hirdetés
hirdetés

Megnövelt teljesítmény, kibővített felhasználói élmény

A Solidworks 2018 újdonságai

Mostanában lehetett hallani olyan hangokat, hogy már semmi új nincs a CAD-piacon, nincsenek fejlesztések. Erre válasz lehet az, hogy az alábbi néhány példa csupán töredéke annak, amit idén kaptunk a Solidworkstől. Lássuk hát, milyen változásokat hoz a 2018-as verzió!

hirdetés

Ebben az évben egy új megközelítéssel ismerkedhetnek meg az ipari formatervezők. A Solidworks 2018-ban még gyorsabban és természetesebben valósíthatják meg a dizájnerek az ötleteinket úgy, hogy a Windows által támogatott tabletekkel, érintőképernyőkkel vagy rajztáblával rendelkezők ezentúl szabadkézi rajzokat is készíthetnek közvetlenül vázlatban. Ezeket a tollvonásokat aztán automatikusan konvertálhatjuk színezett, vastagságot használó vonalakká, körökké, körívekké stb. Tökéletes megoldás a koncepciók kialakításához. A megfelelő forma elérése után a kívánt elemeket átalakíthatjuk vázlatvonalakká. Igény szerint akár át is ugorhatjuk a köztes koncepciós tervezést, és rögtön Solidworks-vázlatot rajzolhatunk kézzel. A gyors használat érdekében természetesen az ilyenkor létrehozott vázlat követi a tervezői szándékot, így az elemek már kötöttségekkel rendelkeznek: például nem szükséges a vonalak végeit utólagosan összekötni, vagy két egyberajzolt kört koncentrikussá tenni. Ezzel az újítással a CAD-rendszer új dimenziót nyújt bonyolult formák vagy esetleg egyszerű mechanikus alkatrészek megtervezéséhez is, akár irodában, akár útközben ér minket az ihlet.

Tollvonások az ötlet kezdeti fázisában (forrás: Eurosolid)
Tollvonások az ötlet kezdeti fázisában (forrás: Eurosolid)

Alkatrészek kezelése

A Solidworks évek óta eleget tesz a 3D-nyomtatásra vágyó ügyfelei minden kívánságának. Jelentős fejlesztéseket fordított arra, hogy zökkenőmentesen tudjuk használni modelljeinket erre a célra. Idén ennek a fordítottját is megvalósíthatjuk már, azaz a kapott 3D-nyomtatási állományokat tudjuk visszafejteni solidworksös alakzatokká. Első körben a kapott STL-fájlt grafikus testről átalakíthatjuk mesh-hálóvá, majd felismertethetjük az alkotóelemeit, így kapva sík-, henger- vagy egyéb analitikus felületeket, amelyek ezáltal parametrikus alakzatokká váltak. Ha esetleg nincs szükségünk arra, hogy ténylegesen átalakítsuk minden elemében módosíthatóra az adott hálómodellt, akkor megoldható, hogy testmodellből létrehozzunk megfelelő elemeket, amelyeket átalakíthatunk hálóalkatrésszé. Innentől kezdve pedig a multitest szabályai szerint összeadhatjuk őket, kivonhatjuk egymásból, vagy közös részt képezhetünk a hálókból. A további lehetőségekhez tartozik, hogy a hálómodelleket is lehet metszeni, anyagminőséget – ezáltal tömeget – lehet hozzáadni, és összeállításban ütközésvizsgálatra is alkalmazhatjuk őket. Ez a rendkívüli szabadság, a különböző modellezési technológiák közti rugalmas átjárhatóság egyedülálló a CAD-piacon.

Hálótestek kombinálása
Hálótestek kombinálása

Összeállítások felületrejtéssel

A leglátványosabb változások évek óta az összeállításokban vannak. Nem véletlenül, hisz a tapasztalatok szerint a tervezőmérnökök ebben a környezetben töltik el idejük legnagyobb részét, és itt történnek a lényeges dolgok. Ennek megkönnyítésére a Solidworks 2018 a tavalyi top 10-es kívánságlista dobogósával nyitotta meg az összeállítások újdonságait: ez az Alt billentyűvel történő felületrejtés. Ha kényszerpárokat akarunk kialakítani felületek között, akkor nagy általánosságban azért nem tudjuk kijelölni őket, mert egyszerűen nem látszanak, még akkor sem, ha forgatjuk a modellt. Az új verzióban körülbelül arra a területre kell csak húznunk az egeret, amely alatt a keresett felületelemet sejtjük, majd egyszerűen az Alt billentyű megnyomásával az útban levő elemeket elrejthetjük. A legegyszerűbb megoldások olykor a legszebbek, ezt tavaly már tapasztalhattunk a rajzok tükrözésénél.

Importált geometriák

A tavalyi év innovációja egyértelműen a 3D Interconnect volt. Ez a különböző CAD-rendszerekből érkező fájlokat kezelte rendkívül gyorsan, miközben megtartotta eredeti minőségükben azokat úgy, hogy bármikor hibaüzenetek nélkül követhettük az eredeti tervezőprogramban történt frissítéseket is. A Solidworks 2018 folytatja az elkezdett utat, immár STEP-, IGES-, ACIS- és JT-formátumú fájlokat is csak beolvas, nem pedig fordít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a modellek nagyságrendekkel gyorsabban töltődnek be, használatra készen. Ezenkívül a többi rendszerből érkező fájlok már nemcsak geometriát hoznak magukkal, hanem referenciasíkokat, vázlatokat, sőt egyéni jellemzőket is, amelyeket azonnal láthatunk a tételjegyzékünkben.

Idegen CAD-ből rögtön a tételjegyzékbe
Idegen CAD-ből rögtön a tételjegyzékbe

Újítások a szimulációban

A Solidworks Simulation frissítései az előző évekhez hasonlóan két nagy kategóriába sorolhatók, funkcióbővítés vagy -fejlesztés és a felhasználói élmény javítása. A legfontosabb funkcióbővítésnek a topológiai optimalizációt tekinthetjük, ami a meglévő paraméteroptimalizációval együtt a Simulation Professional csomagjában elérhető. Ezzel a modullal egy teljesen új szimulációtípust kaptunk a meglévő 11 szimulációs típus mellé. Az eddigi paraméteroptimalizációs modul a CAD-modellünk kiválasztott méreteit méretezte át, és azzal a mérettel vizsgálta a szerkezetet. A topológiai modul viszont az egész testet vizsgálja, és azt keresi, hogy honnan kell elvennie anyagot ahhoz, hogy a szerkezet az előírt feltételek alapján még ellássa a feladatát anélkül, hogy elérné a meghibásodási kritériumot.

A másik nagy kategória a felhasználói élményt javító újítások. Ezen a területen három olyan újdonság is megjelent, amelyekből az első kettő a magyarországi felhasználók által a Solidworks ügyfélportálján keresztül beküldött ötletek alapján készült el. Összességében idén csak olyan újításokat kaptunk, amelyeket maguk a felhasználók kértek. Ez alapján is látható a fő fejlesztési irány, a Solidworks és a hozzá kapcsolódó modulok könnyű és felhasználóbarát kezelése. Az egyik ilyen új funkció, hogy a Simulation mostantól tud e-mailt küldeni arról, hogy elkészült-e, lefutott-e a szimuláció, illetve adott időközönként (például félóránként) az aktuális állapotról küld jelentést. A másik ilyen újdonság, hogy a Simulation összes felugró ablakánál ki lehet választani a „nem szeretném többet látni” opciót. Ez a funkció régóta elérhető a CAD-en belül, de mostantól a Simulationben is.

Szimulációs újdonság a topológia optimalizálása
Szimulációs újdonság a topológia optimalizálása

A harmadik felhasználóiélmény-javító művelet, hogy mostantól az alkatrész- és az alösszeállítási szinten elkészített szimulációs beállításainkat a fő összeállításunkba tudjuk importálni. Ez az ötlet szintén egy felhasználótól jött, és a tavalyi Solidworks World Top 10 szavazáson töltötték fel. Ennek a szavazásnak az a jelentősége, hogy mindenki minden feltöltött ötletre szavazhat, és a legjobb tízet (ha leprogramozható) a következő évi verzióba lefejlesztik. Ez az ötlet akkor nem jutott be a legjobb tízbe, de a jelek szerint felkeltette a Solidworks fejlesztői csapatának a figyelmét, és végül mégis bekerült a program új verziójába.

Az áramlástani szimulációs modulban történt fejlesztések közül a legjelentősebb, hogy a Volume of Fluid-módszer implementálásával lehetőség nyílik nem keveredő fázisok (például folyadék és gáz) szabad felszínének szimulációjára, ezzel olyan problémák is számíthatóvá válnak, mint a folyadék beáramlása egy kezdetben üres tartályba. A projektsablonokba immár peremfeltételek, (hő- és egyéb) források és a konvergencia ellenőrzésére szolgáló célok is menthetők, így még könnyebbé vált a projektek másolása és a különböző geometriák összehasonlítása. Az ábrák kiértékelését a logaritmikus színskála és a minimum-maximum értékek megjelenítése könnyíti. A zajszintszámítás és a periodikus peremfeltétel lehetőségei pedig bővítésre kerültek: az előbbi már tranziensen is elvégezhető, az utóbbi pedig tengelyszimmetrikus geometriákra, például forgógép járókerekére is alkalmazható.

Továbbfejlesztett adatkezelés

A Solidworks PDM Standard 2018-as újdonságai közül először az automatikus PDF-konvertálást és a revíziótábla integrációját emelhetjük ki, mivel ezekkel a funkciókkal már teljes mértékben leváltja a Workgroup PDM-et. Innentől kezdve tehát lehetőség van a revíziós információk PDM-en belüli megjelenítésére és munkafolyamattal történő szabályozására.

A termékfeljesztés is minden eddiginél egyszerűbbé válik az új branching eszközzel. Segítségével különböző változatok, elágaztatások készíthetők a termékről vagy a termék bizonyos részeiről anélkül, hogy az eredeti darabban bármilyen módosítás történne. A több szálon futó fejlesztés végén a sikeres terv alapján pár kattintással máris elkészíthető a termék új verziója.

Javult a revíziós információk megjelenítése és szabályozása
Javult a revíziós információk megjelenítése és szabályozása

Továbbá a 3D Interconnect támogatásával a nem solidworksös CAD-fájok kezelése is könnyebb lett, ez megkíméli a mérnököket a nehézkes konvertálási metódusoktól. A frissítések pedig további integrációt fognak tartalmazni. A Solidworks PDM 2018 be fog épülni a Solidworks Inspection és a Creo Elements Direct programba is.

A kicsekkolva felejtett fájlok a régebbi verziókban még problémát tudtak okozni, de a 2018-as verziótól kezdve már nem csak admin felhasználó csekkolhatja vissza a mások által kicsekkolva felejtett fájlokat. A kereséshez sem kell már a külső keresőprogramot használni, ha valaki szeretné lementeni az eredményeket, most már az integrált keresőeszközből is lehetővé válik a mentés. Kisebb, de annál hasznosabb fejlesztésnek számít, hogy most már hivatkozásokat is lehet menteni a rendszerből, valamint az intézőben meg lehet majd jeleníteni, hogy melyik alkatrész milyen verziójú Solidworksben készült. Rendszergazdáknak fontos információ, hogy a Solidworks PDM 2018-as verziója már nem támogatja a Windows Server 2008 R2 és SQL Server 2008 R2 verziót.

A mérnökök kedvence

A CAD-szoftvereket készítő cégek kiélezett harcot vívnak egymással a mérnökök kegyeiért. A Solidworks erőforrásait olyan innovációkra, eddig sosem látott megoldásokra összpontosítja, amelyek a független statisztikák alapján a legnépszerűbb rendszerré teszik már sok-sok éve. Sikerét annak köszönheti, hogy nemcsak hogy innovatív, a modern ipart meghatározó megoldásokat ad, hanem meghallgatja a felhasználóit, a tervezők igényeire szabott termékeket kínál. Feltehetően a Solidworks 2018 az eddigi legjobb verzió.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés