hirdetés
hirdetés

Közlekedésfejlesztés a föld alatt

Egy lépéssel közelebb a Hyperloop felé

Elon Musk 120 millió dollárt kap, hogy továbbfejlessze az alagútrendszerben való közlekedés lehetőségét.

hirdetés

Amerikában nincs nagysebességű vasúti közlekedés, ezért Kalifornia állam már régóta szeretne egy 1100 km hosszú, nagysebességű vasúthálózatot. 2013-ra készítettek egy tervet, hogy ez nagyjából 70 milliárd dollárba kerülne, mire jött Elon Musk és azt mondta, hogy megcsinálja kicsit több, mint 7 milliárdból, ráadásul annyira gyors lesz, hogy 1220 kilométert fog megtenni óránként. Ez a terv a Hyperloopa levegő nyomáskülönbségének elvét felhasználó hipervasút. A vállalat a rendszer tesztelésére már kiépített egy speciális pályát 2016-ban Las-Vegastól északra, itt zajlott az első sikeres járműteszt 2017-ben. A tesztpályán az XP-1 nevű elsőgenerációs jármű (pod) 309 km/h-s sebességet ért el a 300 méteres gyorsítási szakasz végén. Musk szerint, mivel még messze vagyunk a repülő autóktól, érdemes a föld alatt terjeszkedni. 

A Boring Company, Hawthorne Városi Repülőtér közelében található 6000 méteres alagútja(Forrás: Youtube)
A Boring Company, Hawthorne Városi Repülőtér közelében található 6000 méteres alagútja(Forrás: Youtube)

Ennek megvalósításához kerül most egy lépéssel közelebb Musk és a The Boring Company (TBC), amely 120 millió dolláros befektetést kap tőzsdei értékesítésen keresztül. A fő befektetők a 8VC, a Vy Capital, a Craft Ventures és a Valor Capital, valamint a DFJ volt. Musk vicces nevű vállalata – a boring itt fúrást jelent – , olyan izgalmas dolgot csinál, amellyel örökre megoldottá válna a nagyvárosi közlekedés kérdése: a földalatti alagutakban terelt forgalommal feloldhatók lennének a dugók.

Nem csak vasútról álmodik Musk

 A napokban jelent meg a Twitteren egy videó, amelyben látható, hogy Musk egyik találmánya, egy Tesla, amely több mint 180 km/h-val száguld egy tükörsima úton, egy alagútban. Ez még csak Loop, de ennek feljlesztései integráns részévé válhatnak a Hyperloopnak. 

A Boring Company, Hawthorne Városi Repülőtér közelében található 6000 méteres alagútja

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: TechCrunch)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés