hirdetés
hirdetés

Esemény

Autóipari csúcs – az erőteljesebb élénkülés reményében

Ellentmondásos alaphangulat várhatót a szövetségi kormány, illetve az autóipari szövetség (VDA) és az általa képviselt nagyvállalatok vezetői szeptember 8-i találkozójának, az autóipari csúcsértekezleten. 

hirdetés

Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági miniszter szeptember eleji bejelentése szerint Németországban erősödni látszanak az élénkülés jegyei. Számokban kifejezve: a bruttó hazai termék mennyiségének a koronavírus-járvány miatti idei visszaesése az eddig feltételezett 6,3 százalékkal szemben nem fogja meghaladni az 5,8 százalékot. Ugyanezen előrejelzés szerint a jövő évre várható növekedés 4,4 százalék lesz; azaz tartja magát az a feltételezés, hogy a német gazdaság teljesítménye csak 2022-ben fogja elérni a három évvel korábbit.

Az autóiparban egyelőre szó sincs élénkülésről

Az egyik legfőbb feldolgozóipari ágazatnak számítóautóipar főbb mutatói egyelőre nem támasztják alá a gazdasági kormányzat viszonylagos derűlátását: az augusztusban Németországban forgalomba hozott 251,1 ezer személygépkocsi 20, az első nyolc hónapban kibocsátott 1,8 millió darab pedig csaknem 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A belföldi megrendelések számánál – ugyancsak az év első két harmadában - 21, míg a külföldi rendeléseknél 17 százalékos a visszaesés. Az augusztusi 203,1 ezres termelési darabszám 35, az első nyolc havi 2 milliós termelés pedig – az 1,5 milliós exporthoz hasonlóan – 36 százalékos csökkenést mutat.

Az autóipar helyzetét némiképp árnyalja, hogy augusztusban az előző havi mínusz 68,3 mínusz 34,8 pontra javult az autógyárak és beszállítóik körében az ifo gazdaságkutató intézet által számított hangulati index. Az üzleti kilátások megítélésének kismértékű javulása elsődlegesen a rendelésállomány növekedésére vezethető vissza.

Az autóipar első nyolc havi fejlődése és aktuális helyzete jó példa Martin Wansleben, az ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége főtitkárának még szeptember elején tett azon helyzetértékelésére, mely szerint „még sok vállalat messze van attól a forgalomtól, amivel a válság előtt rendelkeztek” és hogy „az exportáló ágazatok számára még nem múlt el a veszély”. Majd hozzátette: „még mindig nehezítik a nemzetközi üzleteket a kereslet visszaesése, a beruházások elmaradása, a szállítási láncokban bekövetkezett zavarok és üzleti utazásoknál tapasztalható utazási korlátozások”.

Csúcstalálkozó a politikai és gazdasági élet képviselői részvételével

A gazdasági kilátások korábban vártnál kedvezőbb alakulása, illetve az ágazati termelés, a rendelések és az értékesítés az év első nyolc hónapjában tapasztalt zuhanásszerű visszaesése ellentmondásos alaphangulatot kölcsönzött a szövetségi kormány, illetve az autóipari szövetség (VDA) és az általa képviselt nagyvállalatok vezetői szeptember 8-i találkozójának, az autóipari csúcsértekezletnek.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés