hirdetés
hirdetés

Autóipar

Túlnyomórészt fából készült autót mutatott be Japán

A jelenleg feltételezett végsebessége arra utal, hogy a koncepció még némi csiszolgatásra szorul.

hirdetés

Tulajdonképpen fából készült kocsit mutatott be a Tokyo Motor Show-n a japán környezetvédelmi minisztérium. A kocsi karosszériáját és szinte teljes szerkezetét egy növényekből kivont, szupererős és szuperkönnyű anyagból, jelesül cellulóz-nanoszálakból állították elő.

A Nanocellulose Vehicle (NCV) nevű jármű megalkotásában 22 csapat vett részt. A találgatások alapján hidrogén-üzemanyagcellával működik. Bár a koncepció rendkívül érdekes, a szögletes autó egyelőre bizonyosan nem tudná megállni helyét a közutakon. A 20 kilométer per órásra taksált végsebessége a mindennapi használatra határozottan alkalmatlanná teszi. Nehéz elképzelni, hogy éppen Japánban a későbbiekben ennyire ráérős járművekre épülne a közlekedés. Inkább arra tippelnénk, hogy még nagyon korai fázisban tart a fejlesztés.

Forrás: NCV Project
Forrás: NCV Project

Maga az elgondolás egyébként kimondottan jövőkompatibilisnek tűnik. Az autó az azonos méretű, hagyományos versenytársaihoz képest állítólag fele annyit nyom a mérlegen, vagyis a jelenleg létező modellekhez képest előállítása mellett az üzemeltetése is környezetbarátabb lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés