hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

Villamosított autópálya-szakasz Németországban

Új helyszínen teszteli az elektromos kamionok meghajtására szolgáló, úttörő technológiáját a Siemens.

hirdetés

Az elektromos kamionok meghajtását szolgáló villamos vezetékeket feszítettek egy németországi autópálya-szakasz fölé. A 10 kilométer hosszú etapon a karbonsemleges szállítmányozás egyik lehetséges formájának tesztelése folyik.

A Siemens által kifejlesztett rendszer a maximum 90 kilométer per órás sebességgel haladó hibrid kamionok számára teszi lehetővé, hogy menet közben is töltsék az akkumulátorukat.

Forrás: Siemens

A kábelek végének közeledtével a sofőröket beépített szenzorok értesítik, hogy ismét át kell váltaniuk belső égésű motoros üzemmódra.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen módon villamosított pályaszakaszok Svédországban és az USA-ban egy ideje már valóságnak számítanak.

A Siemens azt állítja, hogy az efféle felsővezetékek számos olyan helyen csökkenthetnék a szén-dioxid-kibocsátást, ahová értelmetlen vagy lehetetlen kiterjeszteni a vasúti hálózatot. Az elektrotechnikai vállalat honlapja szerint a kamionos szállítmányozás villamosítása 100 000 kilométeren járművenként 20 000 euró (mai árfolyamon több mint 6 000 000 forint) megtakarításhoz juttathatja a szolgáltatások működtetőit.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés