hirdetés
hirdetés

Önvezető járművek

Önjáró szállítmányozásba fektetett a UPS

A szállítási óriás bejelentette, hogy kisebbségi részesedést szerzett a TuSimple autonóm teherszállítmányozási startupban.

hirdetés

A UPS és a TuSimple Arizónában már májusban megkezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy ezek a járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és a hatékonyságot a UPS hálózatában.

A 2015-ben alapított TuSimple Navistar olyan teherautókat használ, amelyeket felszerelt a saját önjáró technológiáival, kilenc kamera segítségével érzékelik vizuálisan a külvilágot, valamint minden kamionon van pár LIDAR érzékelő (Light Detection and Ranging - lézer alapú távérzékelés). A TuSimple fejlesztői – hasonlóan a Teslához – szintén a látás alapú autonóm rendszerre összpontosítanak. A startup technológiai partnere az Nvidia és a kínai Sina techcégek. A vállalat célja, hogy elsőként dobjon piacra önvezető tehergépjárművet, miközben javítja a közlekedés biztonságát, csökkenti a szállítási költségeket és a szén-dioxid kibocsátását. TuSimple olyan technológiát fejleszt, mely révén a szállítmányozó cégek 8-as osztályú önvezető nyergesvontatókat üzemeltethetnek – ezek mérete  meghaladja a 15 tonnát és általában három vagy több tengellyel bírnak. A UPS a kiszállítások csúcsidőszakában szerződéses szolgáltatók kapacitásait is igénybe veszi, a TuSimple számítása szerint az önvezető technológia használatával ennek költsége 30 százalékkal csökkenhet.

Forrás: TuSimple
Forrás: TuSimple

Az elindított tesztfolyamat a UPS globális okos logisztikai hálózata fejlesztésének része. A UPS ennek keretében olyan technológiákba invesztál, mint az IoT, az AI és a Big Data elemzés az üzemanyag-hatékonyság és a szolgáltatásminőség javítása érdekében. A közös munka célja kezdetben az volt, hogy jobban megértsék, hogy milyen feltételeknek kell a UPS hálózatának megfelelnie ahhoz, hogy a négyes szintű autonóm teherautókat használni tudják. Ez a fokozat azt jelenti, hogy a járművet folyamatosan annak fedélzeti számítógépe tartja teljes irányítása alatt, szükségtelenné téve a kézi beavatkozást. Jelenleg a jogszabályok előírják, hogy egy sofőrnek ebben az esetben is a járműben kell tartózkodnia, hogy szükség esetén átvegye az irányítást. A jelenleg zajló tesztekben a UPS teherrakományt biztosít a TuSimple számára, amelyet az arizonai Phoenix és Tucson közötti útvonalon szállítanak le. Az önvezető szolgáltatást ez év májusában indították el egy sofőrrel és egy műszaki szakemberrel a kamion fedélzetén, folyamatosan ellenőrzik a beavatkozás nélkül megtett távolságot és időt, valamint a biztonsági adatokat és a kiszállítás teljes időtartamát. “Olyan technológiákat igyekszünk fejleszteni és működésbe állítani, melyekkel globális logisztikai hálózatunk hatékonyabban működhet. Mindezek a technológiák jelentős biztonságossági és egyéb működéssel kapcsolatos előnyöket kínálnak, melyek jóval az autonóm járművek teljes rendszerének kiépülése előtt valóra válhatnak.” – mondta el Scott Price a UPS stratégiai vezetője.

(forrás: UPS/Gyártástrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés