hirdetés

Gazdaság

Duzzadó ipartelep Kecskeméten

A német Freudenberg Sealing Technologies tömítésgyártó megduplázta kapacitását, új csarnokkal bővültek Kecskeméten, ezzel 70 új munkahelyet teremtve.

hirdetés

Alig néhány hete számoltunk be a Mercedes újabb kecskeméti gyárcsarnokának az alapkőletételéről, máris itt egy újabb, a kormány által támogatott, multinacionális vállalat bővülésével kapcsolatos hír: a német Freudenberg Sealing Technologies tömítésgyártó megduplázta kapacitását, új csarnokkal bővültek Kecskeméten, ezzel 70 új munkahelyet teremtve.

A Kecskemét melletti Kadafalván található ipartelep az autóipari beszállítók paradicsoma, nem véletlen, hiszen több gépjárműgyártó is jelen van itt. A tikkasztó alföldi hőségben július 1-jén látogattuk meg a Freudenberg szimering gyártó új gyárcsarnokát, amelyen – akárcsak a Mercedes alapkőletételénél – jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki megnyitó beszédében a kormány adópolitikájának és a multinacionális vállalatokat támogató gazdaságpolitikájának tulajdonította a német multinacionális vállalat sikeres magyarországi jelenlétét. Elismerését fejezte ki továbbá a jelenlévő dolgozók irányába is, mint mondta, az ő odaadó munkájuk nélkül nem itt telepednének meg a nemzetközi vállalatok.

Claus Mühlenkamp, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyáravatón
Claus Mühlenkamp, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyáravatón

Az üzemcsarnok átadásának idejére leállt a munka a gyárban és dolgozók felsorakoztak, hogy a nemzetközi vezetéssel együtt ünnepélyesen megnyissák új munkaterületüket.

High-tech csarnok Kecskeméten

1849-ben, Weinheimben, két fiatal német vállalkozó megalapította a Heintze & Freudenberg bőrgyárat, ötven alkalmazottal. A kiváló minőségű termékek és a nemzetközi kapcsolatok már akkor fontos értéknek számítottak a vállalatnál. Az 1998-ban Kecskeméten telephelyet létrehozó német anyacég ma már közel hatszáz főt foglalkoztat az itteni szimering gyárában, ahol sebességváltókhoz és hajtóművekhez gyártanak tengelytömítéseket (egyebek mellett a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez jelentősen hozzájáruló Energy Saving Seal (ESS) tömítéseket). Jelenleg egy több éves, tizenhárom millió eurós befektetési program közben van a Freudenberg, amelyből most négy millió euró felhasználásával, hatezer négyzetméteresre bővített csarnokkal duplázták meg a gyár kapacitását. Claus Mühlenkamp, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezetője szerint világviszonylatban is az egyik legmodernebb gyáregységet avatták most Kecskeméten, ahol nem csak a minőség és a kapacitás van a csúcsra járatva, de figyelmet fordítottak a környezet- és egészségvédelmi szempontokra is, még a fröccsöntő gépek által kibocsátott káros levegőt is szűrik.

Az ipart a járműgyártás hajtaja, a nagy gyárak, mint az Audi, a Suzuki, a Mercedes gyártásának felfutása tartja a lendületet az ipari termelésben, így a Freudenberg számára is különösen fontos a gyártóközpont, főleg az autóipar kiszolgálásának a területén. Ebben a szegmensben a közelmúltban több mint tizenhét százalékos növekedést ért el a vállalat. A magyar kormányzat külföldi vállalatok számára nyújtott támogató programja nagy segítséget jelentett számukra, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményén, a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül eddig is jelentős pénzügyi segítséget kaptak és most, ahogy azt Szijjártó Péter bejelentette, további közel négy milliárd forintos támogatást kapnak a kormánytól.

 "A mostani bővítésnek köszönhetően egy olyan versenyképes gyáregység áll rendelkezésünkre Kecskeméten, amely a termelésben, a minőségben és a logisztikai megoldásokban is a legjobbat nyújtja" – mondta Augusztiny Zoltán, a Freudenberg Sealing Technologies gyárigazgatója. A régióban az ipari szereplők nagy koncentrációja miatt szinte teljes a foglalkoztatottság, és nehéz jól képzett tehetségeket találni. Kérdésünkre elmondták, hogy annak érdekében, hogy a jövőben megfelelő képzettségű dolgozókat tudjanak foglalkoztatni, a Freudenberg Sealing Technologies nemcsak belső képzési programját erősíti, de a helyi oktatásban is nagyobb szerepet vállal.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[190872] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés