hirdetés
hirdetés

4 ipar 4.0 gépipari webinár

A Varinex előadásaiból olyan technológiai megoldásokat ismerhetünk meg, amelyek jelentősen hozzájárulnak a digitális átalakuláshoz. 

hirdetés

Gépipari webinárokat ad közre a Varinex, az első október 20-án, fröccsöntés optimalizálás témában. A fröccsöntési technológia eddig is a sorozatgyártás eszköze volt a magas szerszámköltségek miatt. A feltörekvő új additív technológiák már elérhetik a hatékonyságát amennyiben a kisebb darabszámok és az ultra rövid határidők területén mozgunk, de a nagy sorozatú alkatrészek esetén továbbra is gazdaságos megoldás marad, a termelékenységéről nem is beszélve. A minőség és a termelékenység fokozása nem csak gazdasági, hanem fenntarthatósági kérdés is, így a mérnökök ezt a technológiát is folyamatosan fejlesztik. A fröccsöntés egyik kritikus eleme – mind a minőség, mind a ciklusidő oldaláról – a hűtés. Komplex alkatrészek esetében az optimális hűtőcsatorna eddig kivitelezhetetlen volt klasszikus forgácsolási technológiákkal. Az additív technológiák itt is forradalmat hirdetnek. 2020. október 20-án 10 órától tartandó szakmai, online előadáson megvizsgálják, hogy milyen előnyökkel jár egy olyan hűtőkör kialakítása a fröccsöntő betétekben, ami leköveti a fröccsalkatrész formáját, milyen eszközeink vannak egy optimális hűtőkör kialakítására.

Október 22-én az új generációs tervezési lehetőségeket mutatják be. „A korszerű mérnöki eljárások sok mindent átvettek a természettől, ami ott évmilliók óta működik, azt nem kell újra kitalálni. Az elmúlt évek informatikai robbanása új lehetőségeket ad a matematikusok kezébe, megjelent a mesterséges intelligencia. Új gyártási eljárások, pl. additív technológiák jelentek meg, a hagyományos technikák pedig, mint pl. az 5 tengelyes marás mindennaposok lettek. Ha ezeket a szempontokat összegyúrjuk, akkor új eszközöket adhatunk a mérnökök kezébe: a generatív tervezést." – írja a Varinex-CADStudio Kft. az előadás ajánlójában.

Az október 27-i webinár Autodesk megoldásokat mutat be hibrid gyártási folyamatokban, amelyek rendkívül változatosak lehetnek. A különböző technológiák, a hagyományos és az úttörő gyártási és tervezési eljárások összekapcsolása számos új lehetőséget rejt magában, melyeket akkor tudunk kihasználni, ha nyitottak vagyunk arra, hogy újra-gondoljuk az eddig „jól bevált” módszereket. A folyamatosan megjelenő, újabb és újabb számítástechnikai eljárások (mesterséges intelligencia, felhőalapú számítási kapacitás) beépülése a hétköznapi mérnöki munkafolyamatokba és az additív gyártás elterjedése gazdaságosabb és környezettudatosabb termelést eredményezhet. Az új gyártási struktúra nem a jelenlegi módszerek felszámolásával, hanem új eljárások bevonásával fog létrejönni. Az előadásban ehhez mutatnak be lehetséges alternatívákat.

A negyedik gépipari szakmai előadás a gyárelrendezés- és gyártási folyamat optimalizálás modern eszközeit mutatja majd be, október 29-én. A gyárelrendezés megtervezése, illetve a gyártási és szerelési folyamatok optimalizálása egy összetett folyamat, melynek során figyelembe kell venni a rendelkezésre álló területet, a termék előállításának egymást követő lépéseit és a várható költségeket egyaránt. A folyamat optimalizálás során meg lehet határozni a gyártási és szerelési fázisok legjobb sorrendjét a gyártó és szerelő eszközök és az egyes fázisok közötti termék mozgatás paraméterei alapján, a költségek minimalizálásának figyelembevételével. A gyárelrendezés 2D- és 3D-feladat, ami jellemzően nagy adatmennyiségek kezelését igényli beleértve a termék-, a géppark-, az épület-, a szállító eszközök- és egyéb berendezések dokumentációját, illetve sok esetben lézeres felmérés eredményeként kapott ponthalmazokat egyaránt. A tervezés során előálló adathalmazt megfelelő sebesség mellett kell tudni kezelni, ütközést vizsgálni, szimulálni és megosztani az összes érintett résztvevővel. Az október végi előadáson megismerhetők a modern, korszerű gyárelrendezés és gyártási folyamat modern eszközei.

Az online szakmai előadásokon való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Az előadók: Sebők Róbert – CAD üzletág igazgató, Csonka Gábor – CAD és CAM rendszermérnök, Antal Iván – Értékesítési tanácsadó és Farkas Attila – Értékesítési és technikai tanácsadó.

(forrás: Varinex)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés