hirdetés
hirdetés

CAD

Áramkörök huzalozása „fél kézzel”

Hogyan készíthetünk a mai korszerű szoftvereszközökkel hatékony és mégis minőségi huzalozást, meghaladva az automatikus huzalfektetésre szánt autoroutereket minőségben és a kézi huzalozást időhatékonyságban?

hirdetés

Ahogy szakmai körökben, nyomtatott áramkörök huzalozásán dolgozó kollégák véleményét hallgatva tapasztalható, eléggé eltérő nézőpontok vannak az automatikus huzalozás használhatóságát illetően. Már-már úgy tűnik, mintha mindez hitkérdés lenne. Vannak villamosmérnökök, akik szeretik és használják a mindennapi munka során, és vannak, akik azt mondják: „Semmire nem jó, maximum arra, hogy megnézzem, ráfér-e minden a panelre.”

Kihívások és követelmények

Az autorouterrel kapcsolatos meggyőződés mellett a piaci kihívások is beleszólnak abba, ha a mérlegre akarjuk tenni annak előnyei és hátrányait. Biztosan ismerős az utolsó nap hajnalban készre huzalozott panelek esete. Talán abban egyet lehet érteni, hogy az időnyomás nem segíti a minőségi munkát. Emellett a technológia fejlődésével egyre elterjedtebbek a nagy sebességű differenciális huzalpárokat tartalmazó tervek, ami már-már exponenciálisan növeli a tervvel szemben támasztott követelményeket. Nyomon követésük komplexitásuk és mennyiségük miatt megfelelő szoftver hiányában szinte lehetetlen.

Azonban, ha minőségi, határidőre elkészülő munkát szeretnénk kiadni a kezeink közül a megrendelőnek, új területek felé érdemes fordulni: újabb huzalozástechnikákat megismerni, vagy csak működésükben elmélyülve, sokkal hatékonyabban használni őket.

A tervezési szabályok hierarchiája a PADS Professionalban (forrás: EDMD Solutions)
A tervezési szabályok hierarchiája a PADS Professionalban (forrás: EDMD Solutions)

Ha a szabályok és a csoportok kialakításánál hanyagul járunk el, nem fordítunk elegendő figyelmet a szabályok alapjainak és hierarchiájának rögzítésére, az jelentős kihatással lehet a huzalozási eszközök működésére, illetve azok huzalozási minőségére, hiszen e megkötések szolgálnak a későbbiekben a félautomatikus eszközök működésének alapjául. A huzalozási csoportok létrehozásának legfőbb szempontja, hogy egységben tartsuk a logikailag, a kritériumok és szabályok alapján vagy topológiailag összetartozó huzalokat, így megkönnyítve huzalozáskor a kiválasztást.

Szinte teljesen automatikus

Elérkeztünk a talán legütősebb eszközhöz. Mielőtt fellebbentjük a fátylat róla, tekintsük át az autorouting előnyeit és hátrányait. Az utóbbiak között említhető például az egyszerűbb nyomtatott áramkörök (nyákok) estében is a több réteg használata, ezen rétegek egyirányú (horizontális vagy vertikális) kizárólagossága vagy a sok átmenő furat alkalmazása. Kevésbé bonyolult terveknél ez utóbbi nem jelentős probléma, azonban nagy sebességű, akár differenciális párokkal tűzdelt nyák esetén jelentős jelminőségromlást okozhat.

Képzeljük el, hogy az említett jelenségeket kiküszöbölve tudunk szinte 100 százalékban automatikusan huzalozást készíteni. Ezt kínálja a Sketch Router. A sketch, azaz a vázlat utal a lehetőségre, hogy a huzalcsoport haladási útvonalát mi magunk tudjuk kijelölni, megadva egy integrált áramkör (IC) elkerülési vagy egy csatlakozóról való elvezetés fő irányát. Ezen csoportokat célszerű a huzalozás elkezdése előtt kialakítani.

A Sketch Router működés közben, nyomvonallal
A Sketch Router működés közben, nyomvonallal

Természetesen a Sketch Router alkalmazása előtt is fontosak az előkészületek, mint az alkatrészek tervezett elhelyezése, a tápellátás hierarchiájának megtervezése, illetve a csoportok és rétegek funkcióinak megtervezése. Kiemelt jelentőségű a vezetőhossz- és a távolságszabályok beállítása, valamint valóban nagymértékben megkönnyíti a működést a fan-out automatikus megrajzolása az IC-k köré.

A fentiekből kirajzolódik, hogy igen sok huzalozási irány adódik a Sketch Router alkalmazása során. Érdemes tehát több, eltérően felépített huzalozási stratégiával is próbálkozni, hiszen sokkal jobb minőségű és átláthatóbb huzalozási megoldásokat találhatunk, mint csak az autorouterrel. A körültekintően előkészített és megtervezett folyamat által tehát meglepően könnyedén kaphatunk a kézi huzalozással vetekedő minőséget, és eközben sok értékes munkaórát takaríthatunk meg.

Portfólió a teljes tervezésre

Minden piaci résztvevő számára ismert tény, hogy napjaink egyik legnagyobb kihívása a termékeinknek – a szigorú minőségi követelményeknek való megfeleltetésén kívül – a lehető legrövidebb idő alatt és a legkisebb költségszinten kivitelezhető előállítása.

A PADS Professional Sketch Router eredménye
A PADS Professional Sketch Router eredménye

A Siemens kötelékébe tartozó Mentor Graphics a világ vezető elektronikai szoftvermegoldásainak egyik fejlesztőjeként olyan termékportfóliót kínál, amely lefedi az elektronikai tervezés teljes folyamatát a nyáktervező (PADS, Xpedition) és szimulációs (HyperLynx) megoldásoktól az FPGA-fejlesztésen (ModelSim, Questa) át az áramlástani és termikus szimulációs (FloEFD, FloTherm) feladatokig.

Sketch Routing: tippek, trükkök

A huzalozást érdemes azon a rétegen kezdeni, ahol a legtöbb helyünk lesz a huzalok számára.

Egymást keresztező buszoknál használjunk rétegváltást útközben!

Egy sketch-rajzolási parancs ugyanazon beállításokkal kétszer végrehajtva sok esetben további összekötéseket hoz létre.

A rétegváltás egyszerűen megoldható le/fel kurzormozgatókkal.

Az egyszer megrajzolt sketch-nyomvonal újra felhasználható.

Hol a Packed, hol az Unpacked mód ad jobb eredményt, bátran váltogassunk!

Használjuk az Editor Control funkcióit a huzalozási eszközök konfigurálásához!

(forrás: EDMD Solutions/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés