hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

Svédországot behálózhatják a villamosított autópályák

Nemsokára utakba ágyazott vágányokkal az árammal hajtott autókat immár menet közben is el lehet látni energiával.

hirdetés

Svédországban egy 2 kilométer hosszú útszakaszon menet közben tölthetnek energiát kocsijuk akkumulátorába az elektromos autók vezetői. A Stockholm közelében húzódó pályán aszfaltba ágyazott sín látja el árammal az áthaladó járműveket. Ha minden jól megy, országos szinten jelentősen kiterjeszthetik a technológiát.

Ami a működési elvet illeti, az egyes közlekedési eszközök egy rájuk szerelt mozgatható karral csatlakozhatnak a vágányhoz. Ha a sín nyomdokairól letérnek, a kar is visszahúzza magát. A pálya „dinamikus töltőrendszere” csak a mozgó járműveket halmozza el villanyerővel.

Forrás: eRoadArlanda
Forrás: eRoadArlanda

A cél nem az, hogy a teljes, 500 000 kilométeres svéd közúthálózatot villamosítsák.

Amint azt Hans Säll, a projekt mögött álló eRoadArlanda konzorcium vezérigazgatója a The Guardiannak elmondta, csak az állam összesen 20 000 kilométernyi autópályájába ágyaznának síneket. A skandináv országban két autópálya között maximum 45 kilométer a távolság, márpedig ennyi utat bármelyik elektromos járműnek energia-utánpótlás nélkül is át kell tudni vészelnie.

A The Guardian szerint a közúti villamosított sínek kialakítása kilométerenként 1 millió euróba kerülhet, ami a városi villamosvágányok megépítésénél ötvenszer olcsóbb.

Az újfajta utak megépítése ráadásul az autógyártókat is kisebb elemek előállítására ösztönözheti, mivel a sofőröknek nem egyszerre kell majd teletankolni járgányaikat villamos energiával.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés