hirdetés
hirdetés

Technológia

Gigantikus aszfaltszárító segíti a Ford tesztpilótáit

Eső, hó, jégeső, ónos eső… Mindez sajnos tökéletesen alkalmas arra, hogy korlátozza a Ford legfontosabb európai tesztpályájának használhatóságát, és melegebb égtájakra száműzze tesztcsapatát. Ám a Fordnak egy gigantikus „hajszárító” – és egy hirtelen támadt ötlet – révén mégis sikerült megoldania, hogy a pálya egész évben nyitva állhasson tesztelői előtt.

hirdetés

Az ihlet a hollandiai Schipol repülőtéren jött: a Ford tesztfeladatokért felelős munkatársai éppen a vállalat állandó tesztpályájáról, a közeli Belgiumban fekvő Lommelből akartak elutazni (ahol az év egyharmadában esik), amikor hirtelen a szemükbe ötlött a megoldás. Az Olaszországba tartó gépük előtt egy sugárhajtóműves szárítógép dolgozott a kifutópályán. Nem lehet, hogy ezt ők is tudnák használni?

A tesztelők felvették a kapcsolatot a holland Liberty Gas Turbine vállalattal – ők gyártják a Liberty LGH 2500 Turbojet szárítókat kifejezetten repülőterek számára –, és még aznap délutánra megszerveztek egy üzemi próbát. Mindössze két-három óra kellett hozzá, hogy az 550 Celsius fokot előállító, 32 Ford Focus ST izomautó teljesítményét mozgósító gép úgy felszárítsa a pálya 1000 méteres szakaszát, hogy a tesztpilóták biztonságban dolgozhassanak.

Az aszfaltszárító különösen hóesésben lesz majd hasznos, hiszen minden jegesedést és nedvességet letisztít majd az útfelületről, miután a csapat lesöpörte onnan a havat. Így hát a Ford az első autógyár, ami egy gigantikus „hajszárítót” rendszeresít – a tesztelés pedig nap mint nap zavartalanul folyhat Lommelben, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás.

 

 

 

 Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

 Liberty LGH 2500 Turbojet

 Max. teljesítmény

 99 LE / 6000 1/perc fordulatszámon

 8000 LE / 15.600 1/perc  fordulatszámon

 Hengerek száma

 3

 1 hatalmas henger

 Motor tömege

 97 kilogramm

 321 kilogramm

 Motor hossza

 egy A4-es papíron elfér

 egy nagyméretű pótkocsin fér el

 Menetkész tömeg

 1101 kilogramm

 8000 kilogramm

 Utánégető

 nincs

 van

 Végsebesség

 180 km/óra

 40 km/óra (traktoros vontatással)

 

(forrás: Ford/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés