hirdetés
hirdetés

Kollaboratív robotok

Bővíti régiós jelenlétét az Universal Robots

Prágában is irodát nyit a könnyűsúlyú és rugalmas együttműködő robotok piacán vezető dán vállalat, így összesen hét országban lesz irodája. 

hirdetés

Sajtóbeszélgetésen mutatta be a 2005-ben indult dán vállalat a tavalyi eredményeit és a közeljövőre vonatkozó terveit. Az elsősorban kis- és középvállalkozásokat célzó Universal Robots a közép-kelet-európai piacokon való jelenlétének fokozását célozza meg a közeljövőben. "A terjeszkedés részét képezi egy új prágai iroda nyitása és egy kifejezetten a közép-kelet-európai piac támogatásával foglalkozó csapat kialakítása is. A folyamat fontos eleme azon partnerkapcsolatok kiépítése, melyek segítségével az Universal Robots hatékonyan képes elérni különféle gyártószektorokban működő vállalatokat" – tájékoztatott Slavoj Musilek nemrég kinevezett régiós vezető.

Slavoj Musilek régiós vezető
Slavoj Musilek régiós vezető

Nem meglepő, hogy az egyetemi kutatócsoportból megalakult cég terjeszkedni szeretne, az elmúlt években szépen bizonyított: míg 2009-ben egy termékkel (az UR5-tel), 0,4 millió eurós éves bevétellel és öt munkavállalóval volt jelen a piacon, 2015-ben már három termékkel – köztük a tavaly bemutatott UR3-mal –, 56 millió eurós éves bevétellel és 230 munkavállalóval zárta az évet. Mindebben segíthette a 300 disztribútorral rendelkező és a termékeit 17 országban forgalmazó UR-t, hogy 2015-ben irodát nyitott Szingapúrban, Indiában, a közép-kelet-európai régióban és Kaliforniában is. A következő évre pedig nem kisebb céllal vágnak neki, mint a 2015-ös eredmények megduplázása.

Növekvő segítség

A növekvő keresletet egyébként a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) tavalyi évről készült jelentése is alátámasztja, amely szerint minden ipari szektorban nőtt alkalmazott robotok száma. Ebben messze kiemelkedő az autóipar – amelynek köszönhetően egyébként olyan nagy régiós piacot előz meg hazánk az ipari robotok alkalmazásának számában, mint Lengyelország –, de nőtt az élelmiszer-, a fém-, az elektronikai és a műanyagiparban alkalmazott gépek száma is. Az előjelezések szerint ez a tendencia felpörög az elkövetkezendő években, a legnagyobb növekedés pedig az ázsiai régióban várható, amellett hogy gyarapodással számolnak Európában és Amerikában is. A közép-kelet-európai régióban van is hova fejlődni: jelenleg a magyarországi gyártóiparban 10 ezer dolgozóra 49 robot jut, míg Csehországban 82, a szlovákoknál 88 és a lengyeleknél 48 ez a szám. Ezekhez az adatokhoz képest az autóiparban jóval magasabban reprezentáltak a robotok: Magyarországon 10 ezer dolgozóra 244, Csehországban 325, Szlovákiában 908, a lengyeleknél pedig 108 „gép” jut.

Piaci rés

Az UR az ipari alkalmazásra is alkalmas robotjaival tisztán körülhatárolható szeletet nézett ki magának a bővülő piacon: olyan kis- és középvállalkozásokat céloznak, amelyeknek kis teherbírású, precíziós feladatok ellátására alkalmas, könnyen és nagyon rugalmasan kezelhető, programozható robotokra van szükségük.

A 360 fokban forogni képes UR3
A 360 fokban forogni képes UR3

„A robotizálás mint a növekedést szolgáló üzleti irány már nemcsak a nagyvállalatok számára képzelhető el, hanem egyre gyakrabban kerül a kkv-k látókörébe is. Azok a vállalatok, amelyek a modern fejlődésnek ezt az útját választják, magasabb hatékonyságra tesznek szert, könnyebben tudják termelési volumenüket az aktuális piaci igényekhez igazítani, valamint magasabb minőségű termékeket képesek létrehozni” – állítja Slavoj Musilek. Ehhez többek között a megismételhető gyártási paraméterek és az egységesítés tudják hozzásegíteni őket – tette hozzá az emberekkel biztonságosan és rugalmasan együttműködő robotokat gyártó cég képviselője.

A cég az autóipari beszállítókon túl olyan egyedi alkalmazási területeket is céloz, mint a talpbetétgyártás vagy a bárokban a kiszolgálás.

Az Universal Robots jelenleg három termékkel, a 2007-ben piacra dobott UR5-tel, a 2012-es UR10-zel és a tavaly debütált UR3-mal igyekszik minél szélesebb körben terjeszkedni. Utóbbi súlya 11 kg és terhelhetősége a típusszámának megfelelően 3 kg.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés