hirdetés
hirdetés

Környezetszennyezés

Felhagy a gázüzemű autók gyártásával a GM

A General Motors (GM) bejelentette, hogy tervei szerint 2035-re száz százalékban felhagy a benzinnel vagy dízellel működő személygépkocsik, furgonok és terepjárók értékesítésével.

hirdetés

Bevételeinek túlnyomó részét gázüzemű autók eladásából származtató piaci szereplőként a cégóriás mondott kötelezettségvállalása meglehetősen ambiciózus.

A GM esetében a túlélés záloga az elektromos járművek gyártásának rohamos felfuttatása lehet.

Amint arra Mary Barra, a GM vezérigazgatója is rámutatott, a vállalat célja, hogy 2040-ig szénsemlegessé váljon. Tekintettel arra, hogy a cég emissziójának 75 százaléka járműveinek kipufogócsöveiből származik, a gázüzemű autók forgalmazásának megszüntetése a törekvés megvalósításának ésszerű kiindulópontja lehet.

Forrás: 123rf

„A General Motors azt tervezi, hogy 2040-re szén-dioxid-semleges lesz, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező húsz évben az összes legyártott járművet beleértve minden termékünket, illetve a teljes globális tevékenységünket kibocsátásmentessé kívánjuk tenni." – fogalmazott Barra a LinkedIn-en.

A GM döntése azért is különösen fontos, mert az USA-ban állami szinten már a legtöbb kormány kitűzte a gázüzemű autók értékesítésének leállítására vonatkozó határidőt. Az, hogy a megtisztulásra most éppen az autóipar egyik legmeghatározóbb szereplője tett fogadalmat, a közlekedés kizöldülésének még világszinten is jelentős lendületet adhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[266349] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés