hirdetés
hirdetés

Még hasznosabb CAD-rendszer

Fantasztikus terveket alkotunk!

Megjelent az egyik legnépszerűbb CAD-alternatíva, a ZWCAD tervezőrendszer 2019-es verziója, amely „Fantasztikus terveket alkotunk!” szlogenjének készül megfelelni.

hirdetés

A hazai piacon már közel tíz éve jelen lévő, DWG-kompatibilis tervezőrendszer neve ismerősen csenghet a szakmai felhasználók körében, hiszen már nálunk is több mint 1600 munkaállomáson segíti a tervezők munkáját. Az alábbiakban a 2019-es verzió újdonságainak és néhány kevésbé ismert, de annál hasznosabb funkció elemzésének szenteljük figyelmünket.

PDF-alávetítés – még többet kihozhatunk a PDF-ből. A Pdfattach utasítás segítségével egy PDF-ben rendelkezésre álló rajzállomány alávetíthető aktuális rajzunknak. A meglévő PDF-et egyrészt rajzsablonnak használhatjuk, másrészt pedig kiindulási rajznak, amelyhez képest csak a kiegészítő részleteket kell megrajzolnunk ZWCAD-ben. Beállíthatjuk az alávetítés kontrasztját, fakítási fokozatát, és akár monokróm megjelenítésre is válthatunk. A benne lévő objektumokhoz illeszthetjük a rajzelemeinket, keretét megjeleníthetjük vagy elrejthetjük, a klipfunkcióval egy határvonalhoz vághatjuk. A fóliák megjelenítésével vagy elrejtésével beállíthatjuk, mely objektumok jelenjenek meg, így több vagy kevesebb részletet ábrázolhatunk benne. Ezáltal sok esetben tényleg úgy dolgozhatunk, mintha egy meglévő rajzot kellene folytatnunk. A PDF-formátum mellett DWFx-alávetítés is használható.

PDF-alávetítés (forrás: CAD-design)
PDF-alávetítés (forrás: CAD-design)

Feliratozó objektumok – automatikus léptékezés a tökéletes láthatóság érdekében. Sok esetben, ha a rajzunkat kisebb léptékben nyomtatjuk ki, a feliratozó rajzelemek olyan kicsivé válhatnak, hogy már nem felismerhetők, ami megnehezíti a tervezők közötti kommunikációt, és félreértésekhez vezethet. Ezt mostantól elkerülhetjük néhány egyszerű beállítással. A szövegeket, méretezéseket, sraffozásokat, mutatókat feliratozó objektumnak állíthatjuk be, és megadhatjuk, hogy különböző léptékű nézetek esetén is mindig a megfelelő méretben jelenjenek meg.

Feliratozó objektumok
Feliratozó objektumok

Például, ha rajzunkat 1:4 léptékben akarjuk kinyomtatni, a feliratozó objektumnak beállított rajzelemek automatikusan 4:1 arányban felnagyítva jelennek meg a rajzon, így biztosítva a megfelelő olvashatóságukat a képernyőn és nyomtatott formátumban is. Bármilyen arányban kicsinyítjük is le rajzunkat, nem kell többé félni az „eltűnt” feliratok miatt. Különböző nézetablakokban egyszerűen váltogathatjuk a megjelenítés léptékét.

Felhasználói színséma-beállítások – rajtunk áll, hogy sötét vagy világos! Bár a legtöbb felhasználó örömmel fogadta az előző verzió kommunikációs felületének sötét színű beállítását, a 2019-es változat optimalizált világos beállítási lehetősége azoknak is tetszeni fog, akik ezt a színvilágot kedvelik. Mostantól mindenki kedve szerint váltogathatja a két különböző stílust, ahogyan csak szereti.

Felhasználói színséma-beállítások
Felhasználói színséma-beállítások

Fóliatulajdonság-kezelő paletta – rögtön látjuk is, mit állítunk be. Korábban, ha megnyitottuk a fóliakezelőt, csak abban a kommunikációs ablakban dolgozhattunk. Ezért folyamatosan meg kellett nyitni és be kellett zárni azt, ha látni akartuk, hogyan változnak a fóliák a rajzban. Mostantól a kommunikációs ablak palettaként használható, így a fóliakezelő a rajzterületen jelenik meg. Ezáltal a fóliabeállítások következményei azonnal láthatók a rajzon, így a fóliák testre szabása még kényelmesebbé válik.

Fóliatulajdonság-kezelő paletta
Fóliatulajdonság-kezelő paletta

Kötegelt nyomtatás – egy egész sorozat rajz kinyomtatása egy lépésben. A nyomtatási folyamat lépéseinek sorozatos ismételgetése eddig nagyon kényelmetlen volt, ha nagy számú rajzot kellett a modelltérből egyesével kinyomtatnunk. Mostantól a ZWPlot parancs segítségével a kiválasztott keretekben lévő rajzok egy lépésben, kötegelve nyomtathatók ki.

Kötegelt nyomtatás
Kötegelt nyomtatás

Z tengely követése – egyszerűbb a tervezés 3D-ben is. A 3D-tervezés során mostantól egyszerűen rajzolhatunk a z tengellyel párhuzamos vonalakat, nincs szükség egyéb segédvonalakra.

Z tengely követése
Z tengely követése

Apróságok nagy hatással

A következőkben néhány olyan kisebb praktikus újdonságot mutatunk be, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a tervezési munka során.

* A Design Center és az eszközpaletták „szinkronizálása”: a Design Centerben leggyakrabban használt blokkokat az eszközpalettákra húzhatjuk, így a továbbiakban elérésük lényegesen egyszerűbbé válik.

A Design Center és az eszközpaletták „szinkronizálása”
A Design Center és az eszközpaletták „szinkronizálása”

* Kivilágosítjuk az objektumokat, ha rájuk állunk a kurzorral: ha a kurzort egy objektumra irányítjuk, az objektum kivilágosodik, így biztosak lehetünk benne, hogy helyes lesz a kijelölés.

* Papírtérlapfülek sorba rendezése és másolása: a lapfüleket a bal egérgomb nyomva tartásával egyszerűen áthelyezhetjük, illetve ha közben a Ctrl billentyűt nyomva tartjuk, a papírterekről pillanatok alatt másolatokat készíthetünk.

Papírtérlapfülek sorba rendezése és másolása
Papírtérlapfülek sorba rendezése és másolása

* Új funkciók a fájllapfül menüben: a jobb egérgombbal a megnyitott fájlok lapfülére kattintva új funkciók érhetők el, mint a Mentés, a Mentés másként és a Tartalmazó mappa megnyitása. Így további fájlok egyszerűen nyithatók meg, a megnyitottak pedig egyszerűen menthetők.

* Csoportba foglalt objektumok tulajdonságainak szerkesztése: ha több rajzelemet egy csoportba fogunk össze, tulajdonságaikat együttesen szerkeszthetjük. Mostantól a csoport különböző típusú rajzelemeit egy legördülő listában megjeleníthetjük, és a különböző típusú rajzelemekre állva azok megfelelő tulajdonságait szerkeszthetjük.

Csoportba foglalt objektumok tulajdonságainak szerkesztése
Csoportba foglalt objektumok tulajdonságainak szerkesztése

A program kipróbálásához bármikor letölthető és feltelepíthető a 30 napig ingyenesen használható próbaverzió.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés