasz, japán, koreai, spanyol és kínai nyelven érhető el, és ingyenesen letölthető a hu.rs-online.com oldalról, ahol a mérnöki munka megkezdésében komoly segítséget nyújtó számos oktató- és támogatóanyag is megtalálható.

(forrás: RS Components/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés