hirdetés
hirdetés

Közlekedés

Szén-dioxidból folyékony üzemanyag

Amerikai tudósok katalitikus reaktorral az egyik legkétesebb hírű üvegházhatású gázt egyenesen munkára fogták.

hirdetés

A Rice Egyetem kutatói környezetbarát módszert dolgoztak ki a szén-dioxid felvételére és folyékony üzemanyaggá történő átalakítására.

A készülék egy katalitikus reaktor alkalmazásával az üvegházhatású gázt egy fontos kémiai reagenssé, konkrétan hangyasavvá alakítja át.

A hangyasavat többféle módon lehet felhasználni.

A National Center for Biotechnology Information szerint a csípős, színtelen folyadék antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és tartósítószerként is megállja a helyét. Talán még fontosabb, hogy az üzemanyagcellákkal mozgatott járművek hajtóanyagaként szintén hatékony, és az elégetése folyamán keletkező szén-dioxid ismét csapdába csalható, hogy a gázból aztán még több üzemanyagot lehessen előállítani.

Forrás: Jeff Fitlow/Rice University

A tudósok számára két újítás tette lehetővé az úttörő technológia kifejlesztését.

Először is a katalizátort bizmutatomokból hozták létre, amelyek a kobalthoz, vashoz vagy kadmiumhoz hasonló átmeneti fémek atomjainál sokkal stabilabbak.

Másodszor a kutatók kifejlesztettek egy új típusú szilárdtest elektrolitot, amely nem igényel sós vizet. Általában a szén-dioxid csökkentése érdekében elektrolitként sókkal, például nátrium-kloriddal vagy kálium-bromiddal vegyített vizet használnak. Ez a módszer kevésbé hatékony, mivel a hangyasav kötést létesít a sóval, és e kapcsolatok későbbi megszakítása rendkívül költséges és időigényes.

Egy sajtóközlemény szerint egyébként a tesztek alatt az új reaktor hatékonysága 100 óra után sem szenvedett csorbát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[243161] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés