hirdetés
hirdetés

CAD/CAM

Harminc nap alatt a CAM körül

A Siemens PLM Software alapvető törekvése az ipar 4.0 alapjainak támogatása, amelyhez a felső kategóriás CAD/CAM/CAE rendszere, az NX fejlesztésével a digitális ikerpárt (a valós modell teljes digitális leképezését) megvalósító eszközöket biztosítja.

hirdetés

Az NX hazai forgalmazója, a graphIT Kft. harmincnapos próbaverzió letöltésével magyar nyelven, magyar nyelvű oktatóanyagokkal és webes támogatással teszi lehetővé, hogy egy hónap alatt egyszerűen elsajátítsuk az NX CAM-marási alapokat, és a szerszámgépünkhöz megfelelő NC-programot generáljunk.

Az NX felső kategóriás rendszerként egyetlen környezetben teszi lehetővé a modellezést (CAD), a gyártástervezést (CAM), a digitális szimulációt (CAE) és a kapcsolódást az egész digitális világ csontvázának számító adatmenedzsment-rendszerhez (PLM), a Teamcenterhez. A teljes digitális modell eliminálja a prototípusgyártás iteratív lépéseit, ezzel is lecsökkentve annak költségeit és a piacra kerülési időt.

Digitális modellezés

Napjainkban sok olyan modellel találkozhatunk, amelynek például lézeres szkenneléssel létrejött modell az alapja. Ez lehet egy meglévő, még nem digitalizált alkatrész, egy szabad formájú felület, esetleg egy emberi testrész vagy csont. Az ilyen beolvasott modellhez pluszmodellezéssel olyan készüléket vagy rögzítéseket kell készíteni, amelyeket síkokkal, esetleg szplájnfelületekkel határolunk, így a pontfelhő és a szplájnfelületek által létrehozott kevert modell kezelésére van szükség. Ezt a kevert modellt valósítja meg az NX a konvergens modellezéssel.

Gyógyászati példa a konvergens modellezésre (forrás: graphIT)
Gyógyászati példa a konvergens modellezésre (forrás: graphIT)

A konvergens modellezéssel tehát lehetőségünk van egy beolvasott pontfelhő és hagyományos modell vágására, egyesítésére. Ezzel a lehetőséggel nincs többé határ a leképezésben a szabálytalan modellek kiegészítésében és alakításában. Továbbá teljes eszköztárat biztosít ahhoz, hogy a 3D-s nyomtatáshoz szükséges „támasztó” és kiegészítő geometriákat könnyűszerrel létrehozzuk, kiküszöbölve azt a hosszadalmas folyamatot, hogy a modellt visszaépítsük szplájnfelületekkel, majd azt alakítsuk tovább.

A konvergens modell felhasználható a 3D-nyomtatáson kívül a digitális modellezés további szakaszaiban is, tehát szimulációt (terhelésvizsgálatot) tudunk rajta futtatni, vagy akár a hagyományos megmunkálási módszerekkel NC-programokat generálhatunk a segítségével.

Digitális gyár felépítése

A konvergens modellezés kiegészítéseként az NX segítséget nyújt a gyártókörnyezet leképezésében, mégpedig a Line Designer modullal, amellyel a gyár tervezését végezhetjük el egyszerűen, részegységsablonok alapján. A felépített gyárat a későbbiekben gyártási szimulációs célokra is felhasználhatjuk.

Modellezés szkennelt környezetben
Modellezés szkennelt környezetben

Abban az esetben, ha egy meglévő gyár egy új részét kellene megtervezni, akkor fontos lehet, hogy a rendelkezésre álló környezetben tudjuk megjeleníteni, tervezni. A Line Designert egészíti ki a Reference Cloud funkció, amellyel lézerszkenneléssel beolvasott egész gyárat tudunk környezetként megjeleníteni. Ez nem más, mint egy nagyon nagy számú pontfelhő, amely sokat segít a tervezésben és annak ellenőrzésében.

Megmunkálás tervezése

A digitális modell az ipar 4.0 koncepció alapeleme, amely a gyártás rugalmasságát és hatékonyságát hivatott növelni. Ezek közül legjobban az additív, illetve a hibrid megmunkálások (egyetlen gépen történő anyaghozzáadással és forgácsolással történő megmunkálás) támogatását emelnénk ki, amely a maga nemében egyedülálló. Az anyag-hozzáadásos technikával akár egyedi, akár sorozatgyártásban olyan modellek is elkészíthetők, amelyek bonyolult, többgépes műveleteket igényeltek eddig, így viszont akár egy gépen megoldható a teljes gyártás.

Az NX a robotprogramozással támogatja az ipar 4.0 által megkövetelt rugalmassági feltételt. Ilyen módon az NX-ben olyan műveleteket tudunk hozzáadni, mint például a tárcsával történő vágás vagy a polírozás. Ezeket a műveleteket mint megmunkálási lépéseket tudjuk hozzáadni a tervhez, és mivel a megmunkálási terv részét képezik, ezért fontos a szimulációjuk is. A legnagyobb robotgyártókhoz igazodva kész modellekkel áll rendelkezésre az NX a művelet szimulációjához, ahol robotok viselkedését, lehetséges mozgásainak határát is figyelembe veszi. A graphIT Kft. egyetemi partnerként részt vett olyan rendszer implementálásában, amely a robottal történő megmunkálást támogatja, és segítségével komplex modellek is elkészíthetők voltak.

A sokszor ismétlődő alakelemek, illetve geometriák megmunkálásának automatizálásában segít az NX-ben a geometria és a hozzá rendelt technológia összerendelésének újrafelhasználhatósága, amelyet az NX betanításával érhetünk el. A rendszer a jellegzetes geometriát (nem kell alakelemnek lennie) felismeri, és alkalmazza rá a megfelelő műveleteket.

A megmunkálástervezést egészíti ki a mérőgépek programozásának lehetősége, amelyet értelemszerűen a minőségbiztosítás használ fel. A mérőgépek programozása a megmunkáláshoz hasonlóan megfelelő mérési műveletekkel jön létre, időnként megkövetelve olyan közvetett méréseket, mint például az egytengelyűség mérése. Ilyen összetett méréseket az NX 11-ben már egyszerűbben el lehet végezni, a mérőgéptől független programozás pedig gyorsítja a tervezést. A graphIT Kft. a mérőgép-programozási területen is rendelkezik hazai referenciával.

(forrás: graphIT/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés