hirdetés
hirdetés

Elektromobilitás

Az akkumulátorcserére épülő közlekedésé a jövő?

Az elektromos járművek elemének váltogatására bazírozó, országos rendszert igyekszik kidolgozni a kínai kormány.

hirdetés

Egy akkumulátorcsere-technológiára vonatkozó általános ipari szabvány kidolgozásán fáradozik a kínai kormány. A cél az elektromos járművek helyi elterjedésének elősegítése.

A Bloomberg szerint az ötlet lényege, hogy utántöltés helyett bizonyos útmenti állomásokon a sofőröknek elég lenne a járműveik lemerült elemeit kicserélni egy színültig töltött „telepre”. Jól ismert tény, hogy az elektromos járművek használatának egyik legnagyobb hátulütője, hogy sokáig tart feltölteni őket. Az ilyen közlekedési eszközök térhódításának éppen ezért jelentős lendületet adna, ha a fosszilis üzemanyaggal hajtott kocsiknál nem tartana több ideig „feltankolni” őket.

Forrás: 123rf

Nem a kínai vezetés az első, amely könnyen cserélgethető akkumulátorokra épülő rendszer kifejlesztésén munkálkodik. Az utóbbi években számos startup is próbát tett hasonló projektek megvalósítására, ám ezek a cégek ez irányú törekvéseikben idővel el is hasaltak. Fontos látni ugyanakkor, hogy a távol-keleti kezdeményezés mögött a világ legnépesebb államának kormánya áll, és így a kilátásai is kedvezőbbek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés