hirdetés
hirdetés

Autonóm közlekedés

Ahol hasznos a deepfake

A brit autonóm járműszoftver-fejlesztő vállalat, az Oxbotica által kifejlesztett deepfake technológia képes percek alatt több ezer fotorealisztikus kép elkészítésére, hogy megkönnyítse az önvezető járművek biztonságos tesztelését, tanítását. 

hirdetés

A deepfake technológiával lehetséges tesztelni ugyanazt a környezetet millió variánsban. Láthatóvá válik, hogy mi van, ha jön a macska, ha befordul egy kerékpáros, mi történik a fákkal és a fényekkel nagy vihar esetén. Ugyanazt a helyszínt végtelen változatban lehet vizsgálni, anélkül, hogy valóban a helyszínen kéne lenni, vagy szimulált körülmények között. Az Oxbotica, AV-szoftvercég úgy véli, hogy a technológia okosabbá és biztonságosabbá fogja tenni a holnap járműveit és elősegíti az autonóm közlekedés minél gyorsabb elterjedését.

A technológiában alkalmazott algoritmusok lehetővé teszik az Oxbotica számára, hogy ugyanazt a jelenetet reprodukálja rossz időjárás vagy kedvezőtlen körülmények között, vagy épp, hogy járműveit ritka eseményeknek tegye ki. Képes megváltoztatni az érzékelt fényviszonyokat, az adott jelenetet a napszaknak megfelelő árnyékokkal, tükröződésekkel vizualizálja, pontosan úgy jelennek meg, ahogy a valóságban.

A technológia lehetővé teszi ugyanazon jelenet reprodukálását változó körülmények között – Forrás: smartcitiesworld.net
A technológia lehetővé teszi ugyanazon jelenet reprodukálását változó körülmények között – Forrás: smartcitiesworld.net

A szintetikus képeket a deep learning algoritmus tanítására használják fel. A milliónyi felcímkézett képpel, valósághű jelenettel tesztelni tudják a valós környezetetben való közlekedést, de akár még azt is, hogy mi történik akkor, ha az önvezető autó kamerájának a lencséjére esőcsepp hullik. „A deepfake használata hihetetlen lehetőség számunkra, ezzel felgyorsíthatjuk, hogy bármilyen jármű, bármilyen környezetben biztonságosan és hatékonyan közlekedhessen autonóm módon. A valós tesztelést persze nem helyettesíti ez a technológia, de azt se feledjük, hogy az autonóm járműipar a megtett kilométerek számát a biztonság szinonimájaként kezeli és mégsem garantálhatja, hogy a jármű minden eshetőséggel szembesül, csupán a véletlenszerű találkozásra támaszkodik. A deepfake-kel számtalan forgatókönyvet tesztelhetünk." – mondta Paul Newman, az Oxbotica társalapítója és műszaki vezetője.

A technológia okosabbá és biztonságosabbá fogja tenni a holnap járműveit és elősegíti az autonóm közlekedés minél gyorsabb elterjedését
A technológia okosabbá és biztonságosabbá fogja tenni a holnap járműveit és elősegíti az autonóm közlekedés minél gyorsabb elterjedését

Az adatokat egy fejlett mélytanulásos ciklus hozza létre, amely két egymástól fejlődő AI-ből áll. Az egyik egyre meggyőzőbb hamis képeket próbál létrehozni, míg a másik megpróbálja felismerni azokat, amelyek valósak és melyeket reprodukálták. Az Oxbotica mérnökei olyan visszacsatolási mechanizmust dolgoztak ki, amely szerint mindkét entitás az idő múlásával fejlődik, azzal a céllal, hogy túlteljesítse ellenfelét. Oxbotica mérnökei szerint ennek előnye nem a valódi tapasztalatok kiküszöbölhetősége, hanem inkább olyan módon történő kibővítése, amely „tetszőlegesen gyorsabb”, mint az idő vagy az ember.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Smart Cities World)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés