hirdetés
hirdetés

Jogszabály

Kidolgozzák az önjáró autók vezetésének jogi alapjait

Amerikában három szenátor nekifogott az autonóm járművek használatát szabályozó törvényi keretek megteremtésének.

hirdetés

Az amerikai közlekedési iparág szereplői már régóta szorgalmazzák az önjáró autók vezetését érintő szabályozás megalkotását, és kérésük – úgy tűnik – végre meghallgatásra lel.

Három szenátor, Bill Nelson, Gary Peters és John Thune bemutatták azokat az irányelveket, amelyek mentén ki kívánják dolgozni az önálló járművek használatának engedélyezését lehetővé tevő jogszabályokat. Állításuk szerint az elsődleges szempont a biztonság lesz, de az is lényegbevágó, hogy a törvény „technológia-semleges legyen", tisztázza a szövetségi és az állami kormányok szerepét, továbbá javítsa az autók online biztonságát.

Forrás: 123rf

A jogszabályok megszületésére egy jó ideig még biztosan várni kell. A törvényjavaslat elkészítése nincs „időkeretek közé szorítva”, az elfogadására pedig nem létezik semmilyen garancia. Mindamellett az sem lenne meglepő, ha a szenátus rábólintana.

A republikánusok számára lazább szabályozásra nyílna lehetőség, a demokraták pedig örülhetnének a biztonságosabb személyautóknak, és így mindenki lendületet adhat a maga „helyi gazdasága” számára.

A törvényalkotásba fektetett idő és energia bőven megtérülhet, ha az új szabályozás utat nyit az autonóm közlekedés világába.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés