hirdetés
hirdetés

Autógyártás

Háromhengeres motorok készülnek Szentgotthárdon

Új fejezetéhez érkezett a motorgyártás a szentgotthárdi Opel gyárban, 2020-ban megkezdik a PSA fejlesztésű háromhengeres, benzines turbómotor gyártását.

hirdetés

A PSA (Peugeot-Citroen-Opel) – a Volkswagen, Honda, Suzuki és a Ford mellett – kifejlesztett háromhengeres motorkonstrukciót, kisebb motort és nagyobb turbót, hogy a károsanyag-kibocsátás kvótáknak megfeleljenek. A háromhengeres motor tömegén, az alkatrészek számán és a gyártási költségein rengeteget spórol a gyár. 

Kaszás Zoltán, a gyár szóvívője elmondta, hogy az új 1,2 literes motor 100 és 130 lóerős kivitelben készül majd Szentgotthárdon, és a termelési kapacitás maximuma elérheti akár az évi 350 ezer darabot is. Így az elmúlt évek csökkenése után jövőre már jó eséllyel ismét növekedhet a termelés a Rába-parti gyárban – fűzte hozzá a szóvivő.

Opel 1.2 literes háromhengeres turbómotor
Opel 1.2 literes háromhengeres turbómotor

Megjegyezte, hogy jövőre még párhuzamosan folyik egyéb motorok gyártása is a gyárban, egyre csökkenő volumenben. Kaszás tájékoztatása szerint a megmunkáló- és szerelősorok átalakításával végeztek, jelenleg a próbagyártás zajlik, már minden készen áll a sorozatgyártásra. Kiemelte, hogy az átépítéseket nagyobb részt önerőből, saját mérnökeik, karbantartóik végezték. Az új termék gyártása azért is fontos, mert Németországban és Lengyelországban jelenleg átszervezések zajlanak a PSA tulajdonában lévő Opel üzemekben, de a jelek szerint a szentgotthárdi gyárban újabb leépítéstől nem kell tartani. Bár, a piaci változások az elmúlt három évben itt is éreztették a hatásukat, 2016-ban még 629 ezer, 2017-ben 486 ezer, 2018-ban pedig valamivel kevesebb mint 313 ezer motor készült Szentgotthárdon. A cégtől kapott adatok szerint az Opel Szentgotthárd Kft. nettó árbevétele folyamatosan csökkent, 2016-ban 53,3 milliárd forint, 2017-ben 46,5 milliárd forint, 2018-ban pedig 38,3 milliárd forint volt. A vállalat létszáma az elmúlt három év alatt kétszáz-kétszázötven fővel mostanra 1000 fő alá csökkent.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés