hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

Megduplázzák Csehországban a gyorstöltőket

Az ABB elektromosautó-gyorstöltő állomásokat szállít a Cseh Elektromos Művek e-mobilitási projektjéhez.

hirdetés

Az ABB nyerte azt a pályázatot, amelyet az országos elektromobilitási projekt keretében a ČEZ (Cseh Elektromos Művek) írt ki Csehországban telepítendő, elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások szállítására. A ČEZ ezzel a beruházással rövid időn belül megduplázhatja az ország területén a berendezések számát. A hazánkban villámtöltő néven is ismert ABB gyorstöltőkkel nem egészen fél óra alatt 80 százalékos töltöttségi szintre hozható egy elektromos autók akkumulátora.

Forrás: ABB
Forrás: ABB
A nyilvános gyorstöltő állomások egy részét még ez év közepén telepítik, ami jelentősen javítja az elektromos autózás feltételeit Csehországban. A ČEZ elektromobilitási projektje Csehországban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltet, amelyből tíz gyorstöltő.

 „Az ABB legmodernebb töltési rendszere rugalmasan reagál az e-mobilitás területének már létező és potenciálisan felmerülő követelményeire. Szeretném kihangsúlyozni a megelőző karbantartás területét, ahol az ABB intelligens előrejelzési technológia egyedülálló megoldásának köszönhetően prognosztizálja a hálózaton belüli váratlan eseményeket, és ezzel védi a töltőegységeket az esetleges meghibásodással szemben” – mondta Tanja Vainio, az ABB csehországi ügyvezetője.

A gyorstöltő állomás DC csatlakozókkal, CHAdeMO és CCS töltési szabványokkal van ellátva, amelyek akár 50 kW teljesítményű töltési teljesítményre képesek. Rendelkezésre áll továbbá AC töltés is standard csatlakozóval, amely maximum 22 kW teljesítményű töltési folyamatot tesz lehetővé. A felhasználó a töltésnél egyedülálló átalányfizetésen alapuló ID kártya segítségével azonosítja magát. A hagyományos töltőhálózat használatának havi átalánydíja 150 cseh korona, az év második felétől ez a díj a gyorstöltő állomásokra is vonatkozik majd.

Az elektromobilitás trendi

Csehországban eddig több mint ezer elektromos autót vettek nyilvántartásba, ezekből körülbelül negyven a ČEZ elektromobilitási projekthez kapcsolódik. Európa más, fejlett országaihoz hasonlóan az e-mobilitás a Cseh Köztársaságban is elsősorban a városi közlekedés mindennapi részévé válik, ugyanez a tendencia tapasztalható az elektromos autók értékesítésében és szervizelésében is.

Néhány érdekes adat a cseh elektromobilitás helyzetéről:

  • Csehországban 2016. január és március között 53 új elektromos autót regisztráltak
  • tavaly országos szinten összesen 367 új elektromos autót vettek nyilvántartásba
  • 2015-ben Csehországban a legkeresettebb e-autó-márkák a Volkswagen, a Nissan, a BMW és a Tesla model S voltak
  • a regisztrált elektromos autók számának növekedése várható többek között azért is, mert folyamatosan új modellekkel bővül az e-autók kínálata
(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés