hirdetés
hirdetés

Elektromobilitás

A német gazdasági miniszter kiadta a parancsot

Az európai autógyártókat presszionálja a német szövetségi kormány gazdasági minisztere, hogy több elektromos autót gyártsanak. 

hirdetés

Németországnak világbajnokká kell válnia az elektromos autók gyártása terén, és az első országnak kell lennie, amely megvalósítja útjain az önvezető autós közlekedés lehetőségét – jelentette ki Peter Altmaier, német gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint Németország célja nem az, hogy 2023-ra a világ legolcsóbb akkumulátorait állítsa elő, hanem, hogy a legjobbakat. Németországban 47 millió regisztrált autó van jelenleg, amelyek közül csak 83 000 teljesen elektromos jármű, és csak 17 400 töltőállomás van.

A dízelbotrány, az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, a fogyasztói és politikai elvárások, az egyre erősebb elektormobilitási verseny egyaránt arra kényszeríti a német autóipart, hogy egyre fokuszáltabban tegyenek az elektromos autózás elterjedéséért. A német autóipar az utóbbi években éles bírálatok középpontjába került, egyrészt, mert kiderült, hogy a legnagyobb autógyártók szinte kivétel nélkül érintettek a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásában, másrészt pedig azért, mert az ázsiai autógyártók tetemes előnyre tettek szert a villanyautók gyártása terén.

A politikai döntéshozók úgy gondolják, hogy a német autógyártóknak minden lehetőségük és technikai tudásuk megvan arra, hogy vezető helyre kerülhessen az elektromos autók piacán és ez az utolsó esély a német autógyártók számára. Válaszul a német autógyártók jelezték, hogy csak idén több mint egymillió SUV-ot értékesítettek, amelyeket mind belsőégésű motorok hajtanak. A nagy autógyárak vezetői meg vannak győződve arról, hogy amennyiben az állam nem működik közre kellő mértékben az elektromos autók elterjedésének felgyorsításában, a klímapolitikai célok aligha lesznek elérhetőek.

Altmaier a napokban az Egyesült Államokban fog tárgyalni, miután Donald Trump amerikai elnök vámokkal fenyegeti az európai, így a német autógyártókat is. A miniszter aláhúzza, hogy vámok kivetése mindenképpen munkahelyek megszűnésével jár, és az lesz a fő üzenete Washingtonban, hogy nagyon fontos, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat ne terhelje semmilyen konfliktus.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés