hirdetés
hirdetés

COVID-19

Itt a videó a Tesla lélegeztetőgépéről

Az elektromos autókat gyártó cég megosztott egy videót a Tesla alkatrészekből épített lélegeztetőgépről, amelyeket a COVID-19 világjárvány miatt megnövekedett kórházi igény kisegítésére kezdenek el gyártani a Gigafactoryban.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatt sok kórházban elfogytak a lélegeztetőgépek. Annak érdekében, hogy segítsék a COVID-19 betegek túlélését, a világ minden tájáról megmozdultak a kis- és nagyvállalatok, hogy segítsenek. Néhány autógyár – mint a Tesla is – új lélegeztetők létrehozására hasznosítják mérnökeiket és a már meglévő termékeikbe tervezett alkatrészeiket. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a múlt hónapban ezer lélegeztetőgépet szállított Kaliforniába, amelyeket Kínából hozatott. Ezután az elektromos gépjárműgyártó vezérigazgatója átalakította az USA-ban lévő gyárainak gyártósorait – New York-i Gigafactory épületét is –, hogy beszálljon a lélegeztetőgépek gyártásába.

Musk mérnökcsapata – köztük a járműmérnökség alelnökével, Lars Moravy-vel –, elkészítette az első olyan lélegeztető prototípusát, amely többnyire a Tesla autóalkatrészeit használja fel. Ezzel csökkentik a lélegeztetőgép-alkatrészeket gyártókon és egészségügyi intézményeken lévő terhelést, hiszen nem vonják el előlük azokat az alkatrészeket, amelyek szükségesek ezekhez a gépekhez, hanem már meglévő részekből építenek. A rendszer kórházi gázellátórendszert használ, ahonnan az oxigén egy keverőkamrába érkezik, ahol belélegezhető levegővé válik és ezt pumpálja a páciens tüdejébe. A lélegeztetőgép segíti a betegeket könnyebben lélegezni azzal, hogy tiszta levegőt és oxigént pumpál a tüdejükbe.

Tesla Model 3 kijelzője megmutatja a beteg légzési funkcióit
Tesla Model 3 kijelzője megmutatja a beteg légzési funkcióit

A beteg légzése egy képernyőn nyomon követhető, pontosabban egy Tesla Model 3 műszerfal kijelzőjén, amelyet a jármű infotainment számítógépe hajt meg és kijelzi a légnyomást, a légáramot és a térfogatot.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Tesla Motors)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés