hirdetés
hirdetés

Látótér

Okos napellenzőt fejlesztett ki autókba a Bosch

A rendszer egy LCD-panel és mesterséges intelligencia segítségével könnyíti meg alacsony napállás esetén a vezetést.

hirdetés

LCD-panelt és mesterséges intelligenciát alkalmazó okos napellenzőt mutat be a Bosch. Az eszköz alacsony napállás esetén folyamatosan csak a feltétlenül szükséges nagyságú szekciót zárja ki a sofőr látóteréből.

Az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala (National Highway Traffic Safety Administration; NHTSA) szerint évente több ezer autóbaleset a nap elvakító fénysugarai miatt következik be.

A Bosch Virtual Visor nevű fejlesztése egy, a vezetőülés felé irányított arcfelismerő kamerának köszönhetően folyamatosan figyelemmel kíséri a sofőr fejének a mozgását. A rendszer az arcon elemzi az árnyékok vonulását, és ez alapján dönti el, hogy az alapvetően átlátszó LCD-panelen saját virtuális méhsejtmintázatának mekkora részét takarja el a ragyogás miatt. A napellenző áramigénye alacsony, és elméletileg a kocsikban már eleve meglevő hardverrel is működtetni lehet, vagyis nem feltétlenül ütközik majd áthidalhatatlan nehézségekbe a telepítése.

A Virtual Visorról a gyártó előreláthatóan a ma, január 7-én kezdődő Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) fogja hivatalosan is lerántani a leplet.

Virtual Visor (Forrás: Bosch)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés