hirdetés
hirdetés

Környezetbarát közlekedés

Üzemanyagcella-rendszerek nehézgépjárművekhez

A közúti szállítmányozás környezetbarátabbá tételét tűzte ki célul a Daimler és a Volvo új, közös vállalkozása.

hirdetés

Közösen fejleszt üzemanyagcella-rendszereket tehergépkocsik számára a Daimler és a Volvo. A közúti fuvarozás környezetbaráttá tétele kemény dió, de az új együttműködés közelebb vihet az álom megvalósításához. A két autógyártó fele-fele arányban vesz részt a vállalkozásban.

Martin Daum, a Daimler AG igazgatósági tagja szerint a szállítmányozás és a logisztika tartja mozgásban a világot. A szakember úgy látja, hogy az ágazat kizöldítése akkumulátorokkal vagy a hidrogén fedélzeti konverziójával működtetett elektromos hajtásláncokkal megoldható. Amint azt Daum kifejtette, a Daimler a Mercedes Benz üzemanyagcellás egységen keresztül már két évtizedes tapasztalatot szerzett a technológia területén.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Martin Lundstedt, a Volvo Group elnöke és vezérigazgatója szavainak értelmében a közúti fuvarozás villamosítása kulcsfontosságú a szén-semleges világ megteremtésében. Lundstedt úgy véli, hogy a zöld áram hordozójaként felhasznált hidrogén a kirakós lényeges alkotóeleme lehet.

Az együttműködés mindkét vállalat számára az üzemanyagcellák fejlesztési költségeinek leszorítását szolgála. A két óriáscég a saját, ilyen elven működő nehézgépjárműveinek első típusait már az évtized második felében elérhetővé kívánja tenni a piacon.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés