hirdetés
hirdetés

3D-nyomtatás

Jövőre akár meg is vásárolhatjuk a nyomtatott autót

A technológia egyik előnye, hogy a kocsikat kívül-belül az ízlésükre szabhatják a leendő tulajdonosok.

hirdetés

A Local Motors nemrég versenyt hirdetett 3D-nyomtatott autók kivitelezésére, és a cég a győztes kocsit láthatóan piacra is fogja dobni. Amint arról az Engadget beszámol, az LM3D Swim sportkupét 53 000 dollárért (mai árfolyamon körülbelül 15 264 000 forintért) jövőre akár meg is lehet vásárolni. Az értékesítés előkészítése már tavasszal megkezdődik, és az autó még 2016 vége előtt kiskereskedelmi forgalomba kerül.

LM3D Swim sportkupé (Fotó: Local Motors)

A kocsi ellenértéke kétségtelenül jelentős pénzösszeg egy idáig kipróbálatlan autógyártási technológiáért cserébe, minthogy a jármű túlnyomó részét valóban 3D-nyomtatással állítják elő. A Local Motors viszont nem ijed meg a saját árnyékától, és az Indiegogón tervezi megkezdeni az eladásokat.

A Local Motors egyébként azt mondja, hogy az LM3D prototípus már a kezükben van. A Swim terveit júliusban választotta ki a vállalat, és az első modell szeptember közepére már el is készült.

A múlt hónapban egy blogbejegyzésben a Local Motors így jellemezte az autót: „Az elegáns LM3D Swim úgy gyorsul, mint egy sportautó, csendes, mint egy luxusjármű, és négy ember kényelmesen elfér benne. A 3D-nyomtatási technológia lehetővé teszi, hogy szinte mindent – a külső panelektől a belső berendezésig – a leendő vevő ízlése és fantáziája szerint állíthassunk elő. Az már csak természetes, hogy az infotainment [szórakoztatva informáló – a szerk.] rendszer és a műszerfal kijelzője is testreszabási lehetőségeket, illetve biztonságot nyújt a vezetők számára.”

Az Engadget szerint, amíg a kereslet kitart, a cég évente előreláthatóan 2400 „nyomtatott autót” fog előállítani.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Tech Times)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés