hirdetés
hirdetés

Közlekedés

Önjáró autók lephetik el a brit utcákat

Az Egyesült Királyságban épp a minap vált törvényessé a közutakon is a sofőr nélküli autók tesztvezetése, amelynek örömére az angliai fővárosban be is mutatták az ország első, tökéletesen „autonóm” gépjárművét.

hirdetés

A vásárlókat, az ingázókat és az időseket célozza az Egyesült Királyság első önjáró közlekedési eszköze, a Lutz Pathfinder. Az autóról február 11-én rántották le a leplet a londoni Greenwichben, éppen azon a napon, amikor Nagy-Britannia közútjain a sofőr nélküli tesztvezetések végre törvényesen is lehetővé váltak.

Lutz Pathfinder (UK Autodrive)

A The Telegraph szerint a kisméretű autóban 22 különbőző szenzor – így többek között nagy látószögű kamerák, lézeres képalkotó rendszer és radar – kapott helyet. A Pathfinder hatósugara legfeljebb 40 mérföld (kicsit több mint 64 kilométer), és maximum 8 órán keresztül lehet használni a gépkocsit. A jármű végsebessége csupán 15 mérföld (nagyjából 24 kilométer) óránként.

Bár a Gizmodo véleménye alapján, ha a Pathfinderből indulunk ki, az önjáró autók jövőjét a „cukiság-faktor” komoly mértékben befolyásolni fogja, bizonyos koncepcióautók elő-előderengő ábrázolásai azért cáfolni látszanak a felvázolt „status quo” érintetlenségét.

(forrás: Gizmodo, GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés