hirdetés
hirdetés

Egyszerűbben és gyorsabban a Solidworks 2017-ben

Az innovációhoz vezető tudás – ez a jelmondata az októberben megjelenő legújabb, egyben a jubileumi, 25. verziót jelentő Solidworksnek. 

hirdetés

A szoftver célja továbbra is az, hogy olyan eszközökkel segítse a mérnököket, amelyek felgyorsítják és megkönnyítik a tervezési folyamatokat. A legtöbb figyelmet idén is a felhasználói igények kapták. Lássuk hát, milyen változásokat hoz a SolidWorks 2017-es verzió!

Használat A felhasználói felületre tavaly megérkezett a Szemezgető elnevezésű segédlet, amely mindig kijelzi, hogy a kiválasztott helyen mit tudunk kezdeni a modellünkkel, ezzel jelentősen lecsökkentve az alakzatok, vázlatok, kényszerek utáni kutatás idejét. Ez volt az egyik leghasznosabb újdonság, rengeteg energiát és ráfordítást takaríthattunk meg a használatával. Idén bővült ez a funkció, mivel most már a hibás műveleteket is azonosíthatjuk a segítségével, valamint bővült a referenciák kijelzése is.

Szemezgető segédlet (forrás: SolidWorks)
Szemezgető segédlet (forrás: SolidWorks)

Alkatrészek Az alkatrész- vagy összeállítási családokat gyakran használóknak jó hír, hogy sorrendet állíthatunk fel a meglevő konfigurációk között. Ez lehet történetalapú vagy alfanumerikus elrendezés, de a leghasznosabb talán, hogy a legtöbbet használt konfigurációkat egyénileg a sor elejére tehetjük, ezzel például összeállításban azonnal, felesleges görgetés nélkül kiválaszthatjuk a számunkra ideális méretű elemet.

A műveletek újdonságai között két dolgot emelnénk ki. Az egyik a letörések továbbfejlesztése. A lekerekítéshez hasonló funkciókat építettek be: felületek közti letörés, vonaltartás stb. Ezen túl akár kapcsolgathatunk is a letörés és a lekerekítés között anélkül, hogy bármit törölnünk kellene. Remek lehetőség terméktervezőknek a dizájnvariációkhoz.

Speciális furatok
Speciális furatok

A másik nem más, mint a különleges furatok elkészítése. Egyszerűen elemenként rakhatjuk össze a kívánt furatot. Süllyesztés, zsákfurat, menet, átmenő- vagy hűtőfurat, illetve ezek átellenes oldalon levő változatai. A kedvenc összetételeinket menthetjük is, bármikor más modelleken újrahasznosítva őket. Ráadásul a furatokat nem egyszerűen vázlatpontokkal lehet jelölni, hanem vonalakat vagy sokszöget rajzolva azok végpontjain jelennek meg a fúrási helyek. Ez rendkívüli módon meggyorsítja és észszerűsíti ezt a fajta tervezési folyamatot.

Összeállítások Újdonság az új verzió egyik legnagyobb dobása, a mágneses kényszerek. A gyakran ismétlődő feladatok, mint alkatrészek, alösszeállítások egymás utáni rendezgetése, rakosgatása sok figyelmet és időt igényelt, ha mondjuk egy hosszú szállítószalagot, szellőzőrendszert, de akár gép- vagy bútorsort pakoltunk össze. Az új mágneses kényszerrel innentől kezdve gyerekjáték lesz ezeknek az elrendezéseknek a kezelése. Előre meg kell határozni a kapcsolat alapját, kapcsolópontját és irányát. Ezután az összeállításban már csak közelítenünk szükséges egymáshoz az elemeket addig, amíg maguktól mágnesesen össze nem ugranak. A módosítás és átépítés is hasonló könnyedséggel kivitelezhető.

Mágneses kényszerek
Mágneses kényszerek

A másik „nagy durranás” nem más, mint a különböző tervezőrendszerekből érkező fájlok importálásának megoldása. Ha ezen túl ProE/Creo-, Inventor-, NX-, SolidEdge- vagy CATIA-alkatrészeket/-összeállításokat kapunk, akkor a Solidworks ezeket már nem fordítani fogja, hanem egyszerűen beolvassa 3D-s modellként. Ez nem csupán időbeli nyereséget jelent. A legnagyobb előnye, hogy megmarad az eredeti állománnyal a kapcsolat. Tehát, ha ügyfelünk elküldi a módosításait, akkor egy egyszerű frissítéssel cserélhető az importált modell az összeállításban, és ez semmilyen kihatással nem lesz a hozzá épülő elemekre. Nem kell új referenciákat felvennünk, vagy szerszámkészítéskor újra felületeket létrehozni és kivonni a betétekből, vagy legrosszabb esetben elölről kezdeni a tervek felépítését. Rendkívül elegáns megoldás!

Az összeállításban lesz még egy láthatatlan, de annál jelentősebb javulás, amely csak az előző verzióval párhuzamosan tervezve lesz feltűnő. Ez nem más, mint a Solidworks teljesítményének növekedése. Ha vonszolunk egy alkatrészt olyan összeállításban, ahol száz vagy ezer kényszer van, akkor sokkal gyorsabban és simábban történik majd a mozgás. Továbbá gyorsul az összeállítás műveleteinek (kiosztások, furatsorozatok stb.) megoldása, valamint az óriási összeállításokban levő rejtett alkatrészek megjelenítése is.

Műhelyrajzok Műhelyrajz készítéskor mindig „fárasztó” egy ugyanolyan, de tükörképes alkatrész újra megrajzolása. Sajnos eddig elkerülhetetlen volt az új modell és méretháló elkészítése. A 2017-es verzió megkímél minket ettől, ugyanis egy kattintásra készíti el nekünk a tükörképrajzot úgy, hogy minden a megfelelő helyen marad. Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek is.

A Solidworks 2017-ben is folytatódik az az innováció, amelyet a tervezők évek óta óhajtanak: egyszerűbben, gyorsabban, könnyedebben elkészülni a munkával. A Solidworks újra nagy lépést tett afelé, hogy a mérnökök a szoftver kezelése helyett a lényeges dolgokra fordíthassák a figyelmüket.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés