hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Óriási beruházások jönnek

Közel 4100 új munkahelyet teremt és több mint 320 milliárd forintot költ el Magyarországon az a 15 vállalat, mely az év legnagyobb autóipari beruházásait hajtja végre – derül ki az Óbuda Group összeállításából.

hirdetés

Az idén átadásra kerülő legnagyobb projekt a Hankook Tire rácalmási új üzeme, mely 97 milliárd forintba került és 950 új munkahelyet biztosít. Az óriás-beruházások a magyar beszállítóknak is hatalmas lehetőséget nyújtanak: a projektmenedzsmenttel, tervezéssel és fenntartható építési tanácsadással foglalkozó Óbuda Group egyebek mellett szerepet kapott a listán második helyen szereplő Bridgestone gyárbővítési munkálatainál is.

Az Óbuda Group által készített összeállítás tartalmazza a jelenleg Magyarországon folyó 15 legnagyobb beruházást. A listát a Hankook Tire vezeti 97 milliárdos beruházásukkal. A rácalmási új gyártóüzemmel 950 új munkahely jön létre, és ezzel a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja majd a 880 millió eurót. A Hankook Tire napjainkban már több mint 2600 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az új beruházás révén éves szinten 17 millió abroncsot gyártanak majd a Hankook magyarországi üzemeiben, az új gyáregységben várhatóan 2014 nyarán indul meg a termelés és 2015-re érik el a teljes kapacitást.

A listát a Hankook Tire vezeti 97 milliárdos beruházásukkal
A listát a Hankook Tire vezeti 97 milliárdos beruházásukkal

A második helyre került a Bridgestone 71,5 milliárdos tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése, mely egy új üzem felépítésével is felér. A gyár így a jelenlegi 350 munkahely mellé még több mint 500 újat is teremt. Az Opel tavalyi, 150 milliárd forintos, szentgotthárdi beruházása után, idén máris újabb üzembővítést tervez 18 milliárd forint értékben. A legtöbb, mintegy 1000 munkahelyet biztosító beruházás pedig a japán Takata cég miskolci új légzsákgyára.

– A legnagyobb magyarországi beruházásokban számos hazai vállalat tud közreműködni. Az Óbuda Group a ZF Lenksysteme, a Takata, a Bridgestone és az Autoliv Kft. gyárainak bővítéseinél is nyújt szolgáltatásokat – mondta Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke. – A ZF Lenksysteme gyárának építéséhez műszaki ellenőrzési, munkabiztonsági és egészségvédelmi, illetve generálszervezési, a Bridgestone fejlesztéseihez pedig egyebek mellett műszaki ellenőrzési szolgáltatásokat nyújtunk. A Takata és az Autoliv Kft. gyár fejlesztése kapcsán az Óbuda Group végzi a projektmenedzsmentet, a generáltervezői és műszaki ellenőri feladatokat is – tette hozzá Lipcsei.

Már 2013-ban is a hazai GDP 10 százalékát a járműipar tette ki, az autóipar tavaly 18,3 milliárd euró termelési értéket állított elő, mellyel Magyarország az autógyártás egyik európai központjává vált. Az autóipar jelenleg – közvetve vagy közvetlenül – 712 vállalatnál 115 717 embernek ad munkát. Ez a növekedés 2014-ben is folytatódik, idén a hazánkban készült járművek mennyisége elérheti a 400-500 ezer darabot. Magyarországon lépésről lépésre vált húzóágazattá az autóipar; a négy nagy autógyártón kívül számos más autó alkatrészgyártó is üzemel Magyarországon.

(forrás: Irodaház.info.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[151697] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés