hirdetés
hirdetés

Közlekedés

Ez az elektromos négykerekű egy hátizsákba is befér

Öt és fél kilós, felfújható járművet fejlesztenek a Tokiói Egyetem tudósai. Pehelysúlya mellett a Poimo előnye, hogy a használatával a sérülés vagy az eszközkárosodás kockázatát minimalizálni lehet.

hirdetés

Felfújható, áram meghajtású négykerekűt fejlesztenek a Tokiói Egyetem munkatársai. A cél, hogy a városi közlekedést biztonságosabbá és gördülékenyebbé tegyék.

A Poimo (POrtable and Inflatable Mobility) nevű jármű összehajtogatva akár egy hátizsákba is begyömöszölhető. Amikor szükség van rá, csak ki kell kapni a táskából, és akár egy hagyományos pumpával is azonnal meg lehet tölteni levegővel. Az úticélt elérve a Poimo ismét leereszthető, és már vissza is lehet csomagolni.

A szerkezet „karosszériája” hőre lágyuló poliuretánból (TPU) készül. Felfújáskor a vázban kicsit több mint egy perc alatt lehet kialakítani az optimális, 40-50 kilopascalos működési nyomást. A merev alkatrészeket, jelesül a kerekeket, a kefe nélküli motort, az akkumulátort és a vezeték nélküli vezérlőt tartalmazó kormányt külön kell csatlakoztatni a kocsiszekrényhez.

Poimo (Forrás: Tokiói Egyetem)

A Poimo jelenlegi mintapéldányának össztömege 5,5 kilogramm (a felfújt vázé mindössze 2,3 kilogramm), de a fejlesztők azt mondják, hogy a súlyt a későbbiekben még tovább lehet majd csökkenteni.

A Poimo azzal a céllal született meg, hogy a lágy robotika technikáit felhasználva olyan járművet hozzanak létre, amely baleset esetén a sérülés vagy eszközkárosodás kockázatát minimalizálni tudja. Amikor a négykerekűt Japánban tesztelték, az emberek azt mondták, hogy a Poimo szilárdabb, mint gondolták, a használata élvezetes, és a gyerekeiket sem tiltanák el tőle.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: IEEE Spectrum)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés