hirdetés
hirdetés

Önvezető járművek

Kormány nélküli autók

A General Motors merész tervet nyújtott be az önvezető autók tesztelésére, kormány nélküli járművek forgalomba állítására kért engedélyt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatósága (NHTSA) tárgyalásokat folytat a General Motorsszal (GM) az autógyártó azon kérelméről, hogy kormánykerék vagy egyéb emberi vezérlés nélküli önjáró járműveket telepíthessen az amerikai utakra – mondta az NHTSA ügynökség vezetője, az év végén a Reutersnek.

A General Motors önvezető autója, a Cruise
A General Motors önvezető autója, a Cruise

Első próbálkozások

Ha a terv jóváhagyásra kerül, a GM lenne az első olyan vállalat, amely emberi felügyelettől teljesen mentesített autókat visz az utcára. Igaz ugyan, hogy a Waymo nemrégiben úgy döntött, hogy eltávolítja a sofőröket az autonóm taxikból, de maguk a járművek továbbra is kormánykerékkel és pedállal rendelkeznek.

Kormány nélküli műszerfal
Kormány nélküli műszerfal

A GM vezérigazgatója, Mary Barra és az Elaine Chao, az amerikai közlekedési titkár a múlt héten találkoztak és megvitatták a kérelmet. Az NHTSA tisztviselői kijelentették, hogy „Mélyrehatóan és minden részletre kiterjedően megvizsgáljuk ezt a kérelmet, mert meg akarunk győződni arról, hogy legalább olyan biztonságos közlekedési feltételekt nyújt, mint a mostani autók az utakon. Ha a GM megkapja az engedélyt, akkor legfeljebb 2500 járművel mehet ki az utakra tesztelni.

 

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Reuters)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés