hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

Hatalmas akkumulátorkutató központot épít a GM

A cég a 2022-ben bevezetendő Ultium akkumulátoránál akár 50 százalékkal nagyobb hatótávolságot kínáló verziókat igyekszik majd kifejleszteni a létesítményben.

hirdetés

Csaknem 28 000 négyzetméter alapterületű akkumulátorkutató létesítményt épít Michiganben a General Motors. A vállalat reményei szerint a komplexumban kifejlesztett technológiák nagyobb hatótávolságú, gyorsabban „feltankolható” és környezetbarátabb elektromos járműmodellek megteremtéséhez vezethetnek.

A vállalat egyik legfontosabb törekvése az lesz, hogy a literenkénti 1200 wattórás kapacitás elérésével idővel olyan akkumulátorok gyártásába kezdhessen, amelyek az árammal hajtott autók hatósugarát akár 600 mérföldre (960 kilométerre) is meghosszabbíthatják.

A létesítmény koncepciórajza (Forrás: General Motors)
A létesítmény koncepciórajza (Forrás: General Motors)

Összehasonlításképpen a cég által jelenleg reklámozott, ám csak 2022-ben bevezetendő Ultium akkumulátor-architektúra az ígéretek szerint „csupán” 400 mérföldes (640 kilométer) vagy csak ennél valamivel hosszabb hatótávolságot biztosít majd a felhasználók számára.

A Wallace Központ nevű majdani egységben a szakemberek olyan elemeket próbálnak majd kifejleszteni, amelyek végre-valahára szakítanak a lítium-ionokra támaszkodó kialakítással. Egyebek mellett lítiumfém- és szilíciumanódokra építő verziók, illetve szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésére koncentrálnak majd a létesítményben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[277896] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés