hirdetés
hirdetés

Újragondolták a jövő önvezető járművét

A TED vezető szakértői, Greg Gage és Sarah Sandman olyan koncepciót dolgoztak ki az önvezető járművekre, amelynek középpontjában az autósok igényei állnak. 

hirdetés

Ez összhangban áll a Lexus elképzeléseivel, amely anyavállalatával, a Toyotával együtt vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia, a robotika, az aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák, és az ezekre épülő önvezető autózás területén. A japán luxusautógyártó egyébiránt egy éve, a tavalyi Tokió Autószalonon az LF-30 koncepcióautó bemutatásával már bepillantást engedett abba, hogyan képzeli el a jövő zéró emissziós autonóm járművét.

Miközben a világ az önvezetés felé halad, a Lexus továbbra is arra fókuszál, amiből a márka újra meg újra inspirációt merít: az emberekre. A Lexus együttműködésbe kezdett a TED Fellows programmal – egy vezető gondolkodókból álló, globális, multidiszciplináris csoporttal – olyan önvezető járműkoncepciók kidolgozására, melyeknél az emberek élveznek prioritást a technológiával szemben.

A TED vezető szakértői közé tartozó Greg Gage, az idegtudományok doktora és Sarah Sandman képzőművész ma mutatták be ember-centrikus önvezető járműveik terveit egy exkluzív, virtuális rendezvény keretében. Elképzeléseikről már két rövidfilm is készült, a szintén TED-szakértő Samuel „Blitz” Bazawule pedig egy interaktív foglalkozás keretében azt vizsgálta, miként találhatunk inspirációt a hangban.

„A Lexus-dizájn központi eleme, hogy arra koncentrálunk, ami hatással van az emberekre – különösen vezetés közben.” – mutat rá Lisa Materazzo, a Lexus marketing-alelnöke. „A TED-del kialakított partnerség lehetővé tette számunkra, hogy megvizsgáljuk az önvezetés új, emberközpontú elképzeléseit, méghozzá a maguk szakterületén igazi jövőbe látónak számító szakemberek közreműködésével.”

Idegtudósként és mérnökként Greg Gage hisz abban, hogy az önvezető járművek, illetve a hosszú utazások tökéletes környezetet alkotnak majd a neurotechnológia számára egy „agy-autó” interfész megalkotásához, amin keresztül az autó bevonható lenne abba az állapotba, ahogyan az autós éppen érez. Greg elképzelése szerint többféle emberi jelzés alapján (az EKG-tól az arcmimikáig) a Lexus el tudná készíteni az autós hangulati profilját, és ezt felhasználva módosíthatná a jármű belső környezetét. Álmos a vezető? Az autó átállítja a belső világítást és az üléspozíciót. Ellazult? Az autó relaxációs zenékből álló lejátszó listára vált át. Feszült? Kikapcsol a rádió, és bekapcsol a világítás. A mai autók figyelik a motorhőmérsékletet, az olajnyomást és motor fordulatszámát, de egy ember-központú autó az embert is figyelheti, és megfelelően reagálhat a hangulatára.

Művészként és formatervezőként Sarah Sandman egy olyan jövőt képzel el, ahol az emberek még a mostaninál is jobban elmerülnek digitális eszközeik használatában, és még arra az egyszerű gesztusra sem veszik a fáradtságot, hogy intsenek egy gyalogosnak. A közösséget szem előtt tartva Sandman egy olyan jármű képét vázolja fel, ami 360 fokos kilátást biztosító ablakok, teljesen körbeforduló ülések, a gyalogosokkal és kerékpárosokkal kommunikáló hangszórórendszer, illetve egy, az utcán krétajeleket hagyó rendszer révén kapcsolja össze az autóst a külvilággal. Annak érdekében, hogy az utasok számára még élvezetesebb legyen az autóban töltött idő, a belső tér kialakítása egy kényelmes kávézó hangulatát kelti, digitális kandallóval, párnákkal és terrárium-szerű tetővel. A művész emellett közösségi tulajdonként képzeli el az autókat, amelyek ezáltal elérhetőbbé válnának, és a befogadóbb, tartalmasabb jövőt szolgálnák.

„A TED Fellows program 99 ország 492 szakértőjének munkáját támogatja minden létező diszciplína területén – a dizájntól az asztrofizikán át az idegtudományig –, hogy pozitív hatást gyakorolhassanak közösségeik életére. A TED és a Lexus partnersége rámutat arra, ami a TED Fellows program lényegét jelenti: a kíváncsiságra, az új elképzelésekre, és egy olyan világ közös felépítésére, amilyenben mindannyian élni szeretnénk.” – magyarázza Shoham Arad, a TED Fellows program igazgatója. „Lelkesen figyeljük, hogyan kelnek életre a TED Fellows képzeletgazdag koncepciói a TED és a Lexus virtuális párbeszéde, az élvezetes foglalkozások és a rövidfilmek formájában. Hogyan fest az emberközpontú dizájn jövője? Hogyan működhet ez egy olyan világban, ahol önvezető autókkal utazunk? Nézzék meg a filmeket, és megtudják!”

A Gage-el és Sandmannal folytatott beszélgetést követően a zenész-filmes Blitz egy olyan foglalkozást tartott, ahol arra kérte a részvevőket, hogy saját otthonaikból ’hozzanak magukkal’ hangokat egy egyedülálló melódia/hangzás megalkotásához.

(forrás: Toyota Central Europe - Hungary)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés