hirdetés
hirdetés

3D-tervezés

Csőrendszerek hatékony tervezése Solid Edge-be integrálva

Nincs két egyforma üzemcsarnok és még a hasonló alkalmazások is egyedi megoldásokat igényelnek. A különböző továbbító-rendszerek tervezése a gyakorlott szakemberek számára is kihívást jelentenek, erre nyújt megoldást a Solid Edge Modular Plant Design, mellyel hatékonyan tervezhetők csőrendszerek a beépített intelligens 2D/3D adatbázis használatával.

hirdetés

A csőhálózatok és az anyagtovábbító-rendszerek tervezése a gyakorlott szakemberek számára is időigényes, kihívást jelentő feladat, ugyanis nincs két egyforma üzemcsarnok és még a hasonló alkalmazások is egyedi megoldásokat igényelnek. A Solid Edge Modular Plant Design (Piping Design) segítségével segítségével az ilyen tervezési feladatok könnyebbé válhatnak, így több idő marad a technológia és a gépészet további részleteinek tökéletesítésére is. 

Kompromisszum helyett összekapcsolt (részletes készülék + csőrendszer) tervezési megoldás

A csőhálózatok és a folyamattechnológiában alkalmazott részegységek tipikusan nagy értékű alkatrészek, melyek egy része szabványos csatlakozófelületekkel rendelkezik, azonban a termékek másik fele egyedi megrendelésre készül. Mindkét esetben számolni kell azzal, hogy beszerzésük vagy tervezésük és gyártásuk is magas költséggel jár, ezért a megfelelő tervezés, illetve kiválasztás nemcsak a minőség, hanem a költségmegtakarítás szempontjából is kulcsfontosságú. A folyamatbiztonság garantálásának árát tovább növeli, hogy az ilyen termékek és hálózatok tervezése sok tapasztalatot és magas szintű szaktudást igényel. A tervezés időszükségletét, illetve költségeit csökkentheti a Piping Design szoftvercsomag használata, mely részben automatizálja a tervezési folyamatot. Amennyiben az ügyféligényekre gyorsan reagálva, gyors ajánlatkészítésre van szükség, akkor olyan tervezői megoldást kell használni, amely pontos és hatékony is, tehát időtakarékos tervezést tesz lehetővé. A Piping Design modul ebben is a mérnökök segítségére lehet: az árajánlatadáson túl rövidebb idő alatt elkészíthető a gyártási dokumentáció is, a rendelési tétellista és a szerelési tervek is. A modullal készülő tervek és árajánlatok pedig nemcsak gyorsabban készülnek el, hanem pontosabbak is, mint a hosszas tervezési folyamat eredményei.

Miből áll a Piping Design modul?

A Solid Edge Modular Plant Design több célú tervezői megoldást jelent. Egyrészt alkalmas a pontos csőkapcsolási terv (P&ID) elkészítésére, valamint a csővezetékrendszer 3D-s részletes megtervezésére és egyvonalas izometrikus szerelési dokumentációk készítésére is. A 3D-s csőtervek összekapcsolhatók a 2D-s P&ID-val, követve annak változásait, automatikusan frissítve a szükséges elemeket az elrendezés-, vagy az egyéb részegységek módosításaihoz igazodva. Azok a cégek, akik csak P&ID készítésre keresnek megoldást a Solid Edge P&ID modulját önmagában is tudják használni.

Az automatizált és hatékony Solid Edge Piping Design modul hátterében egy szabványos adatbázis áll, melyet a vállalat a saját igényeinek megfelelően cégre szabhat és bővíthet. Ebben megtalálhatók a leggyakrabban alkalmazott szabványos alkatrészek, szerelvények és csőosztályok, így a legtöbb feladathoz rendelkezésre állnak a szükséges elemek. A tervezési folyamatban tehát nem ezekre a részletekre, hanem sokkal inkább a tervezendő rendszerre és annak funkcióira kell figyelnie a mérnököknek a Solid Edge Piping Design használata mellett.

Széles körű megoldás – mindenhez, ami csőhálózat

A Modular Plant Design szerepe a Solid Edge portfóliójában az, hogy az iparágban megszokott és elterjedt folyamatorientált tervezési megoldást nyújt a csőhálózatok tervezéséhez, úgy hogy egy rendszeren belül tudják a mérnökök elvégezni a készülékek és a kapcsolódó csőrendszerek tervezését is. Az üzem elrendezéséhez alkalmazkodó vezetékrendszerek a kiválasztott geometriai és szabványos tulajdonságok alapján gyakorlatilag automatikusan létrehozhatók. A 3D-modellből pedig nemcsak a csőgeometriák, hanem a szükséges szerelvények listája is kinyerhető, ezáltal jelentősen csökken az adminisztráció időszükséglete. Ahogy a tervek, úgy az ajánlatok készítése is jelentősen egyszerűsödik, hiszen sokkal rövidebb idő alatt pontos vázlatok készíthetők a csőhálózatokról és annak elemeiről. Azáltal, hogy már az ajánlatadás fázisában pontos költségekkel lehet számolni, a projekt teljes megvalósítása alatt erősebb költségkontroll gyakorolható. Ezzel a termelési hatékonyság mellett pénzügyileg is optimalizálhatók a tervezési és fejlesztési projektek.

A tervezés adatbázis alapú automatizálásának köszönhetően a gyártási hibalehetőségek is csökkennek. Mivel a Solid Edge Piping Design képes automatikusan létrehozni a csőrendszereket a kijelölt elemek között, kisebb a hibázás lehetősége már a tervezés során is. A Solid Edge P&ID modul a megfelelő szerelvények és csatlakozó egységek kiválasztásával biztosítja, hogy minden csőkapcsolat szabványos és ellenőrzött legyen – betartva a felhasználó vagy a megrendelő egyedi igényeit is

Több, mint csőhálózat-tervezés

A Piping Design modul további kiegészítő funkciókat tartalmaz az automatikus alkatrészlista-generáláson és az automata szerelvény kiválasztáson túl. Ilyen a „teendők” lista létrehozása a 3D CAD-tervező számára, hogy a vezetékrendszer tervezése a teljes tervezési vagy fejlesztési folyamat részévé válhasson. Emellett automatikus dokumentum fordítás, illetve előre definiált dokumentum sablonok teszik egyszerűbbé az adminisztrációs feladatokat. A 3D-Piping Design része továbbá az automatikus ellenőrző funkció. A modul támogatja a csőtartók tervezését és a csőlejtések meghatározására is ajánlatot tesz. Ehhez hasonlóan a P&ID modul ellenőrzi a szerelvények kompatibilitását, kiszűrve az egymással nem összeilleszthető alkatrészeket és az emiatt nem megfelelő kapcsolatokat.

Így tehát a teljes csőrendszer tervezést egy könnyen átlátható magyar nyelvű felületen végezhetik a szakemberek, kihasználva az ellenőrző és a beépített automatikus funkciók nyújtotta biztonságot a teljes tervezési folyamat során. Egyszerűbbé téve az árajánlat adást ugyanúgy, mint a már meglévő rendszerek újratervezését. A Solid Edge Piping Design költséghatékony és gyors megoldást jelent, mely egyszerűen integrálható a Solid Edge tervezői környezetbe. Mivel a Solid Edge Piping Design mögött az általános gépészeti Solid Edge 3D CAD szoftver fut, a tervezőnek lehetősége van a Solid Edge alapvető tervezési funkcionalitásának használatával olyan egyéb alkatrészek és összeállítások gyors tervezésére is, mint például egy tartószerkezet vagy különböző lemezből készült szerkezetek. 

A Solid Edge Piping Design előnyei
  • Intelligens csőrendszerek tervezhetők automatizált folyamatokon keresztül
  • Csőhálózatokat és szerelvényeket tartalmazó kapcsolások gyorsan létrehozhatók
  • Beépített, bővíthető szimbólum adatbázissal rendelkezik
  • Szabványos csővezetékek az adatbázisból elérhetők
  • Csőspecifikációk/csőinformációk lekérése minden szinten (csőosztályok)
  • Hatékony tervezési módszerek, amelyek rugalmasan lekövetik a változásokat
  • Listák, jelentések, BOM-ok, intelligens PDF generálás lehetősége
  • Ipari szabványok használata és követése
  • A projektlapok és a jelentések sablon alapúak és így 100% -ban testre szabhatók
  • A digitális, interaktív P&ID automatizálja és egyszerűsíti az ismétlődő feladatokat

További információ: Enterprise Group honlapján

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Enterprise Group)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés