hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Az internetgazdaság alakítja az ipari gyártást

Új technológiai korszakváltás időszakát éljük, amelyben az internetgazdaság alapjaiban alakítja át az ipari gyártási rendszereket, új innovatív üzleti modelleknek nyit utat - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden Budapesten azon a rendezvényen, amelyen az autóipari tesztpálya-fejlesztési együttműködéshez néhány jelentős magyarországi cég csatlakozott.

hirdetés

Az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a kormány napjainkban azon kezdett el dolgozni, hogy Magyarország ne csak az európai gépjárműgyártás, hanem az innováció központja is legyen. Minden alapunk megvan arra, hogy kövessük ezt az utat, hiszen a magyarországi járműgyártás egyre erősödik, az itteni kutatás-fejlesztési adottságokra támaszkodva a világ több vezető autógyára és beszállítója végzi nálunk a fejlesztéseit is - mutatott rá.

A rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium és a magyar autóipar érdekelt szereplői közötti együttműködéshez történő csatlakozásról a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország Zrt., az Elmű Zrt., a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. vezetői írtak alá megállapodást.

Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány az elmúlt egy évben a járműipar fejlődése, fejlesztése érdekében számos fontos lépést tett. Ennek keretet ad az Irinyi-terv, az ipar 4.0 és a Jedlik Ányos-terv - mutatott rá.
Az államtitkár szerint a közlekedés területén az egyik legjelentősebb innováció a különböző önálló döntéshozásra képes, önjáró, önvezető módon közlekedő járművek kutatásával és fejlesztésével kapcsolatos. Lepsényi István kiemelte: a technológiai forradalom az autonóm, robot-járművek széleskörű elterjedését fogja elhozni, ez a folyamat nemcsak nagy technológiai kihívás, hanem óriási lehetőség is Magyarország műszaki fejlődésében, hogy ezen a területen a világ élvonalába emelkedjen az ország.

Kiemelte: a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megépítésével egy olyan nagyberuházást indított el a kormány, amellyel a járműgyártás terén meglévő jó pozíciónkat kívánjuk tovább erősíteni, emellett elő kívánjuk segíteni, hogy Magyarország a régió vezető járműipari gyártó- és fejlesztőközpontává váljon.

Lepsényi István közölte: a nemzetgazdasági tárca szervezésében november 17-én és 18-án kétnapos konferenciát és kiállítást tartanak Budapesten a Millenárison. A témához kapcsolódóan meghívták Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Magyarország kormányfőit és ágazati vezetőit, az Európai Bizottság részéről Günther Oettinger biztost, az autóipari és a digitális gazdaságban érdekelt vállalatok vezetőit, kamarai és nemzetközi szakmai szövetségek, az érintett egyetemek, kutatóintézetek vezetőit. A konferencián szeretnék bemutatni a digitalizáció kihívásait, illetve általa hozzájárulni az Európai digitális agenda végrehajtásához és az európai gazdaság versenyképességéhez - mutatott rá az NGM államtitkára.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés