hirdetés
hirdetés

Személyszállítás

Elektromos robottaxit mutatott be az Amazon leánycége

Mindkét irányban ugyanolyan biztonsággal közlekedő, „kétarcú” önvezető taxiról rántotta le a leplet az Amazon Zoox elnevezésű leányvállalata.

hirdetés

Oldalról nézve is szimmetrikus felépítésű robottaxiról rántotta le a leplet az Amazon Zoox nevű leánycége. A „kétarcúság” célja, hogy a jármű előre és hátra is ugyanolyan biztonságban mozogjon. Minthogy tökéletesen autonóm közlekedésre tervezték, a kisbuszból a kormány hiányzik. Az enteriőr kialakítása letűnt időket idéz: az utastér egy hintóéra emlékeztet, mivel benne az ülések egymás felé nézve helyezkednek el.

A négyszemélyes taxi összkerék-kormányzású, a végsebessége pedig nagyjából 120 kilométer per óra. A 133 kilowattórás akkumulátor egy feltöltéssel a jármű számára 16 órás működést tesz lehetővé. A kisbusz kamerákkal, radarral és a sarkaira applikálva négy, 270 fokos „látószögű” lidarral is fel van szerelve az előtte, mellette és mögötte hébe-hóba felbukkanó objektumok észleléséhez.

Forrás: Zoox
Forrás: Zoox

Nem pontosan tudni, hogy a Zoox a taxi működtetéséhez megkapta-e már az illetékes amerikai hatóság engedélyét. Az USA-ban érvényes sztenderdek szerint az új járművekből a kormánykereket egyelőre nem lehet kihagyni. Mind ezzel együtt a Nuro hasonló felépítésű autója ugyanezen szabályok alól már mentességet kapott. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy ez utóbbi, R2 nevű négykerekűt éttermek, élelmiszerboltok és más vállalkozások kizárólag házhozszállítási feladatok elvégzéséhez vehetik igénybe. Utasokat nem lehet elfuvarozgatni vele.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechCrunch)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés