hirdetés
hirdetés

Design

Bizarr koncepciók az autóiparban – Videóval

A koncepcióautók hagyományosan kitolják az autótervezés határait, de vannak olyan példák, amelyeket még akkor is nehezen hiszünk el, ha látunk. Íme, öt furcsaság a világ autóipari tervei közül. 

hirdetés

A koncepcióautó, amelyet elméleti járműknek, bemutató autónak vagy prototípusnak is nevezhetünk, egy olyan autó, amelyet új stílus és/vagy új technológia bemutatására készítenek. Gyakran mutatják be ezeket autós kiállításokon, hogy felmérjék az ügyfelek reakcióját az új és radikális elképzelésekről. A legtöbb koncepció soha nem kerül át tömeggyártásba.

Sörösdoboz összenyomva

Az erRinGo egy furcsa megjelenésű, elektromos meghajtású, koncepcióautó, amelyet Mohammad Gizel tervezett 2009-ben. Az elektromos motor három gyűrűt hajt meg, amelyek körülölelik a járművet, miközben a giroszkóp és két oldalkereke az éles sarkoknál is egyenesen tartja.

Oxigént termelő autó

A SAIC Yez a kínai Shanghai Automotive társaság terméke. Furcsa felépítése és élénk színe mellett egyedülálló azzal a képességgel is, hogy mesterségesen reprodukálja a fotoszintézis folyamatát, vagyis képes szén-dioxidot bevinni és oxigénné konvertálni. A feltalálók szerint ez hozzájárul a szennyezés leküzdéséhez olyan országokban, mint Kína és India, ahol a szén-dioxid szintje gyakran veszélyesen magas.

Digitális élőhely

Mercedes Benz F-015. Erről az autóról kívülről még azt is nehéz megállapítani, hogy van-e egyáltalán ablaka, mert az üveget beborították az autó alapszínével megegyező réteggel. A Daimler szerint az önjáró autók utasai nem akarják folyamatosan az elsuhanó tájat nézni, ezt demonstrálják azok a fotók is, amelyeken az F-015-ös utasai egymással szemben ülnek, beszélgetnek, dolgoznak, játszanak, miközben egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi zajlik odakint.

Avatar

A Mercedes tervezői gyakran eresztik el a fantáziájukat. Az „Avatár” film ihlette új koncepcióautót a CES 2020 kiállításon mutatta be. Az elképzelés szerint egy autónak úgy kellene viselkednie, mint egy „élő organizmusnak”, amely kapcsolatba lép a vezetőjével és lehetővé teszi számára, hogy érzékelje az őket körülvevő világot. Az AVTR hátsó részét 33 uszony borítja, melyeket a Mercedes bionikus szárnyaknak nevez. Ezek a szárnyak felhasználhatók az autón kívüli emberekkel és járművekkel való kommunikációra.

Alakváltoztató bőrszövet

A GINA Light Visionary modelljén mesterséges bőrszövet van és képes az alakváltoztatásra, a koncepcióautót a BMW építette, 2008-ban mutatták be. A BMW szerint a elasztikus, vízálló, áttetsző, mesterséges anyagból készült bőr – poliuretán bevonatú spandex – rugalmas és tartós. Magas vagy alacsony hőmérsékleten ellenáll, nem duzzad vagy zsugorodik, a mozgás nem lazítja meg és nem károsítja az anyagot. A karosszéria alakja a külső körülmények és a sebesség függvényében változik és ez lehetővé teszi a járművezető számára az alakjának megváltoztatását is.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés