hirdetés
hirdetés

Hatékony ipari műszerezés

Folyamatparaméterek mérése megbízható Siemens eszközökkel

Minden gyártási folyamatot adatok sokasága ír le, persze csak akkor, ha ezeket gyűjtjük és elemezzük is. Hiszen ahhoz, hogy a termelésről pontos képet kapjunk, nem elég a tervezésnél alaposnak lenni: a szabályozás része a megbízható mérési adatok begyűjtése és elemzésekben való felhasználása is. Ezekhez a feladatokhoz kínál eszközöket és a kihívásokban helytálló megoldásokat a Siemens.

hirdetés

A termelés hatékonyságának megítélésében, valamint a gyártórendszerek szabályozásában kulcsfontosságú az ipari mérőeszközök használata. A folyamatmérések segítségével adatalapú visszacsatolások mentén vezérelhető a teljes gyártás. Ennek megvalósításához viszont nem elég tisztában lennünk a mérendő paraméterekkel, maga a műszerezés is stratégia felállítását igényli. Budai Bélával, a Siemens Zrt. szakemberével a gyártó újdonságairól és az ipari mérésekben rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

Mi a szerepe az ipari műszerezésnek?

„A gyártás szabályozása a mért paraméterek alapján történhet meg. Ahhoz, hogy ez pontos legyen, megfelelő mérésekre van szükség, ezt megbízható és jól kiválasztott eszközök biztosíthatják” – kezdi Budai Béla. A Siemens folyamatműszerezési megoldásai igen széleskörűek, az ide tartozó termékeket nemcsak értékesíti a vállalat, az eladásokat terméktámogatással és a megfelelő eszköz kiválasztásában nyújtott segítséggel egészíti ki. „A hozzánk forduló partnerek választhatnak eszközöket tartályok szintjének mérésére vagy nyomás, hőmérséklet, áramlásmérésekhez, statikus vagy dinamikus mérlegeléshez, valamint értékesítünk gázelemző és emissziómérő eszközöket is” – sorolja a szakember.

Forrás: Siemens
Forrás: Siemens

A mért értékek pedig nemcsak a termelés szabályozásában játszhatnak szerepet: „Az eszközök mérései alapján pontos információt kapunk a tárolt alapanyagok és késztermékek mennyiségéről, illetve vannak olyan joghatással járó mérések, ahol hitelesített mérőeszközökre van szükség. Ezt kiegészítik az olyan lehetőségek, amikor a mérőeszközök nemcsak a folyamatparaméter értékét, hanem saját diagnosztikai adataikat is továbbítják az adatgyűjtő eszközök felé” – magyarázza Budai Béla. A felsorolt esetekben kiváló mérőeszközökre és okos digitális megoldásokra számíthatnak a felhasználók a Siemenstől.

„To measure is to know”, vagyis „Amit mérünk, azt ismerjük” – Werner von Siemens kijelentése a mérések fontosságáról olyannyira helytálló, hogy akár a teljes méréstechnikai szektor mottója lehetne.

 

Digitalizáció az ipari műszerezésben is 

„Az, hogy kinek mi a digitalizáció, eléggé széles skálán mozog. Vannak vállalatok, ahol digitalizációnak tekintik már azt is, ha egy-egy eszközről digitális adatokat nyernek, máshol komplett felhőrendszert telepítenek, amelyben az adattárolás és -értékelés történik. Mindkettő tekinthető digitalizációnak, ehhez pedig a szolgáltatók és a gyártók is alkalmazkodnak” – foglalja össze Budai Béla.

A Siemens számára pont ilyen széles skálán mozognak a digitalizációs lehetőségek: az egyszerűbb digitális jeleket továbbító terepi mérőeszközök mellett adatgyűjtő egységek is megtalálhatók a kínálatban. Ezeket ráadásul a felhasználók remekül integrálhatják a Siemens egyéb termelésirányítási és vezérlési rendszereivel. „A méréstechnikában is többféle ipari szabvány alkalmazható, ezeknek a mi eszközeink is megfelelnek, így jól összekapcsolhatók a vállalat folyamatirányító rendszerének egyéb elemeivel” – összegzi a szakértő.

Az RTU 3000 sorozat megbízható és biztonságos távoli elérést biztosít az eszközeinek
Az RTU 3000 sorozat megbízható és biztonságos távoli elérést biztosít az eszközeinek

A gyártó eszközei nemcsak könnyen integrálhatók, a paraméterezésükre is felhasználóbarát megoldás áll a rendelkezésre: a SIMATIC PDM szoftver csatlakoztatásával módosíthatók a beállítások, és kiolvashatók a diagnosztikai adatok. A PIA-Portal weboldal az eszközök kiválasztásában segít, míg a már ismert Sitrans Library a mérőrendszer integrálásában játszik szerepet. Utóbbiban az eszközök előre elkészített funkcióblokkjai és faceplate-jei találhatók, ezzel a tervezési és a programozási idő csökkenthető.

Digitalizációs újdonságok a Siemenstől 

„A vállalat olyan választ ad az ipar jelenlegi digitalizációs kihívásaira, amely nemcsak átmeneti megoldást nyújt a gyáraknak. A Sitrans IQ átfogó eszköz platform az adatok kezelésére, elemzésére, értékelésére és a visszacsatolásra is alkalmas” – emeli ki Budai Béla. A Sitrans IQ valóban nem egy átlagos megoldás: egy kézben képes kezelni a leíró értékeket és a diagnosztikai adatokat, így alkalmazható az előrejelzésben és a folyamatmérésben is.

Sok vállalat számára az egyre terjedő felhőtechnológia ma még nem tűnik megbízhatónak, azonban a lokális szervereken történő adatgyűjtés és az edge computing megoldások már számukra is biztonságosabbnak hatnak. És ez utóbbiakból sincs hiány, amikor az ipari műszerezés digitalizációjáról van szó. Ezt egészítik ki az olyan applikációk, amelyek egy-egy méréstechnikai feladat (pl. szivárgásmérés) elvégzését könnyítik meg.

A SITRANS SAM IQ átfogó eszközfelügyeleti megoldást nyújt, a store IQ pedig felhőalapú alapanyag és késztermék monitoringrendszert biztosít a felhasználóknak. A mobile IQ segítségével az okostelefonunkat használhatjuk a közelben lévő mérőeszközök kezelésére bluetooth-on keresztül. A serve IQ egy olyan helyi számítógépre telepíthető szoftver, mely az elemes táplálású mérőeszközökből gyűjtött és mobilhálózaton, e-mail-ben továbbított adatokat képes összefűzni, és telephelyek szerint megjeleníteni. A feldolgozott adatok ezután exportálhatók, illetve továbbíthatók akár a felügyeleti rendszer felé.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Siemens)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés