hirdetés
hirdetés

Autóipar

Cserélhető utasterű guruló platformok a Citroëntől

Egy sajátos, gömbkerekű platform és különböző rendeltetésű utazókapszulák moduláris rendszerével pezsdítené fel a városi közlekedést a Citroën.

hirdetés

Gömbkerekeken furikázó, önvezető platformmal reformálná meg a városi közlekedést a Citroën. A vízió szerint egy moduláris rendszeren belül a speciális alvázon folyamatosan cserélgetni lehetne a legkülönbözőbb módon kialakított utasterű kapszulákat. A francia autógyártó az Accor szállodakonglomerátummal és egy kültéri hirdetésekkel foglalkozó, JCDecaux nevű céggel közösen dolgozta ki a koncepciót.

Forrás: Citroën
A platform (Forrás: Citroën)

Az ötlet lényege, hogy mindig az aktuális utas igényeire szabott modul kerülne a guruló emelvényre. Ilyen lehet például egy kompakt "edzőszoba" vagy akár egy ejtőzéshez is ideális társalgó, de a lehetőségek tárháza valójában végtelen. Az elképzelés szerint a platform elektromos meghajtású lenne, és vezeték nélkül, indukciós technológiával lehetne utántölteni az akkumulátorát.

Forrás: Citroën
Társalgóval a fedélzetén (Forrás: Citroën)

A Citroën és együttműködő partnerei lelki szeme előtt egy, a taxikéhoz hasonló szolgáltatás lebeg, amelyen belül az ügyfelek a saját kívánalmaiknak megfelelő kapszulával felszerelve rendelhetik magukhoz a platformokat. Akárhogy is van, annyi biztos, hogy a tökéletesen önvezető alvázak egy jó ideig még nem fognak megjelenni az utakon, hiszen maximális (6-os fokozatú) önállósággal kellene működniük, az autógyártók számára azonban a közlekedésben egyelőre a 3-as szintű autonómia elérése is izzasztó kihívást jelent.

Forrás: Citroën
Fitneszkapszulával felszerelve (Forrás: Citroën)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés